polecam SKŁADNIKI: 100 g masła 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 3 płaskie łyżki mąki 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki pestek dyni lub mieszanych ziaren, np. z dodatkiem słonecznika PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypuję suche składniki. Masło roztapiam, lekko studzę. Wlewam do suchych składników, dodaję jajka, mieszam szybko łyżką. Gotową masę odstawiam(...)wykładam papierem do pieczenia, z ciasta formuję kulki, układam na papierze i lekko spłaszczam dłonią. Piekę ok. 15 minut do złotego koloru. Ciasteczka rozpłaszczają się, więc warto zostawić miedzy nimi odstęp. Ciastka studzę i przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciasteczka owsiane z pestkami dyni gotowe Smacznego! Przepis: tutaj
Zasmakuj Kuchninagrzanego piekarnika na 180*C na 45-60 minut. Czas jest zależny od wielkości i rodzaju dyni. Moje dynie były małe, dlatego potrzebowałam 45 minut. Podczas pieczenia należy sprawdzić czy miąższ dyni jest już miękki. 3. Następnie dynię wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie odlewamy wodę, która zebrała się w "dyniowych łódeczka", czyli kawałkach dyni. 4. Kiedy dynia
Zdrowie na języku :Ppudrem lub serkiem homogenizowanym :) Składniki: ½ kg dyni 1 ½ szklanki wody 1 jajko ¼ szklanki kefiru lub maślanki 1 szklanka mąki 2 średnie jabłka 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Olej do smażenia Dynię kroimy w 1cm kosteczki, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut, aż zmięknie. Całą wodę odlewamy, a dynie jeszcze dusimy około 5 – 7 minut, po czym rozdrabniamy
Smakowy Rajsię pieczony kalafior .Kocham go miłością dozgonną ,jem surowy w sałatce ,przegryzam kiedy wpadnie mi w oko w lodówce .Dzisiejsza propozycja to pasta z pieczonego kalafiora z prażonym słonecznikiem ,kokosem i dynią . Składniki: jeden duży ,dorodny kalafior ,podzielić na mniejsze różyczki ,można obgotować go przed pieczeniem 5 minut w gorącej wodzie ,pominęłam ten zabieg sól pieprz oliwa(...)oliwek ziarna ,ulubione ,u mnie słonecznik ,kokos ,dynia. Kokos ,dynię i słonecznik podprażyć na suchej patelni ,odstawić . Piekarnik nagrzać do 200 stopni ,na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć kawałki kalafiora ,skropić oliwą ,posolić i piec około 20 minut ,aż będzie miękki ,co sprawdzamy nakłuwając go widelcem.Taki kalafior dodatkowo doprawiamy pieprzem i możemy jeść jako dodatek do obiadu
Ladylaura.roli głównej, ale z drugiej strony bardzo mnie to cieszy. Jak łatwo się zatem domyślić, jesienne kuchnia w naszym domu zdominowana jest właśnie przez dynie. Krem z dyni z pieczoną papryką składniki na 4 porcje około 600-700 g dyni bez skóry 1 duża papryka czerwona 2 cebule 2 małe ziemniaki 600-700 ml bulionu warzywnego chilli w proszku(...)sól, pieprz olej do smażenia śmietana kremówka orzechy laskowe twaróg wędzony - u mnie z dodatkiem papryki wykonanie: Paprykę po umyciu kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C do chwili aż skóra zacznie odchodzić. Paprykę wkładamy do miski, naciągamy na nią worek i czekamy około 5 minut. Po tym czasie ściągamy z niej
Przysmaki Karolkirazem zrobiłam z dyni ciastka przekładane powidłami śliwkowymi. Pierwszą blachę upiekłam dużych ciastek specjalnie dla mojego synka (choć te z powidłami też wcinał). Ciasto jest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia(...)więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami. Składniki: 50 g masła ⅓ szklanki białego cukru ⅓ szklanki brązowego cukru 250 g musu z dyni ¼ szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli powidła Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę
Mama GotujePyszne i pieczone, czego chcieć więcej. Warte spróbowania :) Składniki: 2 szklanki puree z dyni kubeczek serka waniliowego homogenizowanego (Garwoliński) 2 łyżki cukru jajko łyżeczka proszku(...)pieczenia 4 łyżki mąki Wykonanie: Wszystko razem wymieszać (ja mieszałam łyżką), o układać na blachę wyłożona papierem, okrągłe placuszki. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasze placuszki 30 minut. Smacznego :D Dynia rządzi: Ciasteczka dyniowe z powidłami
Moje pyszne gotowaniełyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 papryczki chili świeży imbir 1 łyżka oliwy natka pietruszki 1. Przygotować puree z dyni. Dynię pokroić na kawałki. Pozbawić pestek Piec w 200 stopniach przez 1h, aż dynia będzie miękka. Zdjąć skórę i wyrzucić. Miąższ zmiksować. 2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i starty imbir. Podsmażyć. Dodać
Moja Galeria SmakuJesienny wpis z typowych składników występujących o tej porze roku. Lubię pieczone ziemniaki i postanowiłem wzbogacić ich smak dynią, której jest wyjątkowo dużo. Dostałem takich 5 i przetwarzam na różne sposoby już od sierpnia :) Do tego ziemniaki, których zasadniczo w naszym kraju nie brakuje. W końcu plagi stonki mamy już za sobą, chociaż kto wie, może jeszcze powrócą(...)zostały słabą kawą. Składniki: - ziemniaki - dynia - czerstwe pieczywo - kawa Wykonanie: Kroimy pieczywo w kostkę, moczymy w słabej kawie i suszymy w piekarniku. Dynię i ziemniaki kroimy na równe kawałki, dodajemy trochę oleju oraz ulubionych przypraw i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni aż ziemniaki będą miękkie
Kryzysowa Książka Kucharskałyżka cukru złote perełki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać maślankę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym(...)pudrem. Kroić schłodzone. * Aby uzyskać puree z dyni należy niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree
Czerwień i błękitmiękki miąższ. Każdą połowę przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 165 st. i wstawiamy do niego połowę dyni na 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia odchylamy kawałek folii. Gotową dynię wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową. Za pomocą łyżki wydrapujemy miąższ z dyni i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie porcjami przekładamy
W poszukiwaniu inspiracjimiski wrzucamy masło, dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika
Słodkie Przyjemnościbyły czasy. Do dyni jednak pozostał mi niesmak - pestki pestkami - nie warto dla nich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki w occie, ale też zupy, gnocchi, tarty, chleby, ciasta przeróżne... Istnieją miliony możliwości, a co jedna, to bardziej smakowita. Postanowiłam więc spróbować... I przepadłam. Odtąd
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię jakoś złożyło ,że u mnie znów sernik , ale tym razem pieczony i typowo w jesiennym klimacie . Jesienny , bo z dodatkiem dyni . Dynia to takie wdzięczne warzywo , które świetnie się sprawdza w daniach pikantnych, ale również idealnie pasuje do słodkości . Dyniowo i cynamonowo ... , bo to już ten czas gdy wszelkiego rodzaju rozgrzewające przyprawy korzenne dochodzą do głosu(...)dłoni ) , pozbawiamy nasion i każdy kawałek zawijamy w folie aluminiową. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy ok 1 godziny .Odstawiamy do wystudzenia , a następnie odwinąć dynie z foli i łyżka wyjąć miąższ ze skórek . Odważyć potrzebne nam do sernika 300 g. Takie puree warto przygotować od razu w większej ilości
Malinowa Kawiarenkałyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/4 kubka syropu klonowego (można zamienić na miód) Przygotowanie : 1. Rozgrzać piekarnik na 200 stopnii 2. Przetnij dynię na pół nasmaruj olejem i piec do miękkości ok 30-45 minut 3. Wyjmij dynię pozwól jej wystygnąć, oddziel miąższ i przełóż do blendera/malaksera, dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę, przechowuj(...)łyżeczki soli 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu jęczmiennego/miodu/syropy z agawy Przygotowanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni 2. Wysyp orzechy na blaszkę wyłożoną papierem i piecz aż będą ładnie pachnieć najlepiej to sprawdzić patrząc jaki mają w środku kolor, powinny być złote ale nie brązowe. 3. W malakserze, blenderze lub młynku zmiel na mąkę orzechy
zdrowa vege kuchnia