dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:95/118)

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 154

około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Przygotowanie : Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut(...)30x11 cm. Mogą być dowolne o zbliżonej wielkości. Ciasto powinno sięgać do połowy każdej foremki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w zależności od temperatury otoczenia. Pieczemy w temp. 220*C. przez 40 – 45 minut. Po 15 minutach pieczenia temp. zmniejszamy do 200*C. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta

Proste Potrawy
CHLEB ODMIENIAJĄCY ŻYCIE, BEZGLUTENOWY 208

masła klarowanego -1 1/2 szklanki wody -można dodać łyżkę miodu lub szczyptę stewii (ja nie dałam-uważam że nie ma takiej potrzeby) Wszystkie suche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia(...)dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Ciasto nic nie rośnie, więc można nałożyć do pełna. Odstawić pod przykryciem na min. 2 godziny, jednak nie dłużej jak 24h. Piec w temp. 180 *C przez ok. 20 minut, następnie wyjąć z foremki i dopiekać na blaszce ok. 30-40 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Dyniowe, zawijasy drożdżowe 134

więc , obieramy dynię i pozbywamy się z niej środka . Kroimy drobno lub ścieramy na tarce , przekładamy do garnka , zasypujemy cukrem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu . Jak dynia będzie mięciutka i zacznie się rozpadać , dodajemy sok z cytryny i cynamon , zagotowujemy ( trzeba pamiętać o mieszaniu , bo lubi się przypalać ) . Na koniec blendujemy ,żeby pozbyć się wszelakich grudek i odstawiamy(...)minut . Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy na około 1 cm grubości , smarujemy nadzieniem i delikatnie zwijamy . Tak uformowaną roladkę , tniemy na 10 cm kawałki i układamy, na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia , pionowo w dość dużych odstępach od siebie , podczas pieczenia rosną i tak pewnie się skleją , ale to nie przeszkadza , bo łatwo się odrywają .Odstawiamy na następne 30 minut -do ponownego

Ogrodnik w podróży
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 153

talerzu. Przepis jest tutaj. Warzywne odkrycie minionego roku - Dynia makaronowa W przeciągu całego roku staramy się cały czas próbować nowych warzyw, owoców, przypraw. W tym roku urzekła nas dynia makaronowa. Odkryta przypadkiem na stałe zagościła w naszym jesiennym jadłospisie. W kolejnych latach na pewno będziemy do niej wracać. Propozycja dania z tym cudnym warzywem znajduje się tutaj . Przekąska, która stała(...)czasie pikników, czy podczas grilla. Przepis znajdziecie tutaj. Świeta, święta i po świętach.. ..a w czasie ich trwania fenomen zrobiły choinki z brownie. Przepis jest tutaj. Słodkości najczęściej pieczone To zdecydowanie bezy. W różnej formie: kolorowych bezików, tortów bezowych, czy bezy pavlowej. Robione często, przy każdej okazji, jak i bez okazji. Królowały w tym roku bezsprzecznie:) Przepis

Kolizje Smaków
Drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe 133

różami, a nie ze ślimakami Ale ślimaki ze względu na zwijanie Przepis „przepisuję” od Kasi Ciasto: - 450 g mąki - 100 g cukru - 180 g puree z dyni - 30 g świeżych drożdży - 80 ml mleka - 30 ml wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: - 60 g stopionego masła (ja użyłam 40) - 100 g brązowego cukru(...)smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie w miarę ciasno zwijamy w rulon, który dzielimy na około 8 równej długości ślimaczków. Bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ostatnie zdjęcie) i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Przestudzone bułeczki można polukrować lub posypać

dom-agi.pl
Chleb z mąką kukurydzianą 140

pszennej 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej i 3/4 szklanki mąki żytniej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka suchych drożdży, płaska łyżeczka soli około szklanki letniej wody dodatki : po łyżce ziaren dyni, słonecznika, siemienia lnianego i szczypta kminku Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, żytnią , kukurydzianą (przesianą) i mieszamy dokładnie Wlewamy ostrożnie wodę (w połowie szklanki wody rozpuszczam miód lub cukier(...)wlać za dużo Ciasto musi mieć konsystencję zwięzłą Moje ciasto na chleb wkładam do formy wysmarowanej olejem i pozostawiam do wyrośnięcia na co najmniej 8  godzin, piekę w automacie

Proste Potrawy
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 190

Prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, konopi ("Euforia" Ziarenkowo) Marynata do dynioliwa z oliwek + olej rydzowy (opcjonalnie)sól, pieprzdużo tymianku i rozmarynu2- 3 ząbki czosnkuświeża natka pietruszki Przygotowanie Dynie obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy w "mniej- więcej" kostkę. Wkładamy do miski i posypujemy sporą ilością soli i pieprzu, dodajemy zioła i czosnek obrany i pokrojony na kawałki(...)cienkie paski i podsmażamy. W miseczce mieszamy rózgą śmietanę, mleko i jaja, przyprawiamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Na podpieczony spód wykładamy wszystkie składniki i zalewamy śmietanowo- jajeczną mieszanką. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 minut, kroimy, na talerzu posypujemy prażonymi ziarnami i zjadamy ciepłą. Smacznego

Symfonia Smaków
Bułki orkiszowe z ziarnami – zdrowy i łatwy przepis 99

mąki orkiszowej typu 750 zaczyn: 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka przegotowanej letniej wody 1 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki (40 g) pestek dyni 1/4 szklanki (40 g) ziaren słonecznika 1/4 szklanki (40 g) ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki (120 ml) oleju 400 ml letniej wody olej i mleko roślinne do smarowania bułek na wierzchu sezam, płatki(...)mąką blat i krótko wyrabiamy. Następnie, używając wagi kuchennej dzielimy na równe części i formujemy bułeczki (moje mają zwykle około 100 g). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki orkiszowe mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy w temperaturze

Lamarida.pl
Ziarenkowo - miary, wagi i wartości :) 122

odżywcze w łyżce (12 g): Energia: 67 kcal Białko: 2,7 g Tłuszcz: 6,1 g Węglowodany: 1,6 g Błonnik: 0,8 g EUFORIA  (ziarna słonecznika, pestki dyni, konopie) Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 558 kcal Białko: 24,06 g Tłuszcz: 41,70 g Węglowodany: 14,28 g Błonnik: 10,6 g Wartości odżywcze w łyżeczce(...)Błonnik: 0,6 g Wartości odżywcze w łyżce (12 g): Energia: 68,7 kcal Białko: 2,8 g Tłuszcz: 5.8 g Węglowodany: 1,8 g Błonnik: 1,4 g PIEKŁO-NIEBO (ziarna słonecznika, sezamu, siemię lniane, chilli, pietruszka, czosnek) Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 573 kcal Białko: 23,09 g Tłuszcz: 48,20 g Węglowodany

Zdrowie na języku :P
Sernik z mango i mlekiem kokosowym-znakomity 176

smak kokosa.Skladniki niezwykle wyrafinowane w smaku.I tak wlasnie smakuje ten sernik .Sernik cudo!To rowniez ,a moze w glownej mierze zasluga dodatku kremu kokosowego.Sprawdzil sie doskonale w serniku z dynia tutaj:kliki serniku z truskawkami tutaj:klik.To zdecydowanie trzy najsmaczniejsze serniki jakie jadlam.Zamiana smietany kremowki,ktora od dawna jest na "cenzurowanym" na aksamitny krem kokosowy to nie tylko najlepszy krok(...)opcjonalnie)Polewa z mango na gore sernika:3/4 szklanki puree z mango+1 zoltkoWykonanie:Drobno zmiksowac sucharki z wiorkami kokosowymi i maslem. Wylozyc na spod tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i obrecza wysmarowana maslem.Ucisnac dlonia lub lyzka i wstawic do lodowki,by masa stezala.Z obranego mango usunac pestke,a uzyskany miazsz zblendowac na gladka mase.Zblendowalam poltora mango.Puree przetrzec przez sitko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto marchewkowe 260

kuchni wykorzystuje się mniej słodkie warzywa (sprawdź przepis na korzenne ciasto dyniowe lub ciasto czekoladowe z cukinią ) , to i marchewka jest idealnym dodatkiem w słodkiej kuchni. Marchewka, podobnie jak dynia, wpływa na wilgotność ciasta, nadaje mu też specyficzny, marchewkowy kolor. W przypadku tego wypieku nie jest to tak widoczne, gdyż obecny w przepisie cynamon również rzutuje na barwę ciasta. Ciasto(...)drobnych oczkach tarki na małe wiórki, nie na papkę) 150g cukru 110g (1/2 szklanki) oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 100g bakalii lub orzechów (u mnie po 25g orzechów włoskich, nerkowców, rodzynek i suszonych daktyli) FROSTING 60ml śmietanki 30% 20g białej czekolady 20g orzechów

Smakołyki Bereniki
Bułeczki z ziarnem 160

łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren do posypania bułek Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki(...)urosną. Wyrośnięte wałki podzielić na trójkąty. Trzeba zrobić to delikatnie i najlepiej  ostrym nożem, żeby nie zniszczyć struktury wyrośniętego już ciasta. Trójkąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie należy przygotować mieszankę mąki żytniej i wody. Konsystencja mieszaniny powinna być raczej płynna, tak by można było posmarować nią wyrośnięte bułki. Taka pasta idealnie przyklei dużą ilość ziaren. Posmarowane

Delicious Titbits
Pesto jarmużowe, Pod mocnym aniołem 147

ciepło pycha i do tego bardzo sycące. Na sos: kilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj na parze lub w wodzie), 3-4 ząbki czosnku, mały kawałek twardego sera żółtego (ze sztuczną podpuszczką, starty na tarce), trochę soku z cytryny i oliwy (kilka łyżek lub więcej). Drobno pokrój jarmuż, zblenduj resztę(...)roasted sunflower or pumpkin seeds, 1 bag of frozen kale or a small amount of fresh kale (steam or boil it), 3-4 cloves of garlic, a small piece of hard cheese (with artificial rennet, grated), some lemon juice and olive oil (a few tbs or more). Finely chop the kale and blend all the remaining ingredients. Stir with

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania