dynia sałatka - 1552 przepisów (strona:79/104)

"Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2." - podsumowanie akcji 180

kuchnia francuska Zupa soczewicowa z … zacierką autorka:  Hajduczek  | blog: Hajduczek naturalnie Zupa z batatów i papryki z ciecierzycą autorka:  KOLORgotowania  | blog: kolorgotowania.pl Fit sałatka z ciecierzycą i fetą autorka:  KOLORgotowania  | blog: kolorgotowania.pl FASOLKA PO BRETOŃSKU -WEGAŃSKA autorka:  barbaratusinska  | blog: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen ZAPIEKANKA(...)autorka:  kameleon.kulinarny  | blog: KAMELEON KULINARNY PASTA Z BIAŁEJ FASOLI czyli wegański smalec autorka:  kameleon.kulinarny  | blog: KAMELEON KULINARNY PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i pieczonej dyni autorka:  kameleon.kulinarny  | blog: KAMELEON KULINARNY Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami autorka:  Dorota Frida  | blog: Smaczny zeszyt

Weekendy w domu i ogrodzie
Letnia sałatka z arbuzem, fetą, bazylią i sosem chilli 235

Arbuz, nazywany też kawonem, jest krewnym dyni. Pochodzi z Afryki, gdzie do dziś występuje dziko. Uprawia się go w wielu rejonach świata o cieplejszym klimacie. Owocem arbuza jest jagoda o słodkim, zwykle ciemnoczerwonym lub różowym miąższu, ale spotkać można też owoce żółte i białe. Tym, którzy nie lubią wydłubywać pestek z arbuza, polecam odmiany beznasienne, bo i takie istnieją. Miąższ(...)wyboru. Arbuza, choć sam jest słodki, można podać tak, jak zrobiłem to dziś - ze słonawą fetą, aromatyczną bazylią i pikantnym sosem chilii. Mam nadzieję, że dobrze wyważone smaki tej sałatki przypadną Wam do gustu. Składniki (na 2 duże porcje): 1/2 niezbyt dużego arbuza (wolę tego bez pestek) 300 g sera feta 20-25 liści bazylii słodki sos chilli Sposób przygotowania

W SMAK
Drugie śniadanie i lunch podczas pracy biurowej - dlaczego są tak ważne i co powinno się jadać? 121

najlepiej jest unikać jasnego pieczywa. Najzdrowsze jest peł­no­ziar­ni­ste, z dodat­kiem otrąb czy zia­ren (np. sie­mie­nia lnia­nego, sło­necz­nika, pestek dyni, itd.) Nie kie­ruj się jed­nak kolo­rem pie­czywa, lecz czy­taj jego skład. (Każdy sklep sprzedajacy pieczywo musi takie skłądy udostępniać klientom.) Pie­czywo swój kolor może(...)wane (na słodko lub wytrawne), dobrej jako­ści żółte sery – ważne, żeby to były praw­dziwe sery, a nie wyroby sero­po­dobne. Świetne rozwiązanie to lekkie sałatki z surowych warzyw z dodatkiem pieczywa. Pieczywo można upiec samodzielnie w domu. Nie jest to ani trudne, ani szczególnie pracochłonne. Wypróbuj jeden z wielu moich przepisów na pieczywo , szczególnie polecam poniższe: ➤Pszenny

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Grzyby i warzywa jesienne 3." - podsumowanie akcji 177

Angela  | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Surówka obiadowa z kapusty czerwonej i "Złoty sen" autorka: Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z czarnym ryżem, łososiem i warzywami oraz "Czarna Madonna" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa - krem z pieczarek z grzankami i "Sukienka z mgieł" autorka: Badylarka | blog(...)ogrodzie Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów autorka: justyna9220   | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna  | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Gołąbki z kaszą i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Kaszotto z podrobami i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziołowa Klinika Odchudzania. Recenzja. 145

nadmiaru tkanki tłuszczowej jak i leczeniu dolegliwości towarzyszącym nadprogramowym kilogramom. Dodatkowo autor dzieli się z nami przepisami na tanie i sprawdzone specyfiki z opisywanych ziół i roślin, napary, surówki, sałatki itd., które również pomogą nam utrzymać lub powrócić do prawidłowej wagi. III. ZMIANY Co u mnie zmieniała ta książka? Nie wywróciła mojego życia do góry nogami, ponieważ od dawna zwracam(...)Poza tym częściej wzbogacam potrawy świeżymi ziołami, takimi jak oczyszczający z toksyn lubczyk czy spowalniająca wchłanianie cukrów bazylia. Zaprzyjaźniałam się z przepisem na pesto z bazylii, czosnku i pestek dyni oraz zielony twarożek. Czarną herbatę co raz częściej zastępuję zieloną, a na podwieczorek przygotowuję pyszne, pieczone jabłka z dużą szczyptą aromatycznego cynamonu. Ale przede wszystkim, po przeczytaniu tej pozycji

Fitsweet.me
Cukiniowe tagliatelle z groszkowo-miętowym pesto 186

blogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje(...)Odwieczny spór jak wygląda cukinia a jak kabaczek czas zakończyć.  Zrobiłam więc mały research i okazało się, iż słowo cukinia etymologicznie pochodzi od włoskiego słowa: zucchina- czyli mała dynia. To właśnie we Włoszech powstała ta odmiana dyni. W Polsce przejęła ona nazwę cukinia, bądź inaczej dynia zwyczajna. Na południowym wschodzie jednak polski warzywo to uzyskało inną nazwę, zaczęto

KreatywnePiny
Sałatka z brokuła i rzodkiewki 196

Pyszna, czosnkowa sałatka z brokuła i rzodkiewki, która powstała zupełnie przez przypadek. Uwielbiam takie przypadki! Będzie idealna jako sałatka na podwieczorek lub jako dodatek do grillowanego czy smażonego mięsa. Spróbujcie. Jest na prawdę przepyszna. Składniki: - 1 brokuł podzielony na różyczki (ugotowany i ostudzony) - pół pęczku rzodkiewki - 0,5 średniej cebuli  - garść rodzynek lub żurawiny - 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)różyczki), rzodkiewkę, cebulę oraz rodzynki/żurawinę. Zalać sosem czosnkowym. Wymieszać. Odstawić do lodówki na min 1-2h - do "przegryzienia". Przed podaniem posypać podprażonymi orzeszkami pinii (ew.pestkami słonecznika czy dyni). Smacznego

CookYourself
Batoniki owsiane 162

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Batoniki owsiane pełne zdrowia 174

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Restauracja Cyrano de Bergerac 151

Przerywam cykl związany z lokalami gastronomicznymi w Chorwacji (ale tylko na chwilę) krakowską restauracją Cyrano de Bergerac do której zaprosił mnie mój mąż w drugą rocznicę

Karola gotuje
Puree z selera i ziemniaków 109

Dziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich

Zasmakuj Kuchni
Chleb orkiszowy 171

Chleb orkiszowy 1 duży bochenek Składniki: 800 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki soli 15 g drożdży świeżych 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki pestek dyni, nasion słonecznika 600 ml wody + 5-6 łyżek ciepłej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać łyżeczkę mąki, cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać(...)wyjąć z formy i odstawić na kratę do wystudzenia. Ten etap jest niezwykle waży, ponieważ to od niego zależy czy uzyskamy chrupiącą skórkę. Podawać z ulubionymi pastami lub do sałatek

Jaglusia
Zupa krem z pieczonej cukinii 204

Uwielbiam takie przepisy jak ten - mało składników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z

Kuchnia Łukasza