misce umieszczamy mąkę, cukry, jajka, letnie mleko, alkohol, chłodne masło i rozczyn. Wyrabiamy całość aż do momentu aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto, powinno być odrobinę "luźniejsze" niż tradycyjne drożdżowe, jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy odrobinę mąki, a jeśli zbyt zbite dodajemy odrobinę mleka. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dzielimy je na równe części, ja odrywałam ręką spłaszczałam, wkładałam
Cynamonowe szczęścieAkcja pączek trwa na dobre. Każdy coś smaży, smażył lub smażyć ma zamiar. Dziś mam propozycję dla tych, którym brak czasu lub ochoty na bawienie się w drożdżowe przysmaki. Ajerkuchy, czyli racuchy z jabłkami. 😊 2 jajka łyżka cukru szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka szklanka mąki szczypta cynamonu łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli Oraz: 2 duże jabłka tłuszcz
Dieta moja pasjaOponki drożdżowe z dodatkiem jogurtu zamiast mleka. 300 g mąki 250g jogurtu naturalnego 50g cukru pudru 15g drożdży 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli 40 g masła Pokruszone drożdże i 50 g jogurtu, 2 łyżki mąki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.D o wyrośniętego rozczynu dodać resztę jogurtu, roztrzepane żółtka, ekstrakt z wanilii
Moje domowe kucharzenieMleko podgrzać, wkruszyć drożdże, wsypać po dwie łyżki cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać do miski, posolić, wrzucić żółtka, wlać rozczyn drożdżowy i alkohol. Zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wyrabiania wlewać ostudzone masło. Na końcu dodać twaróg i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleić. Odstawić na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamożna zrobić z białek? Często gdy pieczemy faworki, pączki, robimy tatar, placek drożdżowy lub inny wypiek, którego przepis zakłada użycie samych żółtek, zostają nam niewykorzystane białka. Oczywiście szkoda je wyrzucać, warto wówczas poszukać przepisów w których możemy wykorzystać owe białka. Poniżej podsyłam kilka wypróbowanych przeze mnie pozycji. Przypominam, że białka możemy też zamrozić. Ja często umieszczam je w plastikowym pudełku
Blog z Apetytempojawią się bąbelki. Ubić 8 żółtek z 8 dag cukru i esencją waniliową. Przesiać mąkę (może być zwyczajna lub tortowa) i dodać do niej zaczyn drożdżowy, ubite żółtka, lekko podgrzaną śmietankę, alkohol, sól. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając po trochu rozpuszczone i wystudzone masło. Poczekać, aż ciasto podrośnie – ok. 15-20 minut
PatchworkDelikatne i lekki pączki na serku – szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnych pączków przygotowywanych z ciasta drożdżowego. Pączki na serku bardzo łatwo formuje się łyżeczką, a po smażeniu najlepiej po prostu szybko obtoczyć je w drobnym cukrze lub drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem (taką wersję uwielbiamy najbardziej). Delikatne i lekki pączki na serku smakują oczywiście najlepiej na ciepło
Pociąg Do Kuchnicukru, żółtka, spirytus, cukier z wanilią, sól. Na koniec wyrabiania ciasta dodać masło. Ciasto wyrabiać aż będzie bardzo gładkie, elastyczne i miękkie. Najlepiej zrobić to maszynowo hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, starajcie się nie podsypywać go mąką. Wyrobione ciasto uformować w kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5h. (Już wspominałam
Pociąg Do KuchniBardzo lubię smażyć mini pączki. Takie pączki domowej roboty na jeden kęs uwielbiam szykować na imprezy rodzinne oraz na Walentynki, czy Tłusty Czwartek. Pączusie drożdżowe kochają też dzieci, więc do dzieła! Jeszcze szybsze do zrobienia są mini pączki z serków homogenizowanych . Warto spróbować
AniaGotuje.plkilku próbach w końcu udało się zrobić fajne, szybkie a do tego smaczne pączki bezglutenowe :) Wiadomo, że nie są one takie jak te tradycyjne drożdżowe ale dobrze mieć alternatywę :) Składniki na pączki: – 80 g mąki owsianej bezglutenowej – 30 g mąki ryżowej – 90 g musu z jabłek
Kuchenne WariacjeParówki otulone sprężystym, drożdżowym ciastem. Efektowna i pyszna przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło. Składniki: 500 g mąki pszennej pół szklanki mleka pół szklanki wody pół szklanki oleju 1 duże jajko 3 dag świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 8 dłuższych, cienkich parówek żółtko do smarowania kminek do podsypywania Mąkę wsypać
Praktyczna plZwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką. 320 g letniego mleka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWłoskie drożdżowe pieczywo serwowane jako starter, dodatek do dania lub przekąska, którą kroimy na kawałki i podajemy z dobrej jakości oliwą. Dawno temu na moim blogu pojawił się wpis z przepisem na mini focaccie z czarnymi oliwkami. Dzisiaj zrobiłam dużą chrupiącą focaccie, do której dodałam przekrojone na pół pomidorki cherry i suszony rozmaryn. Po upieczeniu posypałam ją startym parmezanem
wyzwania kuchenneLussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji
AleTorcikPĄCZKI Z MARMOLADĄ http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/02/paczki-z-marmolada.html 6. PYSZNE MINI PĄCZUSIE http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/01/pyszne-mini-paczusie.html 7. CHURROS- IDEALNY PRZYSMAK NA TŁUSTY CZWARTEK http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/01/churros-idealny-przysmak-na-tusty.html 8. CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/01/chrusciki-drozdzowe.html Życzę wszystkim smacznego Tłustego Czwartku
Zrób to smacznie