Pyszne i domowe batoniki owsiane! Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, a po godzinie chłodzenia możemy cieszyć się smakiem domowych batoników. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki ziaren (słonecznik, dynia) 0,5 szklanki suszonych owoców – użyłam wiśni 2 łyżki masła 4 łyżki miodu Masło mieszamy z miodem, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego połączenia. Płatki owsiane, ziarna i suszone owoce mieszamy
Gotowanie i blogowaniesoli 1 łyżka oliwy 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1 szkl. dowolnych ziaren - u mnie siemię lniane, słonecznik i pestki dyni Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej
Grunt to przepis!dżemem i bananem Marta Lody z owocami Paulina Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia Gosia Pomidorowa z pleśniowym serem Marzena Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni Monika Rolada z cukinii i kaszy jaglanej Justyna Orzeźwiający chłodnik z cukinii z ogórkiem Diana Grzyby marynowane Ela Kasza gryczana z kiełbasą Zapraszam już na kolejny
Magiczne Życie Martyodprawić do szkoły i przedszkola. Ale zamiast koncentrować się na mniej przyjemnych obowiązkach i niedogodnościach jesieni, lepiej czerpać z jej obfitości pełnymi garściami. A jest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą
Smakowity Blog Kulinarnytradycyjnego dania, jakim jest leczo. Zjem jedno i już robię następne, zawsze jednak zmieniając coś w składnikach, aby uzyskać inny smak, ale równie pyszny co pozostałe. Leczo z dodatkiem dyni przebiło moje oczekiwania i zniknęło w szybkim czasie. Teraz dodałam główkę młodej kapusty i efekt końcowy był równie zadowalający. Kto wie, może za jakiś czas znowu pojawi się przepis
Zdrowie na języku :Pzasmakowało, że postanowiłam wykorzystać podobne składniki i przyrządzić je po swojemu. Powstała pyszna sałatka, która można również podać na ciepło. Ziarno słonecznika można zastąpić migdałami lub pestkami dyni. Myślę, że pasował by tu również tarty parmezan. Sałatka makaronowa z fasolka szparagowa i pomidorami suszonymi 250 g zielonej fasolki szparagowej 100 g makaronu, u mnie spaghetti ale może być
Dzieje kuchennej Wiewiórynagle zbierze się trzynaście osób pod jednych dachem, po prostu nie można się nudzić! W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na moim ulubionym bazarze, gdzie zaopatrzyłam się w dorodną dynię nieznanej mi odmiany, olbrzymie figi, pachnące morele i ciągle jeszcze lekko słodkie truskawki, z których właśnie robię dżem. Powrót do pracy nie był aż tak straszny, jak się spodziewałam, choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki : 1 szklanka owoców leśnych ( borówki, jeżyny ) 1/2 szklanki wody mineralnej lub kilka kostek lodu 2 łyżki posiekanych pestek z dyni 2 łyżki zarodków pszennych 1 łyżka syropu klonowego szczypta mielonej papryki chili Sposób wykonania : O woce umyj pod bieżącą wodą , usuń zanieczyszczenia ( listki, gałązki, owoce chore i nie dojrzałe ) wsyp do blendera. Dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie zmiksuj
Przepisy i porady kulinarneLato w pełni , więc wiadomą rzeczą jest ,że na stołach królują wszelakie ciasta z owocami . Ale do słodkich wypieków znakomicie nadają się też warzywa. Marchewka (klik) (klik) , burak (klik) , dynia (klik ) (klik) czy też poczciwe ziemniaki (klik) wspaniale się sprawdzają jako dodatek do słodkości. A dziś w wersji słodkiej cukinia. Obrodziła w tym roku , więc trzeba wykorzystać ja na wszelkie
Malinowa KawiarenkaNasz cykl sałatkowy trwa dalej, po sałatce z brokułem i fetą , sałatce z pieczoną dynią i bardzo kolorową sałatką z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzecham i nadszedł czas na tropikalne smaki. Wczoraj podałam Wam wspaniały przepis na kurczaka w glazurze miodowej . Dzisiaj chciałabym podzielić się swoim pomysłem na pyszną sałatkę właśnie z kurczakiem w glazurze. Jak każda kobieta uwielbiam jeść
SMYKWKUCHNIrazie potrzeby warto przykryć wierzch folią , żeby się nie przypaliło . Pod koniec pieczenia posypujemy tartym serem ( tak około 2 minut ) . Serwujemy na gorąco , w towarzystwie np. placków z dyni lub cukinii . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyowoców bez cukru). II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z gruszką, nasionami chia i malinami. Zupa 13:00 Zupa z brokułami i cukinią. Mnóstwo warzyw i pestki z dyni. II Danie 16:00 Pstrąg i fasolka. Lekki obiadek, bo zapowiadała nam się pyszna kolacja. Podwieczorek 17:30 Ciastka marchewkowe. Jeśli chcesz upiec, to aż 4 różne przepisy na ciastka znajdziesz
lady-och-mistrzyni.blogspot.compotas, cynk, magnez, żelazo i selen. To jest podstawa, a reszta składników zależy od Was. Dodajcie takie owoce jakie lubicie. Całość wystarczy okrasić ulubionymi nasionami, pestkami słonecznika, dyni, jagodami goji.... czym tylko chcecie. Przy takiej okazji zjadamy zdrowe, pożywne śniadanie, które ma jednocześnie zbawienny wpływ na nasz wygląd, piękną skórę, ładne paznokcie i zdrowe włosy, ponieważ k ażdy
Kuchnia u Krysiłyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać olej, syrop klonowy (lub miód) i rozbełtane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanieco podobne do siebie, dania typu curry a koszyczek z wysuszonymi ostrymi papryczkami z własnej, balkonowej hodowli sukcesywnie się opróżnia. Tym razem przyszła kolej na curry wegetariańskie, na bazie dyni i marchewki. Na złagodzenie ostrego smaku papryczki cayenne i zielonej pasty curry, danie przygotowałam na bazie delikatnego mleka kokosowego. Takie curry cudownie rozgrzewa w chłodniejsze dni i idealnie nadaje się
Milion Smaków