godzin czekania i 1 godzina pieczenia Składniki: 200g kaszy jaglanej 200g kaszy gryczanej białej, niepalonej przegotowana, ciepła woda ok. 600ml (ok. 40st.C - woda ma być ciepła ale po włożeniu do niej palca nie może parzyć) 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie) 2 łyżki nasion słonecznika(...)miski i miksuję do uzyskania konsystencji grudkowatego budyniu. 9 Dodaję siemię lniane zmielone i w ziarenkach oraz pozostałe nasiona, pestki i dokładnie mieszam. 10 Do wyłożonej papierem formy do pieczenia przekładam masę. Zawijam formę w ściereczkę i odstawiam do zimnego piekarnika na ok. 10 godzin. 11 Po tym czasie wyciągam formę ze ściereczki i wkładam z powrotem do zimnego piekarnika
Book of spellsdekoracji Twaróg krótko miksować z cukrem i jajkami, dodać mus z dyni, cukier waniliowy i budyń, dokładnie łącząc składniki, najlepiej na małych obrotach miksera. Wylać masę na ciasteczkowy spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 160 o C i piec jeszcze 45 minut aż wierzch będzie ścięty. Wyłączyć piekarnik, studzić na początku
Czerwień i błękitnich powstały rogaliki z nadzieniem z powideł czekoladowych, dla mojej małej wielbicielki zdrowych ciasteczek z tego samego ciasta (piekłam z podwójnej porcji) powycinałam różne kształty ciasteczek. Wszyscy byli zadowoleni, a o to przecież chodzi. Dodatkowo frajda bo przemyciłam im dynię, za którą to nie przepadają... Zmodyfikowałam troszkę ubiegłoroczny przepis i wyszły również smaczne, a mniej tłuste. :-) Składniki ciasta: - 220g(...)dyni startej na drobnych oczkach (u mnie hokkaido) - 200g zimnego masła (pokrojonego na kawałki) - 380g mąki orkiszowej (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1-2 łyżek ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - powidła czekoladowe - mielony ksylitol (lub puder) do oprószenia ciasteczek Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść kruche ciasto (ja używam do tego hak miksera). Podzielić na 2-3 części, każdą zawinąć
Smaczne ZdroweKiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i
Grahamka, weka i kajzerkaoczywiście w tym samym czasie, w tym samym miejscu w kuchni. Później w ten sam sposób postąpiłam z domowymi bułeczkami. Wybrałam dwa rodzaje pieczywa. Kupiony w sklepie chleb z dynią na zakwasie, który dosyć długo zachowuje świeżość. A także domowe, drożdżowe bułki. Domowe bułki mają to do siebie, że gdy są świeże smakują idealnie, ale bardzo szybko robią się twarde(...)mnie w domu pieczywo kupuję lub piekę w takiej ilości, by starczyło na 2 dni. Jeśli wiem, że mam za dużo to zamrażam. Pierwszy raz przechowywałam je tak długo. Opisuje po kolei każdy dzień, a na koniec w nawiasie dodaję ocenę ze skali, o której pisałam wyżej. Chleb z dynią na zakwasie dzień 1 Oba chleby delikatne i wilgotne
Mienta blogWłaściwie po upieczeniu tego ciasta nie miałam zamiaru wklejać przepisu na bloga. Może i nie wygląda, ale naprawdę wyszło bardzo smaczne Obawiałam się zakalca, bo niestety biszkopt opadł podczas pieczenia (może dlatego, że w trakcie uchyliłam drzwiczki piekarnika), ale po przekrojeniu okazało się, że wcale go nie ma. Ciacho jest szybkie do zrobienia, nie wymaga dużo pracy, a wychodzi lekkie(...)kolejny sposób na wykorzystanie tego nietypowego składnika, więc polecam spróbować Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową 3 jajka 5 płaskich łyżek ksylitolu 0,5 szklanki mąki dyniowej (z pestek dyni) 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać ksylitol, nadal ubijając. Dodać
Fitkotłyżeczki soli morskiej 2 łyżki słonecznika 2 łyżki dyni 2 łyżki żurawiny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki otrębów owsianych Wszystkie sypkie składniki wymieszać w mice dodać dodać zakwas i wodę i ponownie wymieszać tylko do połączania składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć szczenie folią spożywczą. Ostawić w ciepłe miejsce na ok 3 godzin lub dłużej
Delicious Titbitsodrobiną wody do uzyskania w miarę gładkiej masy (migdały i dynię można dodać pod koniec żeby zostały kawałki nie zmielone). Do masy dodać płatki owsiane i popping z amarantusa (trzeba dodać tyle żeby masa była twarda, można dodać więcej płatków), wymieszać łyżką. Rozłożyć masę na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Zdjąć
Co na wege obiad?domu już panuje magiczna jesień...dynie, jabłka, liście...tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy.Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa.Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;)Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, sody
Anioły w kuchnibył chleb na zakwasie z dynią ..Mój chlebek nie był taki żółty jak Moniki..ale był pyszny...smaczny chlebek, a do tego np. smalczyk..Ja co nieco pozmieniałam..dałam to co miałam..i może za to chlebek nie był żółty..ale to mało istotne ..zapomniałam tylko posypać chlebek przed pieczeniem pestkami...ja akurat lubię takie pestki zapieczone(...)pieczenie...i jestem ciekawa co Małgosia znów wymyśli .. 2 szkl. mąki pszennej razowej [ dałam 1,5 szkl.pszennej graham] 1 szkl. mąki pszennej chlebowej [ dałam 1,5 szkl. zwykłej pszennej] 1 szkl. mąki żytniej chlebowej 1/2 aktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka wody 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów [ dałam olej kujawski ze smakiem] 1/2 szkl. puree z dyni
Moje domowe kucharzeniewyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami , z jabłkami , z gruszkami i pomarańczą , z borówkami , a także z karmelizowanym rabarbarem , z dynią czy cynamonem , ale na początku jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc(...)środka śliwki wsypujemy szczyptę cynamonu i cukru waniliowego i zawijamy śliwkę w ciasto, formując z niego bułeczkę. Bułeczki układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki malujemy mlekiem, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarne przygody Gatitymasła- pół serka mascarpone- pół kostki drożdży- łyżeczka soli- 2 łyżeczki cukru- 200 ml mleka- 2 żółtka kurze / 4 przepiórcze- 8-10 łyżek ziaren EUFORIA- 2-3 łyżki ziaren piekło-niebo- 4 łyżki czarnego sezamu- 2 łyżki oliwy z oliwekWYKONANIE:Rozczyn: drożdże, cukier, mała ilość ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu.Pozosta(...)skórę, wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2." (Opis: Ziarenkowo).Kupisz je tutaj: kliknij.Wspaniale chrupią! O walorach smakowych i aromatycznych, nawet się nie ma co rozpisywać bo... przecież to oczywiste. :)ZIARNA "PIEKŁO-NIEBO":Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek
Wypisz Wymalujpiekę chleb już od pół roku i nie zamierzam przestać ten smak jest po prostu niezastąpiony. Spróbujcie. Składniki potrzebne do upieczenia chleba na zakwasie: 300g mąki żytniej typ 720, 150g mąki pszennej razowej typ 2000, 150g mąki pszennej typ 650, 3 łyżki zakwasu żytniego, 2,5 łyżeczki soli, 500 ml wody, 2 garści siemienia lnianego, 100g pestek dyni(...)wyrabiam je zawsze dużą plastikową łyżką, bo po wyrabianiu tradycyjnym ciężko domyć ręce. Odkładam 2 łyżki stołowe ciasta do pojemnika z zakwasem aby go odtworzyć do kolejnego pieczenia a do reszty dodaję sól oraz dodatki i mieszam. Wyrobione ciasto przekładam do wysmarowanej masłem keksówki (przykładowe wymiary keksówki: 30cm/12cm/8cm), wyrównuję powierzchnię ciasta mokrymi dłońmi (do mokrych rąk ciasto
Gotuj Się Kto Możeokoło 600 g serka 300 g pure z upieczonej dyni 150 g cukru (użyłam trzcinowego, można zastąpić ksylitolem w proszku) 2 dojrzałe banany 80 g sezamu Przygotowanie: Spód: Ciastka pokruszyć i zblenować na „piasek” razem z 60 g masła (4 łyżki) i cynamonem. Wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Masa serowa: sezam zblendować na gładką masę(...)cukier. Ser połączyć z pure dyniowym Po czym dodać masę sezamowo-bananową i dokładnie wymieszać. Masę sereową wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta. Dokładnie uszczelnic formę do pieczenia, jeżeli sernik będzie pieczony w tortownicy, bo piec należy w kąpieli wodnej, czyli blachę z sernikiem włożyć do większej blachy i wypełnić ją do połowy gorąca wodą. Piec w temp
greenscarfbulionu wyjąć marchewkę i przyprawy, resztę warzyw pozostawić. Dodać pieczone warzywa i jarmuż - gotować kilka minut. Ziarna kolendry i kminu utłuc w moździerzu. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego
kolorowotorcikowo