drożdżówki - 4205 przepisów (strona:78/281)

Drożdżówka 171

Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać. Składniki: 3 szklanki mąki, 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, Drożdże 5 gr Kruszonka: Masło, cukier

Kulinarna rozmowa
Placek drożdżowy z figami 158

Niedawno piekłam drożdżówki dyniowe z cynamonem . Dzisiaj polecam Wam kolejne ciasto drożdżowe. Placek drożdżowy z figami to mój kolejny pomysł na jesienne ciasto. Świeże figi są w sklepach po 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami(...)wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy figi pokrojone w ćwiartki i posypujemy powierzchnię ciasta cukrem trzcinowym. Drożdżówkę odstawiamy jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Pieczemy ciasto około 45 min. Studzimy ciasto drożdżowe na kratce. Smacznego! Smacznego:) The post Placek drożdżowy z figami appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki drożdżowe z borówkami 391

Bułeczki drożdżowe z borówkami to pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia,  które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki. Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe(...)bułeczki wyjąć z piekarnika Drożdżowe wypieki najlepiej przechowywać pod przykryciem, dzięki temu na drugi dzień po upieczeniu będą smakować równie dobrze. Jeśli lubimy bardzo słodkie bułeczki, po upieczeniu wierzch drożdżówek można polukrować

Smakołyki Bereniki
Łapki drożdżowe z pesto 240

Efekt tego wpisu nie wygląda zachwycająco, niestety drożdżówki nie dały mi się ładnie sfotografować, ale mimo swojego nieciekawego wyglądu smakują naprawdę dobrze. I to zarówno na kolacje jak i na śniadanie, czego dowodem jest córka, która je pochłonęła je rano jak i wieczorem. Zapraszam na połączenie pesto, serka i sosu pomidorowego. Można zrobić inne kształty np zwijane jak ślimaki drożdżówki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżówki z makiem 48

mąką, nie za cienko (z 0,5cm) ! Smarujemy makiem. Zawijamy, kroimy na plastry (około 1,5cm szerokości) i na wierzchu robimy charakterystyczne wgłębienie- można użyć patyczka do sushi. Gotowe drożdżówki odstawiamy jeszcze w cieple na 15 minut. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach, w systemie góra-dół. Share 0 Post 0 Pinterest 0 0 Shares(...)post Drożdżówki z makiem first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Drożdżówka z dynią, puszysta i pyszna 42

Drożdżówka rewelacyjna, polecam. Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć, dolać do nich połowę letniego mleka, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać przez sitko. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptą soli, lekko ubić. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, następnie wlać masę jajeczną, pozostałe mleko, roztopione letnie masło i lekko podgrzane puree

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z jabłkami 66

Czasami spełniam zachcianki Ani. Coś sobie wymyśli i oznajmia, że by zjadła. No i oczywiście żebym to zrobił. I teraz wymyśliła, że zjadłaby drożdżówki z jabłkami. W sumie czemu nie, też bym takie zjadł. Dopytuję więc co konkretnie ma na myśli, jakie te drożdżówki mają być. Odpowiada mi, że no takie jak jagodzianki. Aha, znaczy jagodzianki z jabłkami? – upewniam się

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki budyniowe 51

Delikatne, puszyste i pachnące drożdżówki z dużą ilością budyniu. Skuszą każdego łasucha! Składniki 500 g mąki kostka drożdży (u mnie kostka miała 42g) 200 ml mleka 100 g cukru 80 g masła (rozpuścić) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie Wszystko zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ugotować budyń waniliowy dość gesty (ja zrobiłam z 300 ml mleka(...)pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20 min. żeby trochę podrosły. Pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180 C. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem. Autor przepisu: Monika The post Drożdżówki budyniowe first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Przepis na ciasto z masą krówkową i herbatnikami 77

mazurków. Masą krówkową możesz także wypełnić kruche babeczki lub przełożyć ciasteczka, czy wafle tortowe. Z kajmaku możesz również przygotować polewę do ciasta lub użyć go jako nadzienia do drożdżówek. Jakie ciasta bez pieczenia można zrobić na herbatnikach? Herbatniki są bardzo często spotykane w ciastach bez pieczenia. Herbatniki pasują zarówno z owocami, czy galaretką, jak i ciężkimi kremami. Oto kilka pomysłów(...)mazurków. Masą krówkową możesz także wypełnić kruche babeczki lub przełożyć ciasteczka, czy wafle tortowe. Z kajmaku możesz również przygotować polewę do ciasta lub użyć go jako nadzienia do drożdżówek. " } } , { "@type": "Question", "name": "Jakie ciasta bez pieczenia można zrobić na herbatnikach?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Herbatniki są bardzo często spotykane w ciastach bez pieczenia. Herbatniki pasują zarówno z owocami, czy galaretką

Via Gusto
DROŻDŻOWE WIANUSZKI Z SEREM I KRUSZONKĄ 61

rozstaję się z przepisem 😀 Tym razem z drożdżowego ciasta zrobiłam mięciutkie wianuszki nadziane serem.  Uwieńczeniem była oczywiście kruszonka, no bo jak inaczej 😋 Składniki:  U mnie wyszło 14 drożdżówek  700 g mąki pszennej tortowej + 50 g (do zaczynu)   200 g śmietanki kremówki 30% (temperatura pokojowa)  150 g ciepłego mleka  25 g drożdży świeżych(...)nałożyć łyżeczkę masy serowej. Zwinąć w rulon, i uformować z niego wianuszek.  Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W trakcie wyrastania, nagrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut

Walijskie Pichcenie
Strucla z serem i żurawiną 77

strucla z serem i żurawiną. Miękka, puchata, pyszna. Zamiast nadzienia serowego można użyć kremu czekoladowego typu nutella albo powideł. Też będzie pysznie;) Z przepisu na struclę można również upiec drożdżówki.  Polecam również przepisy na inne drożdżowe wypieki: Plecionki z powidłami i orzechami Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon  Drożdżowe roladki z kremem orzechowym Bułeczki z młodą kapustą(...)Domowe lubelskie cebularze  Strucla z orzechami Jagodzianki z migdałową kruszonką Jagodzianki z kruszonką  Bułeczki z jabłkami i kruszonką   Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką   Strucla z serem i żurawiną Składniki: 300g mąki 15g drożdży 1/3 szklanki cukru 2 jajka M 150ml mleka 50g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej nadzienie: 300g twarogu półtłustego1 jajko

Obiad gotowy
Lukier 68

królewski to banalnie prosty w przygotowaniu dodatek do wielu słodkich wypieków. Lukrem udekorujesz ciasta wszelakie oraz mini wypieki. Lukier jest podstawą dekorowania świątecznych pierniczków , wielu ciast, ciasteczek, babeczek i drożdżówek, które upieczesz w ciągu roku. Lukier to najczęściej dwa podstawowe składniki. Przygotowując lukier cytrynowy, cytrynę możesz śmiało zastąpić sokiem z pomarańczy lub mandarynki, każdy z nich nada orzeźwiającego posmaku(...)dodatkowego aromatu. Domowym, o prostym składzie lukrem ozdobisz wszelakie drożdżówki z owocami lub słodkie rolady. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na domowy lukier oraz lukier cytrynowy. Poniżej także przepis na żółty lukier maślany z dodatkiem kurkumy oraz lukier królewski. LUKIER SKŁADNIKI: 1 pełna szklanka cukru pudru – 145 g 4 łyżki gorącej wody Szklanka ma u mnie pojemność

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z serem 62

Poznajcie mój przepis na pyszne domowe drożdżówki z budyniem – zdecydowanie lepsze niż te z piekarni! :) [/foodiepress] Artykuł Drożdżówki z serem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl