dynia sałatka - 1552 przepisów (strona:85/104)

kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim 98

patelni smażymy cebulkę ze zmiazdzonym czosnkiem.Po ok. 4-5 minutach dodajemy do niej pokrojona w paski paprykę ,następnie pieczarki .Smażymy około 6-8 minut i po tym czasie dodajemy dynie i  startą marchewkę - u mnie marchewka tarta ze słoika .Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem(...)miejscu, w przewiewnej torbie . W cieple szybko staną się miękkie, w plastiku zepsują się, a w lodówce szybciej spleśnieją. Szalotki można jeść surowe, dodawać do sosów i sałatek. Pokrojone w talarki i zrumienione używane są jako przybranie. Można je również marynować w ten sam sposób, co cebulę, choć w smaku będą łagodniejsze.     Ingredienti

w mojej kuchni
Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi 150

Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pesto z rukoli ze słonecznikiem 133

pieczywa lub makaronu (i ja tak robię najczęściej), ale świetnie sprawdza się też w wypiekach (np. zawijane bułeczki z pesto), tartach lub jako samodzielny dodatek do obiadu (zamiast sałatki lub dodatkowo do niej). CIEKAWOSTKA: Jeśli przygotujesz za dużo pesto lub nagle zmienią Ci się plany obiadowe, możesz pesto zamrozić ! To bardzo wygodna forma na jeszcze szybszy obiad, gdy wiesz(...)Gotowe pesto możemy zużyć dowolnie, ja najbardziej lubię z makaronem (tagliatelle lub spaghetti). Pesto z rukoli ze słonecznikiem Sprawdź też mój przepis na... PESTO BAZYLIOWE NA BAZIE PRAŻONYCH PESTEK DYNI *post archiwalny, zdjęcie nie oddaje prawdziwego koloru

Kolorowy Przepisownik
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką 128

musiałam tylko ugotować ryż. A że akurat przyszła sąsiadka na kawę, to tak się zagadałyśmy, że w efekcie ryż przypominał zbitą masę, a nie coś, co nada się do sałatki. Szkoda mi było jednak go wyrzucić, więc po namyśle postanowiłam zrobić wegańskie gołąbki. Przy okazji wykorzystałam niewielką główkę młodej kapusty, która czekała cierpliwie na swoją kolej, ale do zupełnie innego(...)choć w tym przypadku nie będzie już to wersja ani wegetariańska, ani tym bardziej wegańska. Jeśli lubicie takie nietypowe gołąbki, to spróbujcie także gołąbków z farszem z ziemniaków i dyni . Też są pyszne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Restaurant Week 134

selera, veloute z cebuli Policzki z jelenia konfitowane w tłuszczu gęsim, pieróg biłgorajski, demi glace z kaczki z gorzką czekoladą, młoda marchew, groszek cukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, brownie Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, ciasto marchewkowe O tej restauracji Północ-Południe możecie(...)mnie wrażenia. Pozostałe potrawy dały mi całkiem nowe doznania smakowe. Niewątpliwie wrócę tam, by odkryć, co jeszcze Mauritius ma mi do zaoferowania. Rubniki z bakłażana – grillowany bakłażan na sałatce z serem ricotta podawany z sosem słodko-ostrym Mauritius Dream – sałatka z zielonej papai z owocami morza z aromatycznym chesingiem z kolendry i mięty Ratatouille – makaron podawany

Kucharzyca
Wypasione kanapki z grillowanym kurczakiem, pesto z suszonych pomidorów i serem żółtym Gouda 146

Szukacie pomysłu na śniadanie? Wybieracie się na wycieczkę? Mam dla Was przepis na niebanalne kanapki, które zaspokoją nawet duży głód. Bo i ja czasem taki głód

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajecznica z pomidorami i szynką 160

Jajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 143

usuwać ze środka pestek. Można śmiało wykorzystać ją w całości. Cukinia jest odmianą dyni. Wyselekcjonowano ją we Włoszech, stąd pierwotna nazwa cukinia od włoskiego zucchina (tj. mała dynia) .  Należy do warzyw niskokalorycznych, odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Jej zaletą jest wspaniały smak oraz  to, że nie kumuluje metali ciężkich tak jak niektóre warzywa. Cukinia może(...)kawałki ser mozzarella, 2 łyżki posiekanej pietruszki. Wymieszaj. Podpieczone połówki cukinii  napełnij nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i z dowolną sałatką np. z kapusty pekińskiej lub zieloną sałatą z sosem vinegret. Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Jajecznica z pomidorem 170

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku 149

łatwo się formują, a po usmażeniu wychodzą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Bajka! ➤ Spróbuj także: falafele z marchewką i kuminem falafele z burakiem lub botwinką falafele z dynią w sosie pomidorowo-grzybowym Specjalna foremka do falafeli Jak formować falafele? Czy warto kupić foremkę do formowania falafeli? Jak już Wam wspominałam, niedawno kupiłam specjalną foremkę do formowania falafeli. Oczywiście(...)cedzakowej.  6. Usmażone falafele przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z hummusem , w picie lub wrapie ze świeżymi warzywami lub w sałatkach. Do falafeli polecam sos tzatziki oraz jogurt naturalny zmieszany z sosem harissa (na mały kubek jogurtu daję 1 łyżkę harissy

Chilli Czosnek i Oliwa
Faszerowane patisony 205

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczna jajecznica z kajzerką 205

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 177

resztki produktów, którymi trudno byłoby obdzielić całą rodzinę (np. końcówki szynek, kiełbas.) Nie zabrakło makaronu z sosem czy pysznej zapiekanki z chleba, sera i kiełbasy. Wspólnie przygotowaliśmy konfitury z dyni i śliwek. Nie zabrakło luźnej atmosfery, jak zresztą podczas każdego spotkania w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ale większość z tych rozmów dotyczyła właśnie niemarnowania jedzenia i naszych sposobów, aby temu zapobiegać(...)Nawet niewielka ilość, pojedyncza porcja, przyda się, kiedy pewnego dnia zabraknie czasu na gotowanie. Warzywa i owoce Z warzyw (marchew, pietruszka, seler, etc.) można zrobić po ugotowaniu ich najprostszą sałatkę lub po prostu surowe zetrzeć na jarzynowej tarce, przesypać solą i wymieszać. W ten sposób mamy gotową jarzynkę-przyprawę np. do zup. Ziemniaki Z nich najprościej zrobić sałatkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tosty francuskie z awokado i jajkiem 211

Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!