dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:76/118)

Granola migdałowa z sezamem 192

sezamem pieczona w piekarniku z dodatkiem masła migdałowego. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na śniadanie, np. z owocami , jogurtem, mlekiem lub jako posypka do lodów, ciast i deserów. Ja uwielbiam jadać granolę na śniadanie z jogurtem naturalnym, startym jabłkiem i syropem klonowym. Polecam również “ Szybką granolę z patelni “, “ Granolę z sezamem, pestkami dyni i cynamonem

Moja Delicja
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 126

Składniki (na małą keks ó wk ę ) : m ą ka orkiszowa pełnoziarnista  4 szklanki, woda ciepła 1,5 szklanki, drożdże suche 1.5 łyżeczki, pestki dyni 100 g, sol pół łyżki, olej do posmarowania blaszki, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w cieple miejsce na 1 h 15 min. Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem keksowki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 h w temperaturze 170 stopni. Upieczony chlebek obkrawamy nożem i wyciągamy z blaszki. Chłodzimy na kratce

kulinarne odsłony pati
chleb z ziarnami 165

łyżki sezamu ,,,        3 łyżki pestek z dyni,,,, 1 szklanka otrębów pszennych,,,,,                         1,5 łyżki soli ,,,3 łyżki cukru,,,, 5 dag pokruszonych drożdży(...)Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy 1 litrem dość ciepłej wody i ponownie mieszamy. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wykładamy dwie keksówki papierem do pieczenia. Przekładamy masę chlebową do foremek, wyrównujemy wierzch i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 200 °C (góra-dół

w mojej kuchni
Chleb wieloziarnisty 208

Od dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.Składniki:1/2 kg mąki krupczatki25 g świeżych drożdży1

Kuchnia domowa Ani
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 287

dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu.Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej - każdy sobie sam odrywa wybraną bułeczkę na jeden, dwa kęsy.Aby zachować okrągłą formę, pieczemy w okragłej tortownicy z wyjmowanym

Grahamka, weka i kajzerka
Brownie z dynią 214

laski wanilii,  2 łyżki cukru,  1/2 łyżeczki przyprawy korzennej.  Puree z dyni zmiksować z serkiem homogenizowanym. Dodać nasiona wanilii, cukier oraz przyprawę. Dokładnie wymieszać .  Łyżką kłaść kleksy nadzienia na czekoladowym cieście. Na wierzchu rozsmarować resztę czekoladowego ciasta.  Piec około 25minut w temp. 180st. Polewa:  100g mlecznej czekolady,  1/2 szklanki śmietanki 30%. Czekoladę połamać

Z miłości do słodkości
Chleb orkiszowy z ziarnami 201

Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam  tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam(...)szkl.] 1/4  szkl.pestek dyni [ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru  żółtko i mleko do posmarowania chleba  W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki

Moje domowe kucharzenie
Włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym - Parmigiana di melanzane. Przepis krok po kroku 128

stopni C. Piec przez 25-30 minut, aż ser się ładnie roztopi i przyrumieni. 11. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na 10-15 minut, zanim zaczniesz ją kroć. Udekoruj listkami bazylii. Parmigiana di melanzane - wariacje: Do parmigiany możesz wykorzystać także inne warzywa. Najbardziej oczywistym wyborem jest cukinia, ale może to być też kabaczek, patisony, dynia, ziemniaki, a nawet plastry

Chilli Czosnek i Oliwa
DOMOWA GRANOLA 194

łuskanego, sezamu, pestki dyni) 3/4 szklanki suszonych owoców (np. żurawiny, rodzynek) 1/3 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 0,5 szklanki świeżego soku jabłkowego lub pomarańczowego 1/4 szklanki oleju kokosowego (lub rzepakowego) 0,5 szklanki miodu (albo np. syropy z agawy, syropu klonowego) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki suche

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik warzywny z pesto 246

dzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa podobnej szerokości, aby tort podczas pieczenia nie przechylił się. Ja dodatkowo podałam torcik z grzankami z bagietki i kiełkami. Torcik warzywny (8 porcji): 2 bakłażany 2 cukinie 4 jędrne i twarde pomidory 2 kule dobrej jakości mozzarelli(...)bazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Torcik warzywny: Bakłażany myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w grube (ok. 1 cm) plastry (potrzebujemy ich 16). Każdy plaster solidnie

Poezja smaku
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 243

Dzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli    Czerwcowa piekarnia   organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z przepisu Marzeny z bloga  Zacisze kuchenne . Jako, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i pewne rzeczy robimy mechanicznie, to zerkając na przepis nie zauważyłam, że miary są podane w mililitrach(...)pszennych 250 g płatków  owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki  żytniej 200 g ziaren  słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto

Kulinarne przygody Gatity
93. Gofry śniadaniowe z ciasteczek BelVita 179

pestkami dyni są idealnym daniem na dzieńdobry. Smak ciastek przenika gofry i nadaje im śniadaniowy akcent. Pyszny serek i bomba witaminowa pestek oraz kiełek doskonale uzupełnia poranny zastrzyk energii. Składniki na 4 gofry: 4 ciastka BelVita (najlepiej musli z owocami) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 100 g mąki 50 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 naturalny serek

Jadło i czytadło
Puree z dyni z bekonowymi chipsami 150

dyni hokaido jest jadalna i zmiksować blenderem na gładka masę, Do  masy dyniowej dodać jajka,  pokruszony ser śmietanę, gałkę , zmielone goźdzki i pieprz. Spróbować i ewentualnie dodać trochę soli, pamiętając, że dodany ser jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornych naczyń wysmarowanych masłem, pozostawiajac 2 cm z góry puste.  Do blaszki do pieczenia o rantach

Gosia gotuje
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 181

czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien

Smakowy Raj