Pieczona dynia to dodatek idealny do ciasta, pasztetu, zupy jak i sosu. Już od dzisiaj nie musicie obawiać się żmudnego i ciężkiego obierania skórki. Dynia przygotowana w poniższy sposób będzie bardzo miękka i rozpadająca się pod wpływem nacisku widelca :) Po upieczeniu dyni zachęcam do przygotowania kremu dyniowego lub miękkich, pszennych bułeczek . Składniki: 1 dynia, np. hokkaido* naczynie(...)żaroodporne *po upieczeniu tej odmiany dyni – nie trzeba obierać jej ze skórki! Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć z pestek oraz miękkiego miąższu. Przygotowaną dynię przeciąć na 8 części. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec po przykryciem około 60 minut w 180ºC. Upieczona dynia będzie bardzo miękka. Przed dodaniem do głównego dania, ewentualnie obrać ze skórki. Od lewej strony
UgotowaćSezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i pyszna, pikantna zupa dyniowa . Sernik choć osobiście na kolana mnie nie powalił, to jednak miał w sobie to coś. W połączeniu z czekoladowym spodem i polewą ze słodkich czekolad, stworzył bardzo fajne, arcyciekawe doświadczenie kulinarne. Myślę(...)zauroczy swym smakiem wszystkich wielbicieli dyni. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm. Przepis znaleziony na Kwestii Smaku . Składniki: -300g ciastek oreo, piekłam swoje z tego przepisu - 70g masła ------------------------------------- - 350g pieczonej dyni - 1 kg zmielonego twarogu (dałam b.gęsty wiaderkowy) - 250g mascarpone - drobno starta skórka z 1 pomarańczy - 200g cukru (dałam 220g ksylitolu, ze względu na małą słodycz moich
Smaczne Zdrowewspominałam w poprzednim wpisie to będzie pewnie miesiąc dyni. Uwielbiam ją tak bardzo, że mam ochotę codziennie pichcić z niej coś nowego. Czuję się trochę jak podczas dyniowego festiwalu Ale skoro moje ośmiorniczki zajadają dyniowe przysmaki tak samo chętnie jak ja, to czegóż więcej chcieć? Dzisiejsza inspiracja to dietetyczne placki z dyni. Łatwe, i naprawdę smaczne. Lżejsze niż te ziemniaczane(...)bardzo podobne w smaku. Dietetyczne placki z dyni – składniki Dynia – taka dość spora, w zależności od tego ile osób będzie wcinało placuszki 2 jajka – całe mąka orkiszowa – tutaj trzeba na oko. cebulka – chyba, że wolicie na słodko bo znam takich, co z konfiturą dyniową np zajadać lubią jogurt naturalny – do polania olej kokosowy
Matylda GotujeSezon na dynie,więc czas zupy dyniowej z ziemniakami nastał. Połączenie słodkiej pieczonej dyni i pikantnym chorizo brzmi bardzo interesujące. Okazało się całkiem fajne połączenie smaków. Chorizo gra pierwsze skrzypce ,oraz miły subtelny smak dyni. Uzupełnieniem smaku jest świeżo posiekana kolendra posypana na wierzchu.I już można się rozkoszować wspaniałą zupą . Składniki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 cebuli(...)pokrojona w kostkę ) 2 ząbki czosnku ( zmiażdżone ) 2 c horizo kiełbasa (osłonki usunięte) 3 szklanki r osołu lub bulionu z kurczaka 2 szklanki puree z dyni 1-11/2 ziemniaka (obranego i pokrojonego w kostkę ") 1 łyżka oregano 1 łyżeczka kminku 1/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżka kolendry Wykonanie Puree z dyni
w mojej kuchnikłopotów i właściwie powinno się je mieć w zamrażarce. A potem... potem już można z nim robić cuda, cudeńka, że... palce lizać Składniki: Tym razem potrzebna nam jest tylko dynia. Moja dynia ważyła 1200 g * Wykonanie: Dynię umyłam, przekroiłam i wydrążyłam pestki. Następnie pokroiłam w pierścienie. Większe kawałki przekroiłam na połówki. Piekarnik włączyłam na 190 °C. Foremkę do pieczenia(...)wyścieliłam papierem, na którym ułożyłam pierścienie dyni. Foremkę przykryłam srebrną folią i wstawiłam do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie dynię odkryłam i sprawdziłam patyczkiem czy jest już miękka. Moja dynia wymagała „dopieczenia” jeszcze około 15 minut. Dynię pozostawiłam do przestudzenia. Obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam w blenderze. * Potrzebowałam puree konkretnie do wykonania
Kuchnia u KrysiPrzyszedł ten czas aby powitać jesień. Przeważnie jesienne klimaty są pełne ciepłych barw, co również dotyczy produktów w kuchni. Cudownie pomarańczowe dynie, czerwone korale żurawiny czy też mało spopularyzowane,choć niezwykle cenne dla zdrowia drobne złociste owoce rokitnika to tylko wstęp do jesiennych sezonowych dobroci natury. Przyznam szczerze, że o ile lato kojarzy mi się z wszelkimi owocami jagodowymi (malinami(...)borówkami, porzeczkami czy też poziomkami), o tyle ta pora roku która właśnie się zaczęła kojarzy mi się przede wszystkim z Dynią, figami, żurawiną,gruszkami, pigwą, aronią, grzybami czy też rozmaitymi orzechami. Moją bohaterką dzisiaj jest dynia. Po za specyficznym wyglądem warto wiedzieć, że to doskonałe źródło karotenów, którym to z resztą dynia zawdzięcza swoją piękną pomarańczową barwę. Jako dziecko
vaniliowoczekoladowaroku postanowiłam zrobić większe zapasy mrożonego puree z dyni, bo na zupę dyniową mam ochotę przeważnie zimą. Dodatkowo jedną dynię starłam na tarce, bo chcę w wolnych chwilach piec bułeczki dyniowe, które uwielbiam. Puree zrobiłam ze zwykłej dyni i dyni hokaido. Przy tej drugiej trudno mi było się powstrzymać aby zbyt dużo nie wyjeść na ciepło, przepyszne! Przy(...)okazji powstało Dyniowe Latte , pyszności! Składniki: dynia piekarnik dobre chęci Sposób przygotowania: Dynię umyłam, wysuszyłam. Przekroiłam na pół, wybrałam pestki (ze zwykłej dyni pestki można uprażyć w piekarniku, z hokaido pestki wyrzucamy). Wydrążone połówki pokroiłam w mniejsze kawałki, coś w stylu ósemek. Poukładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam
Blondynka GotujeŻyczcie mi zdrowia! Dzisiaj świętujemy urodzinki mojej mamy, dlatego nie będę się rozpisywać. Życzę Wam miłego czwartkowego wieczoru! Polecam Wam wykwintne risotto dyniowe z pieczonej i surowej dyni, które na pewno zasmakuje Wam i Waszym najbliższym. Idealne na jesienne obiadki w towarzystwie naszych bliskich, przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 750ml bulionu (750ml wody + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego(...)250g puree z dyni - 200g ryżu Arborio - 150ml wytrawnego białego wina (można zamienić na wodę, aczkolwiek z winem smakuje lepiej) - 100g surowej dyni - 2 cebule - 1,5 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki chili - 1/3 łyżeczki imbiru - 1-2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, pieprz *opcjonalnie: pestki dyni do posypania, parmezan lub wegański parmezan Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden
Be Fit Be StrongDynia i szałwia to duet doskonały... Spróbujcie pieczonej dyni z dodatkiem sera corregio, szałwii, czosnku i chili. Świetna jesienna przekąska :) SKŁADNIKI 1 kg dyni hokkaido 80 g bułki tartej 8 łyżek oliwy 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 10 listków szałwii 5 łyżek sera corregio sól pieprz PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)łódeczki. Bułkę tartą mieszamy z czterema łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Papryczkę (bez pestek) i czosnek drobno siekamy. Układamy dynię w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałą oliwą. Posypujemy czosnkiem, chili i listkami szałwii. Wierzch posypujemy bułką tartą i serem. Zapiekamy przez około 35-40 minut (aż dynia będzie miękka). Od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeDynia to jest takie warzywo, że można z nią robić masę smacznych potraw. Zrobiłam zapiekankę z puree z dyni, które robiłam niedawno. Wyszła bardzo dobra, polecam. Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną w talarki cebulę, posiekane ząbki czosnku i małe pieczarki. Jeśli pieczarki są większe przekroić na mniejsze kawałki. lekko obsmażyć i wrzucić wszystko na dno naczynia w którym(...)oregano. Dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki, ale nie jest to konieczne. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie , muszą być prawie miękkie. Śmietanę wymieszać z puree z dyni, natką pietruszki i posiekaną suszoną chilli. Doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na mięso i pieczarki. Na górę rozłożyć ugotowane ziemniaki i przekrojone na pół. Piec zapiekankę w nagrzanym
Kuchnia Pokoleńroku po raz pierwszy kupiłam i zastosowałam w kuchni dynię. Wcześniej nie wiedziałam jak się do niej zabrać i co z niej przyrządzić.Pierwsze podejście było nieśmiałe i po prostu upiekłam dynię z innymi warzywami w piekarniku. Tym razem postanowiłam zrobić coś bardziej wymyślnego i wyszło pysznie :) Posmakowała mi dynia w takim wydaniu jeszcze bardziej niż ta pieczona. Spróbujcie sami(...)Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Składniki: pół opakowania makaronu tagliatelle mały kawałek dyni kilka plasterków szynki długo dojrzewającej typu parmeńska, szwardzwaldzka lub serrano kilka plasterków sera koziego cebula szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy gałka muszkatołowa bazylia sól, pieprz Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Wykonanie
Pyza i SurówkaDYNIA najbardziej znany symbol halloweenowego święta. Ale dynia, to przede wszystkim smaczny owoc. Należy do niskokalorycznych. Przeciętnie 100g dyni dostarcza zaledwie ok. 15 kalorii, dzięki bogactwie celulozy, pomaga w kuracjach odchudzających. Jest bogata w białko, witaminę A, witaminy z grupy B czyli B1, B2, PP i C, Zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu(...)związku z tym, że dynia jest zdrowa, niskokaloryczna i ma taki piękny kolor polecam ją jeść jak najczęściej. Dziś proponuję poniższy przepis. Składniki: dynia 1 szt.cebuli puszka pokrojonych pomidorów 2 szt.świeżych pomidorów 1 mała ostra papryczka kiełbasa 4 ząbki czosnku ryż bazylia,sól,pieprz
potrawyregionalneMiąższ dyni obfituje w wodę i błonnik. Pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn, np. związków żółciowych i tłuszczu, i eliminowanie ich z organizmu. Warzywa dyniowate są bardzo szeroko używane w kuchniach całego świata, zwłaszcza w kuchni amerykańskiej (skąd dynie się wywodzą). O tym owocu pisałam trochę w poprzednim poście, więc zajmijmy się teraz jego przyrządzaniem(...)Składniki są bardzo proste jak i samo danie... ale w prostocie siła!;) kawałek dyni mleko do wyboru: kaszka manna, k ukurydziana, zacierki, ryż bądź kluseczki kładzione Dynię obrałam, pokroiłam na kawałki i zagotowałam w lekko osolonej wodzie aż zmiękła. Po zagotowaniu odlałam wodę, wlałam mleko i zmiksowałam dynię na papkę. Pogotowałam ją chwilę i właściwie to wszystko ... zupa gotowa
potrawyregionalneLeczo warzywne z dynią Dynia już od kilku dni leżała w mej kuchni i domagała się tego, by z nią coś zrobić. Padło na leczo warzywne z dynią w roli głównej! I był to strzał w dziesiątkę! Danie okazało się pyszne i rozgrzewające, delikatne przez subtelny smak dyni, jednocześnie z pikantną nutą dzięki wędzonej papryce. Z podanych składników wyszła(...)siebie czy dwóch osób - spokojnie zmniejsz ilość składników. Kolejny raz przekonałam się, że danie wegetariańskie może być pyszne! Zobacz również inne przepisy na ----> LECZO Leczo warzywne z dynią - przepis: Składniki: (na dużą patelnię - 4 porcje) 0,5 kg dyni Hokkaido 3 małe kolorowe papryki lub 2 większe 1 duża marchew 1 średnia cebula 1 niewielki bakłażan puszka pomidorów
Moje Qulinaria