szklanka mąki żytniej pół szklanki dyni pomieszaniej ze slonecznikiem i czarnym sezamem (robię taki miks "na oko"). woda około 2 do 2.5 szklanki (im więcej tym lepiej) łyżka miodu łyżeczka soli Składniki mieszam razem. Odstawiam na 8h. Po około 2h przekładam i wstawiam do formy w ktorej chleb będzie sie piekł. Ja używam papieru do pieczenia. Po wyrośnięciu przed(...)zawsze wychodzi... teraz nie wyszło i poszedł na boki) smaruje lekko góre wodą z olejem aby skórka była miękka i posypuje u góry sezamem albo dynią...albo tym i tym. Piekę godzinę w 180 stopniach. (nie chce mi się cudować z temperaturą). Ja robie tak że zakwas przewarznie aktywuje większą ilościa mąki (koło szklanki) i z reszty robie pizzerki
Lubczyk i Waniliaśrodę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie śmiało zabrać do szkoły(...)zimną wodą, lekko posól i gotuj do miękkości (moja płaskurka gotowała się ok. 20 min). Buraki, marchewki i dynię obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Polej oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze na arkuszu folii aluminiowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 30 min. lub do miękkości. Uwaga, buraki niestety farbują, więc
Chilli Czosnek i Oliwamąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona i wszystko mieszam.Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki.Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch.W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb(...)minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę następnych 20 minut. Po wyjęciu jak się puka w spód powinien być głuchy odgłos to wtedy jest dobrze upieczony. Chlebek należy również w miarę dobrze wystudzić przed pokrojeniem, najlepiej na kratce. Smacznego źródło: C.Bretherton, BakingPost Potrawy z dyni: Chleb dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pllekko pikantny, aromatyczny. W połączeniu z dynią całość smakowała cudownie :) Składniki (2 porcje): dynia piżmowa 120 g komosy ryżowej (u mnie trójkolorowa) 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól himalajska, piecz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra(...)słodka, mieszanka ziołowa (Elena), pietruszka suszona (Elena) Przygotowanie: Dynię przekrój na dwie części i wydrąż środek. Każdą lekko poprzecinaj, tworząc szachownicę. Teraz oprósz dynie solą i polej oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez ok. 1h, aż będzie miękka. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojoną paprykę i pomidory (polecam je sparzyć
Zdrowie na języku :Pkiełbaskę jałowcową, żółty ser. Wymieszać. Wierzch posmarować przecierem pomidorowym, przykryć plastrami mozzarelli i posypać resztą parmezanu. Piec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 minut (czas pieczenia zależny jest od rodzaju dyni i tego, czy jest ze skórą). Podawać gorące na obiad lub wczesną kolację
Weekendy w domu i ogrodziecukier puder trzcinowy- 2 łyżki* cynamon- 1 łyżeczkaDodatkowo:* jajko do posmarowania bułek- 1 szt. oraz * mleko- 1 łyżkaBułeczki:Najpierw trzeba zająć się pure z dyni: dynię położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godz. w 200 stopniach (uważać, by dynia się nie spaliła)Ostudzić i zmiksować na gładką masę (będzie to pełna szklanka
Kraina Miodem Płynącaoliwek, kumin, zatar, sumak, chili, pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado, suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...). Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą można przechowywać do 5 dni w lodówce. Czas przygotowania(...)bardzo gładka. Hummus odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przełożyć na talerz lub do miseczki, polać oliwą, posypać pieprzem cayenne i pietruszką. Podawać z ulubionym pieczywem, surowymi lub pieczonymi warzywami. Pozostałą część przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce
SzczyptaSmaQroztrzepujemy 3 jajka i wyciskamy do nich czosnek. Mieszamy zawartość obydwu misek. Wymieszaną masę rozkładamy do 6 foremek na muffiny (lub do blachy na muffiny). Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Pieczemy 20 min w temperaturze 180 st. C. Można je zjeść na ciepło lub na zimno. Smacznego. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem
Pyza i Surówkajeśli chcecie szybko przygotować tą sałatkę oszczędzając ok. 1,5 godziny potrzebnej na upieczenie buraków – kupcie gotowe :) Składniki na sałatkę (2 porcje) 1,5 pieczonego buraka 1/2 kostki sera feta garść pestek dyni 2 garści rukoli awokado szypiorek Składniki na winegret 1,5 łyżki musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki syropu klonowego 1 łyżka oliwy(...)pestki, obieramy i miąższ kroimy w kostkę. Na dnie talerza układamy umytą rukolę. Następnie kładziemy pokrojone buraczki, fetę. Układamy pokrojone awokado, posypujemy pestkami dyni i szczypiorkiem i całość polewamy przygotowanym sosem winegret. Smacznego! Artykuł Sałatka z pieczonych buraków i awokado pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cholesterolu we krwi. Ja puree zrobiłam metodą piekarnikową. Dwie średnie dynie porządnie umyłam,wytarłam i pokroiłam na cząstki. Miąższ i nasiona należy usunąć. Kawałki dyni ułożyłam na dużej blaszce piekarnikowej,wstawiłam do pieca i piekłam 40 minut w temp. 180 stopni. Podczas pieczenia wytworzyło się dużo wody więc lekko przestudzoną dynię osączyłam na sicie by puree nie było
Kolorowa kuchnia Elkimojej strony. :)Składniki:40g mąki pełnoziarnistej20g mąki pszennej15g zimnego masła70g pure z dyni hakkaidocoś do posłodzeniacynamonszczypta soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejkilka daktylipestki dynicukier trzcinowyMąkę przesiewam. Rozcieram z zimnym masłem. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie zagniatam. Formuje bułeczki, smaruje je mlekiem, posypuje pestkami i cukrem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok.20-25min
More food, love and dreamsjakich?Słoneczne Pola(Prażone ziarna: słonecznik, sezam, siemię lniane) Cynamonowy Raj(Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki)Euforia(Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne)Piekło-Niebo(Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek
More food, love and dreamsłyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżeczki cynamonu,1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu,3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy.Jajka ubić cukrem, dodać olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i kawę. Połączyć razem. Następnie dodać odcisnąć dynię jeśli puściła dużo soku i dodać. Po wymieszaniu, na samym końcu dodać mąkę i dokładnie wszystko połączyć.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem(...)pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Piekłam to ciasto pierwszy raz, jednak zastanawiam się nad dodawaniem proszku i sody. Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki dodanej dyni. Myślę, że bez spulchniaczy przypominałoby swoją strukturą brownie. Muszę to sprawdzić :)Aby podkreślić smak
Codzienna kuchnia niecodziennaszkl puree z dyni 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 1 zaparzona i wystudzona mocna kawa kakao do posypania Przygotowanie: Puree z dyni: dynię kroimy na kawałki i pieczemy ułożoną skórą do spodu w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, studzimy, odrywamy skórę i miksujemy blenderem. Puree z dyni miksujemy z mascarpone i ekstraktem migdałowym
Bon appetit mon amie