drożdżowe - 16813 przepisów (strona:294/1121)

5 produktów, które podrasują każde wegańskie danie 157

risotto i kaszotto – ale kiedy możemy, stawiajmy na takie domowej roboty. Wtedy możemy być pewni, że tym, czemu głównie zawdzięczamy doznania smakowe nie jest sól, a połączenie płatków drożdżowych, płatków migdałowych lub orzechów pinii i bazylii, czyli samo zdrowie. 2. Płatki drożdżowe – wyżej wspomniani bohaterowie pesto, biorą również często udział w bitwach o smak takich dań, jak choćby

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżowy zawijaniec z prażonym słonecznikiem i kajmakiem 165

Ciasto drożdżowe z dodatkiem zmiksowanego, prażonego słonecznika wyrobiłam, w którym masę krówkową o smaku orzechowym ukryłam. W formie rolady, skręconej w ślimaka na blachę dałam, kajmakiem posmarowałam, słonecznikiem posypałam i chwilę, na czas wyrośnięcia, poczekałam. Po upieczeniu, przestudzeniu, mogłam zajadać się ciastem drożdżowym, o smaku słonecznika z kajmakiem orzechowym. Składniki: 20 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłego mleka

Moniki Smakołyki
Pączki dyniowe 137

Oczywiście z dyni zazwyczaj robię zupy czy makarony z sosem. Robiłam już także muffiny dyniowe , ciasto dyniowe teraz przyszedł czas na pączki. Pączki , które przygotowałam są na bazie ciasta drożdżowego . Do ciasta dodałam kilka dodatkowych składników. Poza dynią użyłam przypraw korzennych i cynamonu. Przyprawy te cudownie wydobywają i podkreślają smak dyni. Nie mogło ich zatem zabraknąć w moich pączkach. Pączki(...)jajko 1 żółtko olej słonecznikowy do smażenia dodatkowa mąka do podsypania ciasta Posypka: 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczka cynamonu mielonego Jak zrobić pączki drożdżowe . Pączki ciasto : na talerzyk wyłożyć drożdże , dodać łyżkę cukru. Mieszać do momentu, aż drożdże staną się płynne. Do płynnych drożdży dodać łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać

mecooks
Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami 127

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z suszonych owoców to pyszna przekąską idealna na 2 śniadanie do szkolnej lunchówki lub do pracy. Bułeczki są słodzone głównie owocami, do całości jest dodana 1 łyżeczka cukru (którą można też pominąć) więc to doskonała alternatywa do kupnych, przesłodzonych bułek. Dzięki dodaniu do ciasta jabłka zachowuję świeżość do 3 dni, ale żeby smakowały jak prosto(...)piekarnika warto je lekko podpiec w piekarniku lub tosterze. Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami Ciasto: 1 jabłko 370 g mąki 7 g suchych drożdży 200 ml mleka 1 jajko Nadzienie: 30 g miękkiego masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru ( można pominąć) 100 g suszonych moreli 100 g daktyli Na wierzch: 2 łyżki mleka 20 g pokruszonych lub zmielonych

Smaczny zeszyt
Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 182

owocowy - truskawki, maliny, jeżyny, śliwki morele... w oczekiwaniu pocieszam się jednak poczciwymi i niezawodnymi jabłkami. Dziś proponuję Wam ciasteczka z jabłkiem i cynamonem. Aromatyczne małe pierożki z ciasta drożdżowego, wypełnione pieczonymi jabłkami obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Przepyszne! Skutecznie odpędzają tęsknotę za innymi owocami, właściwie skutecznie odpędzają wszelkie tęsknoty. Świetne jako deser albo przekąska, idealne do spakowania do szkolnej lunchówki(...)zapach podczas pieczenia bezcenny. Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 15 gr drożdży 8 łyżek cukru łyżka mleka 450 gr mąki kostka margaryny pół łyżeczki ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie) 2 jajka pół szklanki śmietany szczypta soli 4 duże jabłka lub 6 małych (muszą to być kwaśne i twarde jabłka, nie rozpadające się podczas pieczenia np szara reneta) 1 łyżeczka

Smaczny zeszyt
Pomysł na wykorzystanie resztek ciasta - trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone 112

ilość zależy od tego ile macie ciasta, chodzi o to, żeby masa była zwarta i można było z niej ulepić kulki. Można użyć różnych rodzajów ciast - babki, kruche, murzynki, drożdżowe etc. Trufle przechowywane w lodówce mogą stać do tygodnia. Trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone i resztek ciasta Składniki: kilka kawałków ciasta (babki, mazurki, murzynek, drożdżowe etc) wiórki kokosowe

Smaczny zeszyt
Jesienne wypieki z dyni 141

dyni. Wypieki z dyni to niewątpliwie sezonowe wypieki. Sprawiają, że z chęcią do nich powracamy. Dyniowe bułki na zakwasie Ale dyniowe wypieki to nie tylko słodkie ciasta i drożdżowe bułeczki. Resztki dyniowego puree wykorzystuję do pieczenia śniadaniowych bułeczek. Dodatkowo posypuję je dyniowymi pestkami. Dyniowe pieczywo jest przepyszne i oczywiście zadziwia pięknym kolorem jesieni. Ciasto z dynią i makiem Jeśli mowa(...)naleśniki. Moje dzieci uwielbiają dyniowe racuchy na śniadanie lub kolację. Dyniowe drożdżówki I jeszcze na koniec, choć to nie koniec przepisów z dyni na codojedzenia polecam dyniowe drożdżówki. Uwoelbiam drożdżowe ciasto i pozwoliłam sobie upiec dyniowe drożdżówki. Te drożdżówki przypominają szafranowe bułeczki , bo som równie złociste jak te z szafranem. Smakiem jednak różnią się i to nawet bardzo. Dodałam

codojedzenia
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 207

Próbowałaś już tradycyjnych polskich dań w nowoczesnych odsłonach? A wiesz co to są panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli(...)pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz, np. szynka prosciutto z mozarellą. Poza Włochami na tego typu pierogi smażone nazywa się także calzone. A to już na pewno jest Ci znane! :) Przepis na około 20 sztuk: 500 g mąki

Rozdomowiona
Drożdżowe bułeczki z dynią 120

Drożdżowe bułeczki z dynią są pysznie miękkie, puszyste i lekko słodkie Wręcz idealne na przekąskę (także do pracy i szkoły) oraz kolację – najlepiej podane z ulubioną herbatą lub gorącym kakao Polecam! Składniki (na około 13 sztuk): 2 szklanki (240 ml) mąki orkiszowej jasnej (typu 500) lub pszennej 1/2 (120 ml) szklanki puree z dyni* 1/3 (80 ml) szklanki niesłodzonego(...)będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Drożdżowe bułeczki z dynią pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Pieróg jaglany z Brzózy Królewskiej - kuchnia podkarpacka 165

Brzózy Królewskiej - kuchnia podkarpacka Brzóza Królewska to niewielka miejscowość położona niedaleko Leżajska, na północy województwa podkarpackiego. Specjalnością tego regionu jest pieróg jaglany, zwany też brzózańskim jaglakiem. Jest to tradycyjny drożdżowy wypiek, w którym pomiędzy cieniutkimi warstwami drożdżowego ciasta znajduje się zwarty farsz z ugotowanej kaszy jaglanej, wymieszanej z białym serem. Pieróg jest lekko słony, ale i słodki. Słodycz ta wynika

Trzeci talerz
DROŻDŻOWE BUŁKI ORKISZOWE 165

lubię najbardziej. Do zrobienia tych bułeczek zainspirowała mnie moja znajoma, która podobne cuda tworzy za pomocą Thermomixa. Niestety nie posiadam takiego cudotwórczego urządzenia, nie uniemożliwia mi to jednak upieczenia drożdżowych bułek orkiszowych. Może wymagają nieco więcej wysiłku, ale dla bliskich warty jest każdy wysiłek.   DROŻDŻOWE BUŁKI ORKISZOWE (8 bułek) Składniki 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania

W kuchni Karmel-itki
Bürli - tradycyjne szwajcarskie bułki na wodzie drożdżowej z winogron 133

pozostaje mi grzać się w cieple piekarnika i słońca zza szyby. W takiej atmosferze odczytałam zaproszenie do wrześniowej Piekarni Amber, no to się ucieszyłam bardzo bo wypieki na wodach drożdżowych nie są mi obce, więcej uwielbiam je. Te typowe dla Szwajcarii bułki sprzedawane są w dwu lub czteropakach i każdy Szwajcar je zna. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Przepis na łatwe, szybkie a przede wszystkim miękkie ciasto na pierogi 2010

łyżeczka margaryny szklanka gorącej, ale nie wrzącej wody Na sam początek mieszam całość łyżką, następnie składniki łączę dłońmi. Z tego przepisu wychodzi ok.40 pierogów. Zajrzyj również tu: 1.  Drożdżowa babka cytrynowa 2.  Drożdżowe bułeczki z czekoladą 3.  Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie

My World by Dagmara Rek
Toskańskie bułeczki 128

Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy oliwę , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól . Wsypujemy wszystkie zioła , czosnek , parmezan i pomidory . Na pewno nie będzie ich za dużo , ciasto mocno łagodzi ich smaki . Wyrabiamy na gładką masę . Ciasto musi(...)Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy olej , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól i wyrabiamy na gładką masę . Ciasto musi być zwarte , ale sprężyste . Przekładamy je do miski wysypanej mąką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia

Ogrodnik w podróży
Czas leci, niedługo wybory, a tymczasem… 234

drożdżówki! Przepadam za jabłkami! Cynamonowe bułeczki to typowe szwedzkie wypieki . Dzisiaj upiekłam je ze smażonym jabłkiem. Jabłka i cynamon to aromatyczna kombinacja. Pachniało w całym domu. Mam sentyment do drożdżowych wypieków. Bardzo je lubię, bo są delikatnie słodkie. Pamiętam drożdżówki na podwieczorek będąc któregoś roku na kolonii. Jednak domowe drożdżówki są najlepsze! Cynamonowe bułeczki z jabłkiem 16 sztuk Składniki

codojedzenia