Mięciutkie, puszyste z pysznym nadzieniem budyniowo-owocowym ... takie właśnie są te drożdżówki. Zjesz jedną i za chwilę masz ochotę na kolejną ... Składniki (na około 12 -13 sztuk) : 500g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego(...)pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce (u mnie mandarynki i ananasy). Brzegi drożdżówki możemy posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy
Walijskie PichcenieDziś przedstawię Wam kolejny produkt od DAN CAKE A są to ŚLIMACZKI zakręcone drożdżówki. Występują w 2 wariantach smakowych: - czekoladowe - z budyniem waniliowym Opakowanie zawiera 7 bułeczek, każda pakowana osobno. Bułeczkę pakujemy do torby lub dziecku do plecaka bez konieczność używania woreczka śniadaniowego - szybko i wygodnie. Drożdżówki nie zawierają środków konserwujących, dlatego termin ich przydatności do spożycia jest krótki(...)Ślimaczki to wyrób z ciasta drożdżowego z dodatkiem budyniu czekoladowego lub waniliowego - w zależności od wariantu smakowego. Tak właśnie pakowane są bułeczki. Małe, poręczne i bardzo smaczne. MOJA OPINIA: Drożdżówki są puszyste i delikatne. Dzięki pakowaniu w osobną folijkę dłużej zachowują świeżość. Moje dziecko chętnie sięga po nie, gdy ma ochotę na coś słodkiego. Podaję je też jako drugie śniadanie
kolorowotorcikowoEksperyment wart opatentowania - drożdżówka wyszła taka dobra! Na ciasto drożdżowe jest tyle patentów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki. Moja przygoda z drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki(...)jabłkami prażonymi ), resztę lepiej podsumować znaczącym milczeniem. Przedstawiana poniżej wersja jest - moim nieskromnym zdaniem - najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży jaki miałam do tej pory czelność testować :) Drożdżówka wychodzi gruba, puszysta, miękka i wilgotna - znika z talerza w okamgnieniu! Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru
Grunt to przepis!dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia drożdżówki. Jedna nie chciałam by była to taka zwykła, oklepana drożdżówka... Gdy okazało się, że muszę koniecznie zużyć jeden z moich zapasów jagód już wiedziałam, że muszą one się znaleźć w mojej drożdżówce;) Wyszperałam pyszny przepis i zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem masy serowej i całej góry jagód. Dzięki masie serowej ciasto drożdżowe
Z miłości do słodkościCynamonki truskawkowe to puszyste drożdżówki idealne na majówkę — pachnące cynamonem, pełne soczystych truskawek i absolutnie nie do odparcia. Świetnie sprawdzą się na piknik, leniwe śniadanie na tarasie albo jako słodka nagroda po majówkowym spacerze. Cynamonki truskawkowe – najlepsze drożdżówki na majówkę Cynamonki truskawkowe to — moim skromnym, ale słusznym zdaniem — idealne bułeczki na majówkę . Pachną wiosną, smakują latem, a wyglądają
codojedzeniafajna sezonowa wersja zwykłych cynamonek. Nas tak zachwyciły smakiem, że połowa nie doczekała sesji zdjęciowej. Wiadomo, najlepsze są gdy jeszcze ciepłe;) Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami Plecionki z powidłami i orzechami Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Drożdżowe roladki z kremem orzechowym Domowe lubelskie cebularze Strucla z orzechami Jagodzianki(...)migdałową kruszonką Jagodzianki z kruszonką Bułeczki z jabłkami i kruszonką Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Dyniowe cynamonki z jabłkami Składniki (na 12 sztuk): 400g mąki + 50g do podsypywania 20g drożdży 1/3 szklanki cukru 2 jajka 200ml mleka100g pure z dyni* 50g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka oleju nadzienie: 1 łyżka cynamonu 40g miękkiego masła
Obiad gotowydzisiejszej kawusi polecam pyszne drożdżowe ciasteczka z powidłem śliwkowym i migdałami. Drożdżówki bardzo łatwo się przygotuje. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: 200g mąki, 15g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 100ml mleka, 1 małe jajko, 1,5 łyżki masła, szczypta soli, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych D odatkowo: 1 białko, 2 łyżki płatków migdałowych. PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję(...)tworząc kwadrat o boku ok. 35cm. Ciasto smaruję powidłami śliwkowymi i zwijam w rulon. 4. Rulon kroję na 2cm kawałki. Porcje ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki smaruję białkiem i posypuję płatkami migdałowymi. Piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiostudzenia. Na bułeczki nałożyłam również szybki krem. Zmieszałam około 250 g serka śmietankowego z łyżeczką miodu i cynamonu. Przełożyłam na bułki. Ślimaki drożdżowe z serkiem i jabłkiem Pyszne drożdżówki Bułeczki drożdżowe z serkiem Słodkie bułki z jabłkami Bułki słodkie do kawy Drożdżówki z cynamonem Smacznego!!! Justyna Artykuł Ślimaczki drożdżowe z serkiem i jabłkami pochodzi z serwisu Relaxtime czas
RelaxtimeDrożdżówki z czereśniami i kruszonką, czyli doskonała propozycja wykorzystania tych pysznych sezonowych owoców. Muszę przyznać, że gdy tylko pojawiają się “na horyzoncie” czereśnie – nie mogę ich sobie odmówić. Najczęściej uwielbiam zajadać się nimi tak po prostu, bez jakichkolwiek dodatków. Czereśnie doskonale jednak sprawdzają się również poddane obróbce. Świetnie nadają się do różnorodnych deserów, takich ... Artykuł Drożdżówki
Pogotujmy.plKlasyka czerwcowych smaków, czyli drożdżówki z budyniem, owocami i kruszonką. Muszą pojawić się u nas chociaż raz w sezonie :) ciasto drożdżowe: 400 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 7 g suszonych drożdży 15 g cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka śmietany 18 % kruszonka: 3 kopiaste łyżki mąki pszennej lub orkiszowej(...)rabarbar i truskawki a wierzch posypujemy kruszonką. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem, opcjonalnie możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdokładnie olejem i rób w bułeczkach wgłębienie * Rób to za pomocą zdecydowanego ruchu sięgając prawie do dna bułeczki Do wgłębienia nakładaj truskawki * Nie obawiaj się użycia dużej ilości truskawek, drożdżówki dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze. Boki drożdżówek posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem Wierzch posyp dużą ilością kruszonki Piecz 15-18 min w piekarniku nagrzanym
Słodki BlogCiasto na drożdżówki jest od Pyszna_codziennosc. Masę makowa od Menu Dorotki z drobną modyfikacją. Wyszło przepysznie. Na ciepło, polane lukrem z sokiem z cytryny są mega pyszne, na drugi dzień są również tak samo dobre :). Składniki na ciasto: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suszonych 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru(...)Rozsmarowuję masę na ciasto i zwijam ciasno wzdłuż dłuższego boku. Kroję na ok 4 cm kawałki. Następnie trzonkiem drewnianej łyżki lub dość grubym nożem naciskam na środku każdej drożdżówki Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować mlekiem, zostawiam na kolejne 20 min do wyrośnięcia (przykryte) Po tym czasie wkładam do piekarnika nagrzanego
Gotuj z Agneslepszego od pachnącej, puszystej drożdżówki! Dla mnie nie ma większego znaczenia z czym jest ta drożdżówka, dżem, cynamon czy czekolada. W każdej wersji jest przepyszna, a z budyniem to już w ogóle! Podpowiadam, że możecie użyć mojego przepisu jako inspiracji. Kiedy pojawią się sezonowe owoce, truskawki, maliny, jagody, też tu się sprawdzą. Kombinujcie! Skadniki: 300 ml mleka 80 g cukru
Smakowity Blog Kulinarnypory roku. Cynamonki z dyniowego ciasta drożdżowego z nutą pomarańczy smakują wspaniale i jestem pewna, że posmakują każdemu, kto się skusi. Z tej porcji możecie przygotować 12 większych drożdżówek lub około 20-22 sztuk mniejszych drożdżowych przekąsek. ciasto: 420 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki puree z dyni 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła(...)duży prostokąt. Smarujemy cynamonowym nadzieniem, zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża (lub nitki ) kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. (Jeśli chcemy większe drożdżówki, to roladę zwijamy, zaczynając od krótszej strony). Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Upieczone wyjmujemy na kratkę. Dżem pomarańczowy podgrzewamy
Mienta blog