120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec. 356Witajcie kochani. Wielkanoc przeminęła w dosłownie chwilę. Jednak te krótkie dwa dni zawsze pozostawiają po sobie masę ciepłych, rodzinnych wspomnień, kolejną garść opowieści do kolekcji
Symfonia Smaków
Bułeczki z masą makową i kruszonką 218Zamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe
Chocolate Muffin Blog
Wieniec Drożdżowy z Pistacjami 221Kolejna propozycja na Wielkanoc. Tym razem wieniec drożdżowy z pistacjami i konfiturą pomarańczową. Ciekawy w smaku, smaczny, ładnie wyglądający, dwukolorowy, z konfiturą pomarańczową na wierzchu i
Made By Mom And Son
Monkey Bread – Odrywane Ciasto Drożdżowe 200Wspaniały wieniec z ciasta drożdżowego, tzw. Monkey Bread, odrywane ciasto drożdżowe rodem ze Stanów Zjednoczonych. U mnie w wersji z cynamonem. Przepyszyne kuleczki ciasta drożdżowego, obtoczonego
Made By Mom And Son
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 187Buchty to rodzaj bułeczek drożdżowych, popularnych w całej Polsce. Pieczone są przytulone, jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek
Chocolate Muffin Blog
bułeczki drożdżowe z twarogiem i serkiem mascarpone 295Robione w pędzie! W sumie nie za bardzo mogłam się skupić nad wymyślaniem przepisu i łączeniem składników, ale udało się! Nic nie pomieszałam i wyszło tak
zabawa smakiem
117. Mirabelkowo, czyli drożdżówki z Luks Pomadą. 275Oglądaliście wczoraj zaćmienie słońca? My tak! Obserwowałyśmy jak przysłonięte słońce zmienia się w rogalik. Super zobaczyć to na żywo, choć relacja w internecie pewnie była równie
Symfonia Smaków
Kringel, estoński wieniec drożdżowy 260Kringel to tradycyjny estoński wieniec cynamonowy z ciasta drożdżowego. Z całą pewnością podbije serca i podniebienia wielbicieli cinamon rolls, cinabons, bułeczek cynamonowych i innych tego rodzaju
Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówka "Topielec" z powidłem i kruszonką 202"Topielec" w wersji z powidłem i kruszonką. Lekko zmodyfikowany przepis ze starego numeru "Poradnika Domowego". W oryginale bez dodatków i
Praktyczna pl
Zawijańce drożdżowe z dżemem czereśniowym 234Dzisiaj w końcu zawitała do nas wiosna, co prawda wieje zimny wiatr ale w końcu mamy słońce! Mam nadzieje, że taka pogoda utrzyma się jak
ciastkarnia na kruchym spodzie
Cynamonowe rolsy z migdałami 218Historia zatoczyła koło. I miało to miejsce w bardzo ważnym dla mnie dniu. Usiadłam na sofie, wzięłam igłę, nitkę i rajstopy Hani, które chciałam zacerować. Celuję
bistro mama
Rogale z masą krówkową 552Mięciutkie rogale z ciasta drożdżowego jak na chałkę, z nadzieniem krówkowym. około 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej
Praktyczna pl
Cynamonowe ślimaki 192A oto przepis na cynamonowe ślimaczki. Są nieskomplikowane w przygotowaniu, niedrogie i jednocześnie bardzo smaczne. SKŁADNIKI: Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 25g drożdży, 1/3
Tradycyjna kuchnia Kasi
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 229Scones . Każdy chyba o nich słyszał, wielu je jadło, a ci, którym smakowało, próbowali przygotować je w domu. Najprawdopodobniej z dobrym skutkiem, bo są one wyjątkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki do burgerów 221Miękkie i delikatne bułki do burgerów. Idealne do domowych fast foodów. Porcja wystarcza na około 8 dużych bułek. 1 szklanka ciepłej wody 2 jajka + 1 żółtko
Bullio