drożdżowe - 16813 przepisów (strona:599/1121)

Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka 167

pieczenia blaszce *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KWIATKI – MAŚLANE CIASTECZKA PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Pizza z chorizo, serem kozim i rukolą 184

powierzchni wody i odstawić na bok. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną . Dodać sól i wymieszać mikserem przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego. Stale miksując na najniższych obrotach, wlać oliwę i mieszać, aż do połączenia składników.  Następnie, stale miksując na najniższych obrotach, wlać wodę z drożdżami i miksować całość, aż ciasto połączy się

Gospodyni Miejska
Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków 221

Polecam kolejny domowy chlebek drożdżowy z dodatkiem wody z kiszonych ogórków. W smaku nie jest ona bardzo wyczuwalna, raczej jest tylko delikatny aromat. Za to zapach jest bardziej intensywny i chlebek przyjemnie pachnie kiszonymi ogórkami. składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 3/4 szklanki otrąb pszennych 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3/4 szklanki letniej wody 20 g świeżych

Monia miesza i gotuje
Jogurtowe ucierane ciasto z gruszkami! 214

rabarbar.  To chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba na 100 różnych sposobów i zawsze się udaje. Lubię też połączenie drożdżowego z owocami.  Dzisiaj przepis na proste ciasto jogurtowe z dużą porcja gruszek! PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI: - 4 jajka rozmiar L - 130 g mąki orkiszowej jasnej

SMYKWKUCHNI
Bułki pieczone metodą solno-drożdżową w lutowej piekarni 204

doświadczyłam, że z przepisu wychodzą bułeczki cudownie pulchne w środku i chrupiące na wierzchu. Idealne! Składniki (na 12 bułeczek): Oryginalny przepis pochodzi z bloga –  klik! Roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową 200 g wody 15 g miodu lub syropu

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno-drożdżową 191

bułeczek roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży      ciasto: 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową, u mnie typ 1850 Bio 200 g wody 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego 10 g masła miękkiego roztwór soli i drożdży Dzień wcześniej: Umieść sól, wodę i drożdże

Proste Potrawy
Pissaladiere, czyli cebularz po francusku 247

cała góra słodkiej, skarmelizowanej cebulki z dodatkiem wyrazistych oliwek i słonych filecików anchovies smakuje po prostu obłędnie! Do tego całość jest prosta i stosunkowo szybka (jak na ciasto drożdżowe) do przygotowania. Oczywiście, obieranie i krojenie kilograma cebuli do zadań łatwych nie należy; dobrze jest przygotować sobie paczkę chusteczek, tudzież rolkę papierowych ręczników kuchennych i mieć je w zasięgu ręki - gwarantuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki cynamonowe Kanelbullar 195

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bułeczki cynamonowe Kanelbullar Składniki – ciasto drożdżowe: Drożdże – 40g Mleko – 250 ml Cukier – 150g Mąka pszenna – 500g Jajka – 1 sztuka Masło – 100g Szczypta soli Składniki – nadzienie: Masło – 50g Cynamon – 2-3 łyżeczki Mielony kardamon – 1 łyżeczka Cukier trzcinowy

Kuchnia Bon Appetit
STRUCLA BAKALIOWA 177

SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 250 ml mleka 80 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: Sok z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek 100 g orzechów (u mnie włoskie i laskowe) 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g cukru 1.Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy zagłębienie

Marcepanowa kuchnia
Ciasteczka krucho - drożdżowe 364

Krucho - drożdżowe ciasteczka o dowolnym kształcie. Nie bardzo słodkie i nie bardzo pracochłonne. Składniki: 60 dag mąki 30 dag masła lub margaryny 2 łyżki cukru 1,5 dag drożdży 3 zółtka 4 łyżki śmietany 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: marmolada lub powidło cukier puder           Mąkę posiekać z margaryną. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Połączyć wszystkie składniki

Praktyczna pl
Bułeczki z pesto 268

zioła prowansalskie W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia

Czerwona Porzeczka
Pizza 264

łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano Dodatki: szynka mozzarella ananas papryka pieczarki Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować za pomocą końcówki do ciast drożdżowych. Miksować około 15 minut aż ciasto będzie jednolite. Lekko oprószyć mąką przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1/5 godziny.  Ciasto przełożyć na lekko

Ala piecze i gotuje
Puszysta pizza bezglutenowa 220

Sporządzenie przepisu na puszystą, drożdżową pizzę bezglutenową nie jest wcale prostym zadaniem. Spody bez glutenu przeważnie nie są tak wyrośnięte jak te tradycyjne. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąk bezglutenowych, i takie właśnie znalazłam na Kwestii Smaku .  Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się, jeśli

Powiedz dietom nie
Calzone 147

Dziewiątego lutego mamy święto pizzy. My bardzo lubimy pizzę, dlatego z chęcią celebrujemy ten dzień. Jako, że na blogu macie już kilka pomysłów na klasyczne pizze

MamaOskarka
Pizza wianuszek 149

Święto pizzy zobowiązuje do przygotowania każdego jej wariantu, albo po prostu ulubionego. Domowa pizza jest genialna w smaku. Ja stosuję swój sprawdzony przepis na ciasto, który

MamaOskarka