Sałatka Superfood z Alchemist Gastropub tak bardzo za nami chodziła przez ostatnie dni, że wracając z pracy zahaczyliśmy o małe zakupy i oto jest! Podrasowaliśmy ją nieco dodając szparagi i kurczaka teriyaki oraz zastępując fetę mozarellą. Pyszna, zdrowa, pożywna i lekka – idealna na upały Składniki: Świeże liście szpinaku baby Rukola Roszponka Mozarella Zielone oliwki Pomidor Ogórek Rzodkiewki Kiełki rzodkiewki(...)Awokado Quinoa – komosa ryżowa Kurczak w sosie teriyaki z sezamem, olejem sezamowym i limonką Zielone szparagi Nasiona słonecznika i dyni Ufff… trochę tego wyszło, zrobiliśmy wersję ekstremalną, oczywiście wybierzcie z niej składniki, które najbardziej lubicie lub takie, które akurat macie w lodówce. Przygotowanie kurczaka i szparagów: Piersi z kurczaka oczyściłam i pokroiłam w grubą kostkę, marynowałam w sosie
Taste and CookSałatka prosta w wykonaniu, może z niewielką ilością składników, ale za to z dużą ilością ciekawych smaków ;-) Szybka w wykonaniu, idealna jako dodatek do obiadu - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 2 sałaty rzymskie mini - sól - zioła prowansalskie - oliwa z oliwek - 1 łyżeczka soku z cytryny - ziarna z jednego granatu - garść pestek dyni - 2 łyżki suszonych jagód Goji Listy sałaty rwę
Wielopokoleniowojako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem
Poranek na słodkoSałatka z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami to świetna propozycja na obiad i kolację. Zapakowana do słoika będzie stanowiła pożywną i bardzo zdrową przekąskę w pracy lub na spacerze. Polecam. POTRZEBUJEMY (na 3,4 porcje) 2/3 opakowania mieszanek sałat 2/3 serka feta małe opakowanie pomidorów suszonych w oleju z dodatkiem dyni lun osobno pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka
WYSPA SZCZĘSLIWAsamodzielne danie (z ulubioną sałatką) lub jako dodatek do mięs i ryb z grilla. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 50 g masła lub oleju np. kokosowego 150 g (1 i1/2 szklanki) ryżu, najlepiej basmati lub jaśminowego 200 g ciecierzycy z puszki * 1 cytryna 50 g suszonych moreli 2 łyżki pestek dyni 300 ml gorącego bulionu
cool and mintySkładniki: ∙ kilka moreli ∙ garść rukoli (u mnie z botwinką) ∙ 150 g sera bałkańskiego z mleka owczego (można zastąpić kozim lub feta) ∙ garść nerkowców (można zastąpić włoskimi
Gocha gotuje!szybki przepis na przepyszną sałatkę wzorowaną na włoskim caprese. Mozarella świetnie komponuje się z pomarańczami i koprem włoskim (fenkułem). Całość polana sosem miodowo cytrynowym jest po prostu obłędna. SKŁADNIKI: (1-2 porcje) 1 kula mozarelli w zalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy francuskiej
DefinicjaSmakupyszne trzy pomysły na zdrowy brunch do pracy czy uczelni. Trzy wiosenne, pełne witamin i minerałów propozycje na odżywcze sałatki podane z pysznym w pełni naturalnym Chlebem Czystoziarnistym. Sałatki są lekkie w formie, jak zawsze zadbałam o to, aby były proste w wykonaniu, smaczne, chrupiące i kolorowe. Jestem fanem sezonowości w kuchni i w tych daniach stawiam, na świeże składniki(...)Otrębusy, mogę Wam polecić, nie tylko ze względu na pyszny smak, ale przede wszystkim za jego skład. Produkt wypiekany jest z dużej ilości różnych ziaren: słonecznika, nasion lnu, pestek dyni, sezamu, ziaren żyta, orkiszu, płatków owsianych i sojowych, miódu, amarantusa, siemienia lnianego, ostropestu, i ziół. Jest produkowany z naturalnych składników bez drożdży, posiada wysoką zawartość białka i błonnika. Jest
SMYKWKUCHNIW kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dobrych tłuszczy - czyli sałatka nie tylko dla sportowców - na zdrowie ;) Czas przygotowania: 25 min Składniki na 2-3 porcji 1 bakłażan 250 g pieczarek 200 g świeżego jarmużu 1 awokado 120 g sera halloumi oliwa z oliwek sól pieprz Pesto z naci marchewki całą nać młodej marchewki olej lniany ok 100 ml sól pieprz pestki dyni ok 2 łyżki
Słodki KompromisIdealnie pasują do sałatki lub hamburgerów. Kotleciki ziemniaczane nadają się również do upieczenia na grillu. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 450 g ugotowanej białej fasoli * 200 g słodkich ziemniaków (nieugotowanych) * skórka otarta z połowy cytryny * 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej * ½ łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka tartego imbiru * 2 łyżki ziaren słonecznika lub pestek dyni lub ulubionych orzechów * ½ łyżeczki
Mohiellaokreślić kiedy można używać nazwy młody lub wczesny ziemniak, żeby cypryjskie, marokańskie czy izraelskie ziemniaki nie podszywały się pod nasze. Polskie ziemniaki z włoskim pesto Do pesto do sałatki z młodych ziemniaków możecie wrzucić dowolną zieleninę jaką macie w kuchni, a potem dorzucić do tego orzechy lub nasiona, parmezan i oliwę. Całość miksujemy. Nie musi z tego powstać gładka emulsja(...)fasolki szparagowej 2 jajka ugotowane na twardo Pesto: Mała garść pietruszki Mała garść świeżej bazylii Mała garść rukoli Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu 1 ząbek czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oliwy Sól i popieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj jajka na twardo. Około 10 minut. Ziemniaki umyj, nieobrane zalej
Niedzielny kucharzokreślić kiedy można używać nazwy młody lub wczesny ziemniak, żeby cypryjskie, marokańskie czy izraelskie ziemniaki nie podszywały się pod nasze. Polskie ziemniaki z włoskim pesto Do pesto do sałatki z młodych ziemniaków możecie wrzucić dowolną zieleninę jaką macie w kuchni, a potem dorzucić do tego orzechy lub nasiona, parmezan i oliwę. Całość miksujemy. Nie musi z tego powstać gładka emulsja(...)fasolki szparagowej 2 jajka ugotowane na twardo Pesto: Mała garść pietruszki Mała garść świeżej bazylii Mała garść rukoli Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu 1 ząbek czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oliwy Sól i popieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj jajka na twardo. Około 10 minut. Ziemniaki umyj, nieobrane zalej
Niedzielny kucharzdrugiego dania, carpaccio, sałatki śledziowe. Marchewkę, pietruszkę, obrane buraki, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, ugotować. Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować. Z czym podawać: * z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika * czarnuszką
Rodzinka w kuchniWspaniale orzezwiająca sałatka do pracy. Zabierzecie ją w słoiku wszędzie. Do pociągu, na uczelnię ,do szkoły. Rozweseli, pobudzi, doda sił i kolorów. Tego nam trzeba- radości! Radosny słoik I LOVE GLASS- od FRIENDS OF GLASS pomieści z pewnością sporą dawkę witamin! Składniki 2 jabłka 1 duży banan 4 daktyle łyżka syropu z agawy Skworcu pestki dyni siemię lniane
Z Kuchni Do Kuchni