A dzisiaj za oknem śliczna pogoda, aż się nie chce wychodzić do pracy. Ale jak mus to mus :D i nic się na to nie poradzi
Moje pyszne gotowanieNa początku chciałam podziękować za nominacje do zabawy Liebster Blog Award , bardzo mnie ona ucieszyła. Najpierw przed wami pyszne buły drożdżowe, mega duże i mega pyszne
Moje pyszne gotowanieSkładniki: (ok. 30 sztuk) Ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka
Moje pyszne gotowanieSkładniki: Składniki: (ok. 30 sztuk) Ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego
Moje pyszne gotowanieDzisiaj jest moje małe święto, a przy okazji ten wpis jest wpisem trzechsetnym :) Z tej podwójnej okazji częstuję Was ciastem prostym, lecz
Codzienna kuchnia niecodziennaMiękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno
Smakowity Blog KulinarnyNie jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 42 g świeżych drożdży 100 g cukru 80 g roztopionego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli
Smakowity Blog KulinarnyPizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 3 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżeczki drożdży instant 3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej 1/4 szklanki kefiru 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru 1
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Ciasto drożdżowe: 375 g mąki pszennej 1 jajko 150 ml mleka 45 g cukru 4 g cukru waniliowego 50 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli
Smakowity Blog KulinarnyWracam powoli do rzeczywistości po długiej podróży bogatej w zapierające dech w piersiach wrażenia (także kulinarne) i miłe spotkania po latach:) I choć walizki jeszcze nie
Smakowity Blog KulinarnyWłaściwości pro-zdrowotne cynamonu były wykorzystywane od wieków. Najpierw w Azji (głównie w Indiach i Chinach), a potem już prawie na całym świecie. Podawano go jako
Smakowity Blog KulinarnyJak już pisałam - urlop w Polsce był bez komputera. Jakoś tak wyszło, że bez pieczenia prawie też. Upały skutecznie odstraszały od włączania piekarnika. Jedliśmy głównie lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZaczyna się. Nie wiem dlaczego, ale jesień jest u mnie czasem zmian - pozytywnych (przynajmniej w moim odczuciu). Zamiast oddawać się błogiemu lenistwu i wspominaniu wakacyjnych, ciepłych
Pożeraczka, czyli raz adobrze