drożdżówki - 4205 przepisów (strona:73/281)

Drożdżówki z domową masą makową 108

Drożdżówki z makiem należą do moich ulubionych, jeśli chodzi o ten rodzaj wypieku, więc nie wiem, dlaczego pojawiły się na blogu dopiero teraz ;) Ale lepiej późno niż wcale. W dzisiejszych czasach bez problemu można znaleźć w sklepach mak zmielony, więc do przygotowania masy makowej nie potrzebujecie maszynki do mielenia. Natomiast jeśli korzystacie z normalnego maku to po ugotowaniu, zmielcie(...)Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z domową masą makową pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pełnoziarniste drożdżówki z czekośliwką 113

Wiadomo, że większość moich wypieków i słodkości staram się czynić nieco zdrowszymi – gdzie mogę to rezygnuję z cukru i białej mąki pszennej. I choć wiem, że klasyczne drożdżówki są przepyszne, to te z mąki pełnoziarnistej wcale nie ustępują im w smaku! Spróbujcie zrobić te Read More Artykuł Pełnoziarniste drożdżówki z czekośliwką pochodzi z serwisu Fly me to the spoon

Flymetothespoon
Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec 110

przepadam za ciastami z makiem. Zresztą chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit 🙂 T o najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie kiedykolwiek jadłam! W moim domu(...)lukrem nie jest trudny do przygotowania (szczególnie jeśli mamy robot planetarny i całe wyrabianie ciasta zrobi za nas – my w tym czasie możemy np. posprzątać :)) i w przeciwieństwie do drożdżówek nie trzeba go robić, aż dwa dni. Wystarczy tylko godzina wyrastania i około pół godzinki w piecu. Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem polecam na co dzień

Moja Delicja
Bułeczki z Serem i Cynamonem 118

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czy są tutaj miłośnicy drożdżówek? Tym razem mamy dla Was domowe bułeczki z serem i cynamonem . Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. W naszym domu przygotowujemy je bardzo często, ponieważ sprawdzają się jako smaczny deser, przekąska, a także posiłek do pracy. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bułeczki z serem i cynamonem . Z pewnością nie pożałujecie

Przepiski.pl
Jagodzianki z kruszonka i lukrem 149

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając odstęp. Pozostawiamy na ok 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie za pomocą np. szklanki robimy dołek miejsce na jagody Smarujemy każdą drożdżówkę rozbełtanym żółtkiem  z 2 łyżkami mleka. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną  następnie wypełnić obficie dołki w drożdżówkach. Posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Andzia Pichci
Drożdżówki chałwowe z owocami 99

jest pyszne, że hej! Po prostu bajeczne, chyba wezmę dokładkę”. Takie słowa usłyszałam od córki, gdy spróbowała tych drożdżówek. Uwielbiam jej reakcje i opisy i są dla mnie największym komplementem. Nieskromnie mówiąc, gdy wpadłam na pomysł dodania do ciasta drożdżowego, mojego ulubionego kremu chałwowego, od razu wiedziałam, że to będzie przepyszny hit. Słodycz chałwy świetnie równoważą kwaskowate owoce takie(...)grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki chałwowe z owocami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI – najlepszy przepis! 132

darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z truskawkami – to właśnie nimi rozpoczynam truskawkowy sezon! Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto, duża ilość soczystych truskawek i chrupiąca, owsiana kruszonka, której żaden łasuch się nie oprze! Spróbujcie(...)Gwarantuję Wam, że te drożdżówki staną się jednymi z Waszych ulubionych! Ps. pokazałam je ostatnio na Instagramie ( IG: sylwialadyga )- zrobiły prawdziwą furorę! Polecam polubić mój profil – często pokazuję tam przepisy, których jeszcze nie ma na blogu! SKŁADNIKI : ( ok. 13-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier

Ostra na Słodko
Drożdżówki z serem i rabarbarem z migdałową kruszonką 128

rzecz, jaką robię, kiedy pojawia się w sklepach prężac się swoimi różowymi łodygami. Wrzucam do koszyka, zagniatam ciepłe ciasto drożdżowe, napełniam je delikatnym twarogiem i wkrajam jego kwaskowate łodygi. Drożdżówki z serem i rabarbarem z migdałową kruszonką to mój ulubiony sposób na Read More Artykuł Drożdżówki z serem i rabarbarem z migdałową kruszonką pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Drożdżówki z twarożkiem, rabarbarem i różą 93

pojawia się pierwszy rabarbar, pojawiają się także drożdżówki. Zawsze :) 10 sztuk: zaczyn: 25 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 2-3 łyżki mąki pszennej   400 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego nadzienie: 250 g tłustego twarożku łyżka konfitury z róży żółtko łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z twarożkiem, rabarbarem i różą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
drożdżówki z serem 126

masę serową: 400 g sera białego 1 żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego 50 g cukru wykonanie: W naczyniu przy pomocy np. widelca mieszamy wszystkie składniki. dodatkowo: mleko do posmarowania drożdżówek lukier (trochę cukru pudru mieszam z sokiem z cytryny i odrobiną wody) Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt ok. 30x 50-60 cm. Na środku rozsmarowujemy masę serową i zaginamy dłuższe

Domowy Smak Jedzenia
Nocna drożdżówka bez wyrabiania 93

znam prostszego przepisu na ciasto drożdżowe i lepszego sposobu na ciepłe pieczywo na śniadanie :) Nocną drożdżówkę pokazywałam Wam już w wersji ciasta z owocami –>KLIK . Tutaj jeszcze bardziej uprościłam ten przepis, byście rano mogli cieszyć się ciepłym, słodkim chlebkiem :) 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru trzcinowego (używam z prawdziwą wanilią) jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki(...)Krótko mieszamy widelcem i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy 40 min (do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Nocna drożdżówka bez wyrabiania pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Drożdżówki z dżemem marchewkowym 126

ulubionego). Ciasto zwijamy jak roladę w rulon, ostrym nożem dzielimy je na 3-4cm kawałki. Każdy kawałek nacinamy pośrodku do połowy i wywijamy boki na zewnątrz formując serce. drożdżówki układamy na blaszce na której będą się piekły w odstępach. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15/20 minut. Po tym czasie smarujemy drożdżówki pozostałym białkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Drożdżówki z serem i śliwkami 174

już nieco mniej. Ale i takie mają swoje plusy…Są nimi na przykład ciepłe wypieki rozgrzewające nie tylko kuchnię, ale też serca bliskich. Do takich należą jesiennie drożdżówki z twarożkiem z dodatkiem pomarańczy oraz ze śliwkami smażonymi na maśle z miodem i cynamonem. Nie zapomnijcie się nimi podzielić :) 10 sztuk: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży(...)czasie ponownie ugniatamy środek i nakładamy na niego 2 łyżki twarożku oraz śliwki. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem, opcjonalnie możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z serem i śliwkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Japońskie cynamonki 158

nadzieniem, tak aby zostawić brzegi ciasta wolne. Boki ciasta złóż na trzy razy, a następnie zwiń je, aby powstał walec. Podobnie czynność powtórz ze wszystkimi kawałkami ciasta. Następnie japońskie drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw do podrośnięcia na ok. godzinę. Cynamonki piecz ok. 30 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym(...)stopni. Drożdżówki możesz podawaj po całkowitym przestygnięciu. Smacznego Artykuł Japońskie cynamonki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
ROLADA DROŻDŻOWA Z KAKAO 215

Zawijana drożdżówka z kakao to smak dzieciństwa...mojego męża. Piekła ją jego babcia. To On podsunął mi pomysł na to ciasto, ale nie znał dokładnie przepisu. Zapamiętał tylko, że nadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao

Kuchnia MagdaLeny