blogu pojawiły się już przepisy z dynią - bardziej jesienne - bo myślałam, że lato już się z nami żegna :) Na szczęście nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa - choć takich upałów się już nie spodziewałam :) Dzisiaj dla Was przepis na szybkie danie doskonałe na upały - przepis i wykonanie - tym razem ... mój Mąż - ja ograniczyłam się tylko do zrobienia zdjęć i konsumpcji :) Polecam - pychota
Moje Kuchenne Rewelacjezdrową żywnością lub w internecie. Jeśli chcecie dodać mięso, polecam kurczaka ugotowanego na parze i pokrojonego w paski. Całość posypałam prażonymi płatkami migdałów, jednak można zastąpić je pestkami dyni czy nasionami słonecznika. Smacznego! Penne w kremowym sosie porcja dla 1 osoby Składniki: 100 g makaronu penne sos: 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki jaglanej 30 g ricotty 1/2 łyżki natki
Jaglusiajednak jestem ich jedynym prawdziwym fanem w domu, więc muszę improwizować, żeby smakowały nie tylko mnie. Całe szczęście, że mięso mielone komponuje się z wieloma dodatkami. Dziś wersja z dynią, które zmienia nieco strukturę kotletów i dodaje im jesiennego posmaku, oraz z włoską pancettą (którą możecie zastąpić polskim boczkiem). Eksperyment udany
Milion Smakówoknem jeszcze słońca i chwilami upalnie - to trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jesień za pasem. Widać to w naszych warzywniakach gdzie fasolkę, ogórki i pomidory wypierają powoli różnokolorowe dynie i papryki. Niestety taka kolej rzeczy... Oto bardzo krótki i prosty, ale jakże pozytywny przepis na zupę krem z czerwonej papryki przywieziony przez Mamę z uzdrowiskowego Ciechocinka. Przepis wypróbowany podczas drugiego
Kuchnia po mojemuktórej serwują wyborne żeberka w syropie klonowym! Razem z mężem w ramach Restaurant Week Fine Dining wybraliśmy się na kolację do Pod Nosem, w daniach królowały jesienne smaki - dynia, topinambur czy borowiki. Jak wiecie do Snapchata nigdy się nie przekonałam, ale że na Instagramie pojawiła się opcja Stories, to zaczęłam z niej korzystać, oto mały fragment :-). Po więcej zdjęć zapraszam
Pora coś zjeśćchwilę urodziny, a potem miesiąc w szkole. Gdy wrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupę podałam bez żadnych dodatków (na taką 'gołą' wersję miałam chęć), ale bardzo fajnie komponuje się z czymś chrupiącym, np.; chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. 4 porcje: * bulion warzywny- 1 litr (ew. rosół) * czosnek- 2 duże główki czosnku * ziemniaki- 2 duże * cebula- 1 mała * śmietana 30%- 4 łyżki * masło klarowane- 1 łyżka * suszona włoszczyzna
Kraina Miodem PłynącaDomowe batoniki musli wg przepisu K.Klich Składniki: 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek 50 g fig suszonych 50 g pestek z dyni 50 g ziaren sezamu 50 g suszonych śliwek 50 g otrębów pszennych 50 g płatków owsianych 50 g zmielonych migdałów 50 g mąki pełnoziarnistej
Aromatyczne Podróżemussli. 400 g płatków owsianych 400 g płatków jęczmiennych 3 garście posiekanych orzechów ( mieszanka włoskich i laskowych) 2 garście posiekanych suszonych moreli 2 garście rodzynek 1 garść pestek dyni 1 garść pestek słonecznika Wszystko wymieszać łyżką w dużej misce i wsypać do szczelnego pojemnika. Śniadanie: Wieczorem poprzedniego dnia wsypać do miseczki 4 kopiaste łyżki mussli i zalać 0,5 szkl
Posadzone i zjedzonedoba u mnie nie jest z gumy, lecz ściany spiżarni również … Z pomocą przyszły mi woreczki strunowe i zamrażarka. W zeszłym roku (KLIK) zamroziłam tak pomidory, fasolkę, cukinię i dynię. W tym roku do kolekcji doszły jabłka. A jak zamroziłam jabłka? Mrożony mus jabłkowy na zimę Dowolną ilość jabłek obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części i włożyć
Posadzone i zjedzoneczęść z nich jest też nowych. Smakowicie wygląda bigos z boczniaków. polska carbonara z chrzanem i grzybami, kebab z kalafiorem i truskawkami, tort ziemniaczany z kiełbasą, sernik z dynią, gruszki w szynce, sernik i pudding z chałką. Jak widać po nazwach dań, jest to kuchnia bazująca na dobrych składnikach i oryginalnym połączeniu smaków. Dania są proste, ale oryginalne, więc zachwycą
Ugotowane pozamiatanepokazać. Przepis na nie jest banalnie prosty, a efekt rewelacyjny. Idealne ciasteczka do popołudniowej kawki lub herbatki. Przyjemne i delikatne w smaku. Jeśli w ciasteczkach lubisz dodatek rodzynek, sezamu, dyni czy orzeszków, to jak najbardziej będzie to dobry pomysł, aby je dodać. Ja prezentuję podstawową wersję, a to czym je wzbogacicie, zależy już tylko od Waszych upodobań. Za mną osobiście
Blendmanbyć spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana ze zrumienioną cebulką i podprawiona mlekiem. Z jarmużu można również przygotować smaczne koktajle. Jednym z najpopularniejszych dań z jarmużu są chipsy
Ciastka - domowe słodkościchia (szałwia hiszpańska) oraz płatki owsiane będą wspaniałymi zagęstnikami koktajli śniadaniowych. Najlepiej jednak zmielić je najpierw osobno. Kolejnym sposobem na gęsty, kremowy koktajl jest dodanie pestek (np. słonecznika lub dyni) albo orzechów, te dobrze jest wcześniej (przez noc) namoczyć. Polecam również dodatek masła orzechowego i to nie tylko z orzeszków ziemnych. 2. Równowaga smaków Do koktajlu (porcja dla 2 osób
Ratunku obiadsmak podkreśli, cukier – delikatnie utemperuje, a sok z cytryny i dobry olej wszystko zaokrąglą do pełni smaku. Wlewamy do kapusty dobry olej – polecam rydzowy, ryżowy albo olej z pestek dyni. Ostatecznie może też być słonecznikowy albo rzepakowy. Oleju wlewamy tyle, żeby kapusta tylko się błyszczała – powinna być olejem pokryta, ale nie musi się w nim kąpać. Próbujemy – czy może cukier
Karo in the Kitchen