dynia sałatka - 1552 przepisów (strona:83/104)

Włoska Primavera - zupa z młodej pokrzywy i rukoli 167

temu, kiedy to przygotowałam dla Was wpis " Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej ". Skupiłam się wtedy na zbieraniu liści mlecza, z których przygotowałam grecką hortę vrasta oraz francuską sałatkę .  W tym roku nabrałam ochoty na spróbowanie pokrzywy, dlatego uzbrojona w koszyk i rękawiczki ochronne wybrałam się na wieś. Znalezione przeze mnie roślinki ( zdjęcie na Facebooku ) były bardzo młode(...)rukoli 1 l bulionu warzywnego 3 łyżki świeżo startego parmezanu ewentualnie sól do smaku do podania: jogurt naturalny lub śmietana, mieszanka ziaren (u mnie siemienia lnianego, pestek dyni i sezamu) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty aż zmięknie. Dodaj ziemniaka, pokrzywę, rukolę oraz bulion warzywny. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek

Chilli Czosnek i Oliwa
Symbol E - konserwanty 142

barwniki, przeciwutleniacze, konserwanty, antyutleniacze, emulgatory, pozostałe.Barwniki (100 - 199) - stosuje się, aby nadać lub przywrócić żywności barwę. Karoten (E 160a) - jest pomarańczowo-żółtym barwnikiem roślinnym, występującym m.in. w marchwi, dyni i pomidorach.  Chlorofil (E 140) - to zielony barwnik roślinny rozpuszczalny w tłuszczach. Koszenila (E 120) - jest naturalnym czerwonym barwnikiem pozyskiwanym z wysuszonych i zmielonych owadów, zwanych(...)spoglądam na wieczka opakowań i po prostu jak widzę nie znajomą dla mnie substancje odkładam z powrotem produkt na półkę. Wystrzegam się jeść mega przetworzonych produktów typu sosy do sałatek, chipsy, czekoladowe batoniki itd. Na prawdę uwierzcie bez tego można żyć! Po prostu można to zastąpić o wiele, wiele lepszą żywnością takimi jak: jabłka, pomidory, razowy chleb.PozdrawiamŹródło: opracowanie własne

Truskawkowa Fiesta
Sernik bezglutenowy z kalafiorem i malinami (paleo, bez cukru i pieczenia) 166

Takie ciasto chodziło już za mną od dawna. Obecnie mamy sezon warzywno – owocowy w pełni, więc można wykorzystać letnie smakołyki Co powiecie na innowacyjne zastosowanie

PaleoLife
Naleśniki zapiekane z dynią, boczkiem, indykiem i serem kozim 179

dobrze jak bulion. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go do momentu wytopienia tłuszczu i aż będzie chrupki. Następnie dorzucamy do niego czosnek oraz dynię i mieszamy dokładnie. Gdy dynia nieco zmięknie na patelnię wędruje indyk, który przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko, by indyk nabrał koloru i zalewamy wszystko szklanką bulionu. Gdy całość się zagotuje i zmięknie(...)Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Swoje naleśniki podałam z dobrej jakości ketchupem, ale sprawdzi się tu także sos czosnkowy, tzatziki, a nawet gęsta śmietana. Dodajcie prostą sałatkę i pyszna uczta gotowa - smacznego

Cooking Monster
Warzywne batony "Farmer": pomidor, szpinak, burak – Zmiany Zmiany 149

namęczyć (chociaż to może wina naszego słabego noża xD). W smaku słodycz miesza się ze słonością… dziwne ale intrygujące. Słodkość rodzynek i śliwek wymieszana z suszoną fasolą urozmaicona pestkami dyni i orzechami brazylijskimi a to wszystko zwieńczone lekkim kwaskiem cytryny. Czy czuć tytułowy szpinak? Ta roślinka nie ma jakiegoś wiodącego smaku, dlatego jest tutaj po prostu częścią ciekawych składników(...)jest to dla nas przekąska, którą mogłybyśmy jeść solo między posiłkami ze względu na zbyt intensywne smaki czosnku czy przypraw ale znalazłyśmy dla nich fantastyczne zastosowanie! Jako dodatek do sałatek czy naszej wersji „sajgonek” sprawdzają się genialnie i każdemu daniu nadają charakteru. Dlatego warto wyposażyć się w te batoniki i dodawać je np. do sałatkowego lanchu na wynos gdy brakuje

Candy Pandas
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami 205

Wszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Testowanie - Olej z awokado :) 118

swoim profilu na facebooku możliwość przetestowania olejów z awokado. Od razu się zgłosiłam. Do tej pory udało mi się spróbować na prawdę wiele olejów np. sezamowego, z pestek dyni, lnianego, arganowego i teraz do mojej "kolekcji" mogę dołożyć olej z awokado. Byłyśmy z Mamą ciekawe jego smaku, zapachu, wyglądu i to do czego może on nam się przydać w kuchni(...)jego zielono- żółta barwa, mocno rozświetlająca i błyszcząca. Olej sprawdza się idealnie (o czym będziecie mogli dowiedzieć się już wkrótce, kiedy umieszczę kilka przepisów z jego wykorzystaniem :D) do sałatek, dipów, smażenia, grillowania czy pieczenia. Osobiście jesteśmy nim zachwycone. Wykorzystałyśmy go do kilku potraw i zawsze byłyśmy zadowolone z efektu końcowego. Użyłyśmy go na surowo, do sałatek jak i pieczenia

Zdrowie na języku :P
Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami – dodatek do obiadu 152

Zima to nie pora na szparagową fasolkę – na takie delicje trzeba poczekać przynajmniej do początku czerwca. Ale co ma zrobić stęskniony za latem ludź, któremu marzy

Karo in the Kitchen
Sałatka Cezar 301

zmuszony został do jej zrobienia, nie mając żadnych innych składników w swojej restauracji. Sałata rzymska, grzanki i parmezan – tak oto w 1942 roku powstała najbardziej znana na świecie sałatka. Wariacji na jej temat jej bardzo dużo. Cezar z kurczakiem, z grillowanym łososiem, czy nawet z krewetkami. Ja również postanowiłem zrobić swoją wersję bazując na dwóch podstawowych składnikach – sałacie(...)ugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren jak np. sezamem, orzechem włoskim, pestkami dyni i słonecznika

Jacob Tastes
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 342

fasolkąSalatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosieSałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarelląSałatka z mango i kurczakiemTortilla española de patatasSałatka z ryżem kurczakiem i ananasemSałatka ziemniaczanaMeksykańska sałatka z kurczakiemKlasyczna sałatka jarzynowaSałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronamiWraps z kurczakiemŚledź w oleju z pieczonymi burakamiMarynowany surowy łosoś w przyprawachŚledź w sosie czosnkowymŚledź w oleju z cebuląŚledź w buraczkowej pierzynceWarzywne chiliChili(...)pomidoramiPomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamemŚwiąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowyChleb tygrysi (dutch crunch bread)Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasieChleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasieFocaccia z pieczoną dynią i rozmarynemChlebki z patelni IINormandzki chleb jabłkowyBagietki pszenno-żytnieLavas, turecki chlebek z patelniChlebek pita z patelniBagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ 125

Kurczak jaki jest, każdy widzi - chciałoby się powiedzieć parafrazując słowa Benedykta Chmielowskiego. I jest to w 100% prawda - kurczaki widzimy niemal na każdym stoisku z mięsem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie trzeciego tygodnia. 201

ciecierzycą Obiad:  orzechowy makaron z brokułem Kolacja:   pudding ryżowy z jabłkiem i cynamonem   Dzień drugi : Śniadanie:  kanapki z pastą z ciecierzycy II Śniadanie:  sałatka z winogronem i ciecierzycą, z poprzedniego dnia Obiad:  orzechowy makaron z brokułem, z poprzedniego dnia Kolacja: tortille (naleśniki z obiadu) gryczane z kurczakiem, banan   Tego dnia przygotowałam więcej(...)oliwek, masło, olej kokosowy) – 2,85 zł PRODUKTY ZBOŻOWE  (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 5,66 zł ORZECHY I ZIARNA  (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, kakao) – 13,77 zł NAPOJE  (soki, mleka roślinne) – 7,3 zł PIECZYWO  – 3,83 zł NABIAŁ  (u mnie głównie jajka i sery

Powiedz dietom nie
Domowa granola 129

Kurcze, żeby te bakalie były ciut tańsze, to jadłabym je garściami! Najlepiej na śniadanie, obiad i kolację ;) Naprzemiennie orzechy z migdałami, rodzynkami itp.  W owsiankach, chlebie, sałatkach. Przyznaję bez bicia, że jeszcze nie tak dawno wszelkie musli lądowało w zakupowym wózku, bo nie wyobrażam sobie zjeść mleko z samymi płatkami.  Aż pewnego razu, już chyba z rok temu(...)font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 2 duże słoiki: 300g płatków owsianych ¾ szklanki soku pomarańczowego 1 banan’ 2 łyżki miodu 100g łuskanego słonecznika 100g pestek dyni 100g orzechów nerkowca 100g orzechów laskowych 2 łyżki nasion chia 100g żurawiny suszonej (użyłam żurawiny z sokiem z granata) Sposób przygotowania: Sok podgrzewamy z miodem, a następnie miksujemy z bananem

Kuchnia w czekoladzie
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 168

dodajemy do ugotowanej, miękkiej kaszy z grochem. Dolewamy też miód i doprawiamy solą. Jarmuż sparzamy w osolonej i posłodzonej wodzie. Miksujemy na pesto dodając olej ,sól ,czosnek. Na koniec dynię lub słonecznika. W głębokim garnuszku rozgrzewamy solidną porcję oleju, dorzucamy bardzo drobno posiekaną cebulę. Prażymy na złoto i chrupiąco. Grzyby drobno siekamy dorzucamy pod koniec do cebuli, Przelewamy na sicie(...)misce z fenkułem i kawałkami jabłka. Dodajemy sok z cytryny, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz z młynka, miód i delikatnie mieszamy. Na rybie układamy pure z selera i sałatkę a jej świeżość i soczystość doskonale rozkłada ciężar tłustość ryby. Far breton z solonym karmelem i suską sechlońską 30 -40 sztuk suszonych, mokrych śliwek suska 400g mąki plus 3 łyżki

karmelowy