dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:91/118)

109. Przekąska a'la suflet czyli: wytrawne, mini "ciasta" z parmezanem i dynią 317

obranego, startego świeżego imbiru1 spory ząbek czosnku100g dyni po pół łyżeczki kolendry, czarnuszki oraz curry1 łyżka musztardy francuskiej świeżo zmielona sól i pieprz Sposób przygotowania:Dynię obieramy ze skóry. Kroimy ją wraz z selerem w dość drobną kostkę. Obrany czosnek siekamy na bardzo drobno. Ser i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W mozdzierzu rozdrabniamy ziarna gorczycy(...)Kolejno dodajemy pokrojone dodatki oraz starty ser, doprawiamy do smaku i finalnie delikatnie mieszamy. Dno i boki foremek żaroodpornych natłuszczamy masłem. Wypełniamy je masą nieco ponad 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowej półce od 30-35minut - do zauważalnego przyrumienienia powierzchni oraz wyrośnięcia (do tzw "suchego patyczka"). Najlepiej smakuje na ciepło - smacznego

Symfonia Smaków
1511. Bułeczki dyniowe 162

dyni, masło i żółtko. Mokre połączyć z suchymi za pomocą trzepaczki a następnie dodać stopniowo mąkę i zagnieść elastyczne ciasto.Odstawić do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie  ciasto podzielić na części i z każdej części zrobić wałeczek, na środku zawiązać supełek i wetknąć końce jeden na górze, drugi na dole .Zostawić bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut .Piec około

Moje domowe kucharzenie
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 194

innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Jego pierwotnym przeznaczeniem było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie.   Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy(...)pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę

Karo in the Kitchen
Babeczki z chleba razowego 186

Składniki: (na 6 babeczek) 3-4 kromki chleba razowego z pestkami dyni 2 jajka 1 ząbek czosnku 20-50 g tartego sera żółtego 10 g pora 3-4 plastry bakłażana- krojone w szerz 30 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu posiekana natka pietruszki odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: 1.Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy bakłażana, gdy zacznie(...)jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek na babeczki włożyć papilotki i napełnić je masą chlebową. Piec: 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Smacznego

KreatywnePiny
Pszenno - orkiszowy chleb na miodzie z ziarnami 162

szklanki ciepłego mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki suszonych drożdży 1 łyżka ziaren sezamu 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo do smarowania i posypania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu Sposób wykonania:  Wszystkie podane składniki wymieszać i dokładnie zagnieść(...)pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Gdy ciasto już będzie wyrośnięte, posmarować oba bochenki rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto marchewkowe dla gości 163

mnie muffiny, które przygotowałam jakiś czas temu. Postanowiłam na ich bazie upiec całe, duże ciasto - i muszę powiedzieć, że był to bardzo dobry pomysł. Nieco oczywiście zmieniłam: zamiast tartej dyni - marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci, a chrupiąca, cynamonowa kruszonka wieńczy dzieło(...)olejem. Dodać startą marchewkę i skórkę z cytryny, wymieszać.Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać morele, wymieszać.Masę przelać do formy wysmarowanej masłem.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Smacznego!Ciasto bierze udział w konkursie na blogu Moje wypieki w kategorii dla gości, gdzie do wygrania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nabiał jeść czy unikać? 161

Spożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Burgery z buraków 168

który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :)  Domowe bułeczki można zrobić z tego przepisu i dynię zamienić na mak lub sezam.    Składniki (na 4 sztuki burgerów) 2 duże buraki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)Formować burgery i  smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 2 min z każdej strony). Nastawić piekarnik na 200 stopni, podpieczone burgery przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 min. W tym czasie pokroić wszystkie warzywa w plasterki. Cukinię lekko podsmażyć na patelni (użyłam patelni grillowej). Przygotować sos czosnkowy -  do miseczki wlać jogurt, dodać

pink envelope
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 223

wskazuje 50 stopni C. Mamy piękne Babie Lato, najpiękniejszy moment w roku. Ja jeszcze nie myślę o jesiennej szarudze i na moim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów! Będzie za to więcej przepisów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Takich, jak moja dzisiejsza propozycja - briami , czyli grecki gulasz warzywny.  Wiele krajów śródziemnomorskich ma w swoim repertuarze(...)podobne dania. Najsławniejszym z nich jest francuski  ratatouille , Turcy przygotowują szakszukę , Hiszpanie mają gulasz o nazwie pisto , a Włosi ciambottę . Ale greckie briami jest trochę inne, bo warzywa piecze się razem w piekarniku, a nie dusi. To o wiele mniej roboty, niż z ratatouille , w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika

Chilli Czosnek i Oliwa
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWO-PSZENNE, Z DODATKIEM ZIEMNIAKÓW 163

pieczenia użyto by ziemniaków. Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami. Składniki: - 400g mąki  (ja dałam orkiszową 700, orkiszową pełnoziarnistą i pszenną-pełnoziarnistą mniej więcej po równo) - 90g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę - 20g świeżych drożdży ( lub łyżeczka suszonych) - 2 łyżki oliwy - pół łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) - łyżeczka soli morskiej - 250ml letniej wody - 2 łyżki ziaren (słonecznik, dynia

Smaczne Zdrowe
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 123

drewnianej tacy, na której stygnie mi kawa. A wrzesień? A wrzesień jest malarzem. Czubkiem pędzla zmoczonego w złocistej farbie powoli przemalowuje świat. Zaczął od jabłek, potem zatrzymał się na dyniach, teraz czekają na niego drzewa. Za parę tygodni obraz będzie gotowy. Zawiśnie w jesiennej galerii i będzie się suszył zanim wiatr nie strąci ostatnich liści jak kruszących się kawałków starej(...)ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi przepastnej kuchni."  Schiacciate con l'uva.   Winogronowe placki. Stały się już naszą tradycją. Przez pierwsze dni winobrania piekę je codziennie, na koniec dnia

KUCHARNIA
Szarlotka kukurydziana z bezą 226

dyni lub jabłek. A jeśli jabłka to przeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto: 2 żółtka, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, 250g margaryny, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia

Z miłości do słodkości
Chlebek z dynią 155

dyni i zagniatamy ręcznie przez chwilę, aby równo rozeszły się po cieście. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem a jego wierzch delikatnie smarujemy ciepłą wodą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Na najniższym poziomie w piekarniku ustawiamy szeroką blachę z gorącą wodą. Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Chleb pszenny z ziarenkami 260

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soli około 400 - 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 200 g ziarenek (otrębów, nasion słonecznika, pestek dyni, sezamu, maku, czarnuszki, itp.) odrobina oleju do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. W większej misce mieszamy wodę z solą. Dodajemy do niej drożdże(...)czasie przekładamy ciasto do foremki wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wkładamy foremkę z chlebem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy chleb do wystygnięcia. Smacznego

W kuchni Katie
Chleb orkiszowy II 160

dwukrotnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia. I już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :) Chleb orkiszowy II PRZEPIS /na 2 formy 31x12 cm / Temperatura: 190 O C Czas pieczenia: 1h   Składniki 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej 2 szkl. mąki chlebowej, typ 750 1 szkl. mąki pszennej, krupczatki 2,5 szkl. ciepłej wody 5 dkg drożdży świeżych(...)otrąb żytnich 1 garść płatków górskich 1 garść słonecznika 2 łyżki siemienia 5 łyżek sezamu 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru 1,5 łyżki soli morskiej szczypta kminku pestki dyni do obsypania  Przygotowanie 1. Wszystkie składniki umieścić w misce (mąkę przesiać). Wyrobić dobrze ciasto i pozostawić do wyro śnięcia.   2. Włożyć ciasto do blaszek i znowu poczekać

coolinarnastrefa.blogspot.com