Dyniowa pieczona owsianka* z gruszką i kremówką, cukrem trzcinowym;jogurt naturalny *przepis podlinkowany, jedyne zmiany to kremówka zamiast mleka,cukier na wierzch i
More food, love and dreamsworeczka ugotowanej kaszy gryczanej 150 g + 30 g masła szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru trzcinowego 5 jajek opakowanie cukru wanilinowego 30 g łuskanych pestek słonecznika 30 g łuskanych pestek dyni 60 g suszonej żurawiny 20 g wiórek kokosowych 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki glukozy (opcjonalnie) Przygotowanie: Ugotuj kaszę gryczaną wg wskazań opakowaniu(...)puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem, a następnie zmiksowaną kaszę. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy już łyżką. Teraz dodajemy ziarna słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe i żurawinę. I ponownie dokładnie mieszamy. Blaszkę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temp
Karczma HonoriettyDobrze się składa, ponieważ śniadanie będzie pełne energii, zdrowia i wigoru :-) Placek owsiany ale z patelni, nie będziemy piec bo nie ma czasu, trzeba lecieć na 10 do pracy. To tak w mig.. Składniki: szklanka płatków owsianych 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki suszonej żurawiny łyżka masła 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki łyżka rozpuszczonego miodu(...)sosny ( opcjonalnie) łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Sposób wykonania: Płatki wymieszać z miodem i syropem. Żurawinę i pestki dyni sparzyć wrzątkiem. Jajka ubić na pianę, wszystko razem wymieszać. Dodać jogurt i proszek do pieczenia. Zblederować ale nie do końca, dosłownie 2 pociągnięcia blenderem, tak, żeby były widoczne płatki owsiane. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnie, można delikatnie
pieprzny smaczekciasta na słodko jak i wypieki drożdżowe na wytrawnie. Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym Jeśli chodzi o wytrawne wypieki, skoncentrowałam się na dwóch warzywach, których użyłam do pieczenia. Jednym z nich była dynia, drugim zaś buraczek ćwikłowy. Buraczek ćwikłowy znakomicie sprawdza się nie tylko w sałatkach ale także w drożdżowych wypiekach właśnie. Skusiłam sie na bułeczki drożdżowe z dodatkiem buraczka
mecookswybrała dla nas Małgosia, Autorka Akacjowego bloga . Przepis przewiduje proporcje na dwie nieduże keksówki o wymiarach ok. 24 cm x 11 cm (mierzone u góry). Ja piekłam z połowy składników z wyjątkiem pestek dyni, których dodałam więcej i połączyłam z nasionami słonecznika. Składniki : Zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej(...)zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Wierzch posypać mąką bezglutenową
Weekendy w domu i ogrodzieKrólowały wtedy kopytka na przemian z plackami ziemniaczanymi. Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam do piekarnika przy okazji pieczenia np. chleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone
Weekendy w domu i ogrodzietrans i mnóstwo chemii batona sklepowego. Poświęćcie chwile czasu w domu, a niskim kosztem będziecie mieć zdrowe II śniadanie na kilka dni dla siebie i/lub swojej pociechy;) Migdały, pestki dyni, słonecznik, sezam - zawierają dobre tłuszcze, obniżają poziom cholesterolu, „przyjaciele” naszego serca i mózgu; Amarantus – o jego licznych zaletach pisałam tutaj ; Owoce suszone –mają wysoką zawartość błonnika, przeciwdziałają zaparciom. Starajmy się(...)dodatku siarki. Składniki (6 dużych batonów) 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mieszanki fit (pestki dyni, rodzynki, migdały, słonecznik) 5 śliwek suszonych 1 białko Mieszankę rozdrabniamy, śliwki kroimy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do keksówki (lub niewielkiej innej formy) wyłożonej papierem
Powiedz dietom nieDyniowa pieczona owsianka w słoiczku po maśle orzechowym; z bananem(...)Idealne wykorzystanie słoiczka. Swoją drogą ciesze się, ze porobiłam takie zapasy dyni w zamrażalniku ^^ Ask Facebook
More food, love and dreamsKolejny przepis w cyklu CZAS NA DYNIĘ, tym razem coś na deser, ulubione muffinki z dynią z dodatkiem kardamonu i imbiru. przepis na muffinki: 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła 3/4 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka 1/3 szklanka mleka dynia pokrojona w kostkę kardamon pół łyżeczki imbir 1/3 łyżeczki(...)misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem ubijamy w misce masło, cukier, jajka. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Pod koniec dodajemy mleko, mieszamy z dynią, przekładamy do foremek i pieczemy około 30 minut w temp. 200 stopni C Z w/w składników wychodzi około 16 babeczek. przepis na krem - 1/2 szklanki śmietany 36% - 150 g serka
SMYKWKUCHNI100g mąki z orzechów nerkowca 50g mąki pszennej 50g masła/margaryny 1 jajko 2 łyżki miodu (płynnego; płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g prażonych z solą pestek dyni oraz solonych pistacji (waga bez łupinek i w sumie, w dowolnych proporcjach) Wszystkie składniki (oprócz pestek i pistacji) dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji(...)blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczyć za pomocą widelca. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 12-15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Mąka z orzechów nerkowca oraz pestki dyni i pistacje pochodzą ze sklepu Radix
Di gotujeŁopatka wieprzowa, dynia, boczek, przyprawy. Jak myślicie co z tego będzie ? Nie będę Was trzymać w niepewności i zdradzę Wam co wymyśliłam. Zrobiłam pieczeń do chleba. Taka domowa jak i wszystko domowe jest najlepsze. Mało pracy a jak smacznie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMocno chrupiące, najlepiej smakują w towarzystwie ciepłej kawy lub herbaty. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Składniki: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. puree z dyni 2/3 szkl. cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka przyprawy PUMPKIN SPICE lub cynamonu jajko 3 łyżki masła szczypta soli duża garść suszonej żurawiny duża garść orzechów włoskich Piekarnik nastawić na 180 stopni(...)Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i ponownie wymieszać. Dodać puree z dyni i całość zmiksować, aż składniki się połączą. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę i sól. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Wrzucić bakalie i połączyć całość. Z tak powstałego ciasta uformować dwa wałeczki, przenieść je na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika
wyzwania kuchennesłodko pomimo dużej ilości wiórek. Następnym razem dodam jednak odrobinę słodyczy w postaci miodu czy cukru. Składniki: 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja szklanka pure z dyni 1/3 szklanki mleka 3 łyżki oleju wiórki kokosowe orzechy, cynamon Przygotowanie: suche produkty łączymy ze sobą dodajemy do nich mokre mieszamy dokładnie przenosimy do foremek na muffinki pieczemy
Gotowanie z pasjąjeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby był delikatniejszy. Piekł się długo, jednak warto było czekać. Po schłodzeniu konsystencja tego sernika jest absolutnie idealnie kremowa. Nigdy w życiu tak kremowego sernika nie jadłam! No coś cudownego. Przy tym nie jest ciężki, za to mocno sycący dzięki dyni. Ma delikatny korzenny posmak, nie jest też zbyt słodki. Nam smakował bardzo(...)tłuczkiem do mięsa.Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami na spód.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, dokładnie ugnieść dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce 30 minut.Spód podpiec w 180 st. C. przez 8-10 minut.Ostudzić.Serek, mus z dyni, mąkę, przyprawę do piernika, miód, cukier i jajka zmiksować razem na gładką masę, tylko do połączenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyć mrożony) mała cebula posiekana w piórka duży ząbek czosnku przetarty przez praskę sos beszamelowy (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz odrobina sera żółtego do udekorowania Przygotowanie: Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 stopni około 5 minut z każdej strony. Dynia piżmowa dobrze zachowuje kształt, więc
Ugotowane pozamiatane