Zapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekaniem. A plany? Anglicy mówią, że jak chcemy rozśmieszyć bogów, to powinniśmy powiedzieć im o naszych planach. Ale mimo wszystko jakieś plany są- mniej lub bardziej mgliste. Zaczniemy od dyni Hokkaido- chcemy spróbować ją wyhodować, bo oboje zakochaliśmy się w jej smaku. Poza tym trzeba będzie ustabilizować konstrukcję okołostudniową- jest kilka pomysłów, ale tak na prawdę nie wiemy jeszcze(...)nerkowca 1/2 szklanki płatków owsianych szczypta soli 1 łyżka konfitury z płatków róż Na muffiny 40g masła 100g masy marcepanowej 300g maki 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100ml śmietany 12% 150ml mleka 1 jajko suszone maliny (garść) Do formy do muffinów wkładamy papilotki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mieszamy składniki
les mirabellesbochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić go do życia. Mieszamy ze wszystkimi składnikami(...)konsystencję ciasta. Powinno ono być dość gęste, trzymające się łyżki, nie daje się też uformować na kształt bochenka. Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy dłonią zwilżoną wodą i posypujemy ziarnami słonecznika, dociskamy. Foremki zawijamy w folię i lniane ściereczki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin. Pieczemy
sama złodyczłyżki pestek dyni 4 łyżki wiórek kokosowych 5 łyżek rodzynek sułtańskich 4 łyżki miodu lipowego 20 g masła 1/3 szklanki cukru Przepis: Płatki owsiane, otręby, sezam, pestki dyni oraz wiórki kokosowe podprażamy na patelni do zarumienienia. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia i dodajemy rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. W garnuszku rozgrzewamy masło i dodajemy(...)rozpuszczenia składników. Następnie gotujemy na malutkim ogniu przez kolejne 5 minut. Po ściągnięciu z ognia wlewamy całość do płatków i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy boki oraz wierzch masy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyciągnięciu, masę kroimy w prostokąty - batoniki :) insertCookd("09e11fbe1a6b1cd225ea86e74014309c
Emcia PichciCiasto marchewkowe znam , i bardzo lubię .. babkę z dynią również A dziś po raz pierwszy do swojego wypieku użyłam czerwonego buraka I powiem Wam ,że jako składnik deseru spisał się znakomicie. Moje ciasto czekoladowe z jego udziałem przypomina brownie . Jest mocno aromatyczne , mocno czekoladowe , mocno wilgotne i dość zbite . Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący(...)Składniki : dwie tabliczki gorzkiej czekolady 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 50 g zmielonych orzechów (włoskie ,laskowe lub migdały ) 2 łyżki miodu 1/3 szklanki oleju 25 dkg utartych na drobnej tarce i odciśniętych buraków ( u mnie jeden duży) 3 łyżki kakao pół szklanki kawy espresso Wykonanie : Czekoladę rozpuścić z miodem , połączyć
Malinowa Kawiarenkadwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka(...)cukinii Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią
Moja smaczna kuchniabitą śmietanąGrillowane kanapki razowe w dwóch wersjachKasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i paprykąKoktajl jeżynowyKoktajl truskawkowyOscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechamiPapryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiemPierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnkuSałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherrySałatka jarzynowaSałatka z kaszy(...)czarnymi oliwkamiSałatka z soczewicy i cukiniiSemifreddo jagodowo-truskawkoweSer pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z paprykąSorbet truskawkowySpaghetti ze szpinakiem i grana padanoSurówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiemSurówka z kiszonej kapusty z koperkiemSurówka z kiszonej kapustySurówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebuląTarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami
Moja smaczna kuchniaPolecam do jej przygotowania użyć minimum dwóch rodzajów sera lub żółtego sera o ostrzejszym smaku. Przed rozłożeniem składników na ciasto, musimy posmarować je ketchupem. Ja użyłam domowego ketchupu z dyni i papryki – szczególnie polecam Do przygotowania pizzy na cieście francuskiej użyjcie dodatków, które lubicie i eksperymentujcie z ich łączeniem Im więcej kombinacji, tym więcej doznań smakowych Smacznego! Zobacz też(...)Ciasto rozwijamy i smarujemy je ketchupem. 3 Na ciasto kładziemy kolejno kawałki sera mozzarella, szynkę, pieczarki, plasterki cebuli, oliwki i pomidorki. 4 Całość posypujemy ziołami oraz startym żółtym serem. Pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia. Porady Po wyjęciu ciasta z piekarnika, dajcie mu chwilę odpocząć. Gorącym ciastem francuskim można poparzyć sobie buzię Artykuł Pizza na cieście francuskim pochodzi
Kuchnia Bazyliimąki pszennej babuni - 20 g drożdży świeżych - 2 g soli - 6 łyżek miodu - 1 łyżeczka cukru do rozczynu - 600 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu - garść pestek z dyni Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Ciasto powinno(...)Ciasto podwoi swoją objętość. Uformuj z małych kuleczek bułeczki i ułóż na blaszce. Odstaw na 20 minut. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Temp. 220 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut. Pięknego dnia! Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
SMYKWKUCHNIpunkcie. Już się zapowiadają na następne. Więc kolejne już chyba z podwójnej porcji, tak bym załapała się choć na kilka z powidełkami. Składniki: - 200g surowej marchewki ( lub dyni) startej na drobnych oczkach - 200g zimnego , dobrego masła - 200 mąki orkiszowej białej - 1-2 łyżki ksylitolu - nutella Wszystkie składniki zagnieść . Można schłodzić ale nie trzeba. Podzielić na 2-3 części. Każdą część(...)mąką) w kształcie koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć 1/2-1 łyżeczki nutelli i dokładnie zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30 minut do lekkiego zrumienia . Smacznego
Smaczne ZdroweCwibak vel zwibak keks przypomina tylko z wyglądu bo w smaku to całkiem inne ciasto. Przy wypieku keksu używamy tłuszczu, przeważnie masła lub margaryny a przy
Moje Małe Czarowaniepewno dobrze sprawdzą się także jako zdrowa przekąska do szkoły czy przedszkola. Składniki: popping z amarantusa 100 g popping z gryki 50 g słonecznik łuskany 100 g pestki z dyni 50 g żurawina suszona 100 g siemię lniane mielone 5 łyżeczek skrobia z tapioki 2 łyżeczki woda 5 łyżek syrop z agawy 2 łyżki olej 1 łyżeczka Popping(...)odstawić na kilka minut aby zgęstniało. Dodać olej, syrop z agawy, pestki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać poppingi i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i ugnieść (wałkiem do ciasta lub dłonią posmarowaną odrobiną oleju). Piec około 25 minut (do lekkiego przyrumienienia), następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić do przestygnięcia, aby masa jeszcze się
głodny alergikCIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I JABŁKIEM Dobra, dobra... czas się przyznać. Jestem wielkim, ogromnym, gigantycznym łasuchem! Mogłabym jeść słodycze na okrągło. Na szczęście (moje i wasze
fitolarun.blogspot.comJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się zdarzyło. Takie pieczone w specjalnym, małym piecyku. Parzyły palce, kiedy gorące obierałam je ze skórki. Smak mnie zaskoczył - niby nic wielkiego, ale jednak mają coś w sobie. Coś, co sprawia, że sięga się po następny i następny, aż w miseczce zostaną już tylko łupinki. To było ładnych parę lat temu. Od tamtego czasu nie miałam okazji znów(...)idę - tutaj znam tylko jedne miejsce, gdzie można kupić kasztany. Mały, niepozorny sklepik, gdzie mają wszystko zawsze cudownie świeże, warzywa pachną oszałamiająco, a tym razem zobaczyłam też wyjątkowo dorodne dynie (zbyt dorodne, żebym miała je dźwigać taki kawał). Nie zawiodłam się - kasztany też były. Kupiłam kilka garści, okazało się, że akurat na zupę.Gotował C., ja tylko podpatrywałam i pomagałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na dynię wciąż trwa, więc i ja postanowiłam wpaść w ten wir. Na pierwszy ogień idzie chlebek właśnie z jej dodatkiem. Robiłam go pierwszy raz, jest dobry ale do grona najlepszych jednak nie trafi bo jakoś smak do końca mi nie podpasował :) Wyszukałam go u mirosixgotuje.blox.pl ;)Zaczyn:1/2szkl mąki pszennej1/4 szkl wody1/2 łyżeczki suchych drożdzy (ja dałam świeże - mały(...)ponownego wyrośnięcia na ok 1h , ciasto powinno nam się napuszyć na całą wysokość blaszki :)Piekarnik nagrzewamy do 220st C i wkładamy chleby na 30min. (Zależy też od piekarnika, ja piekłam chyba 40-45min także sprawdzajcie)* Jeśli zacznie nam się za bardzo przypiekać to warto nakryć go folią aluminiową :)Smacznego
charlotte gotujeprezentujemy w tym roku to pyszne, klasyczne brownie z miłą niespodzianką w środku. Z wierzchu ozdobiony pomarańczową polewą czekoladową z oczami i ustami z ciemnej czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru(...)dodajemy aromat oraz kawę i miksujemy. Dodajemy mąkę oraz sól, a na końcu roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko razem mieszamy przy pomocy miksera. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/3 masy, tak by całe dno było pokryte. Układamy KitKaty i wylewamy pozostałą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut (u nas było
Kolizje Smakówdodajemy 3 goździki oraz szczyptę soli. Wstawiamy na mocny ogień i zagotowujemy, często mieszając . Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż dynia będzie miękka a mleko w większości odparuje. 3. MIKSOWANIE (2 min) Z garnka wyciągnijcie goździki i zmiksujcie dokładnie całość na gładki krem. Dodajcie cynamonu, szczyptę kardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy(...)masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię łączenia, aby dyniowe nadzienie nie wypłynęło). 5. PIEKARNIK Ustawcie
Nerds Kitchendomu. Świetnie sprawdzą się też orzechy i żurawina. Składniki na 20 ciastek: 3 szklanki płatków owsianych (u mnie Kupiec) 3 łyżki sezamu 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki posiekanych płatków migdałów 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych suszonych śliwek 2 łyżki pokrojonych suszonych moreli 5 łyżek miodu 10 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny ( można(...)owoce mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy miód, wodę, sok z cytryny i jajko. Łączymy składniki ze sobą rękami. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka w dłoniach, mocno dociskając (żeby były zwarte) i kładziemy na papier. Najlepiej po każdym ciastku umyć i wytrzeć ręce, bo inaczej ciężko się je formuje mokrymi rękami. Ciastka
Ze smakiem i z pasją