Rogaliki z powidłem i orzechami 22. Wafle z masą mleczno - kakaową 23. Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24. Pierniczki 25. Rogaliki drożdżowe z nutellą 26. Ciasteczka kajmakowe 27. Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem 28. Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą 29. Kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą
kruche babeczkiKuchnia regionalna – cebularze lubelskie Wiele regionów Polski może poszczycić się pysznymi i prostymi przepisami. Tak, jak na Podlasiu flagową potrawą jest babka ziemniaczana, tak na Lubelszczyźnie cebularze lubelskie. To drożdżowe placki, które są niejako wizytówką tegoż regionu. W 2007 roku zostały wpisane na specjalną listę produktów tradycyjnych, a 7 lat później receptury zaczęła chronić Unia Europejska. Przepis pochodzi z przedwojennej(...)kuchni żydowskiej i jest niezwykle prosty. Cebularze przepis – wystarczy zagnieść placki drożdżowe, na których kładzie się parzoną cebulę z makiem, a następnie piecze. Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej, dzięki czemu cebula puści sok i połączy się idealnie ze smakiem maku. Tradycyjnie je się bez dodatków, ale można dodać do nich trochę boczku lub polać po upieczeniu keczupem
Słodkie okruszkiWianuszki z ciasta drożdżowego przygotowałam do którego dużą ilość koperku dodałam. Farsz z cebuli dymki, kapusty kiszonej zrobiłam w którym grzyby KURKI ukryłam. W cieście farsz w małe wianki pozawijałam, i na ciepło z żurkiem podałam. Składniki na 8 szt.: farsz: 2 cebule dymki, 250 rozdrobnionych kurek (poza sezonem mrożone), 300 g delikatnie odciśniętej kiszonej kapusty, 2 łyżki(...)łyżka masła, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka mielonego kminku, sok z cytryny do skropienia (1/2 łyżeczki), ciasto: ok. 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550, 20 g świeżych drożdży, 1/2 płaska łyżeczka cukru, 2 jaja, 1 kopiasta łyżka miękkiego masła, 1 mała łyżeczka soli, 150 ml ciepłej wody, mąka do podsypania, ponadto
Moniki SmakołykiMakowiec z ciasta francuskiego Makowiec w kształcie choinki Piernik z choinką Piernik bananowy Piernik marchewkowy Ciasteczkowy kalendarz adwentowy Ciasteczka dla Mikołaja Kruche ciasteczka renifery Rudolfy Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Granola piernikowa Leniwe z cynamonem Sernik piernikowy Babeczki świąteczne – najłatwiejsze Piernikowe ciasto drożdżowe do odrywania Bułeczki do odrywania pomarańczowo – cynamonowe Piernikowe muffinki z żurawiną Drożdżówki piernikowe Gofry à la makowiec
Dorota Smakujegrillowanej marzy, potem bigos, żurek tak tradycyjnie wspominamy, albo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki ze sobą zmieszałam. Takim ciastem z kiełbasą i kapustą foremki na babeczki wypełniłam, i na chwilę(...)ciasto: 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka curry, 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 250 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli (do smaku), ponadto: 3 kiełbasy śląskie Morliny https://morliny.pl , 1 średniej wielkości biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g kiszonej kapusty
Moniki Smakołykiorzechami włoskimi. Masa nie wyjdzie nam za mokra za to aromatyczna, ciasto elegancko się wyrabia i formuje a do tego nie jest za suche, co często też bywa zmorą drożdżowych wypieków. taka strucla z orzechami na pewno podbije podniebienia waszych współbiesiadników;) Jeśli z jakiegoś względu nie jadacie maku, bo za ciężki, bo nie smakuje wam albo macie po prostu uczulenie
Mieszam w Garnkutaką przyprawą można śmiało przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. 50 g parmezanu, pokrojonego na kawałki[ dałam płatki drożdżowe] 200 g selera naciowego 250 g marchew(...)pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek. Zdjąć koszyczek, dodać parmezan [płatki drożdżowe] , założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10 . Przełożyć do słoiczków, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu, przechowywać w lodówce
Moje domowe kucharzenienatłuszczenia patelni pesto pietruszkowe: natka pietruszki skórka starta z połowy cytryny sok z połowy cytryny 40 ml oliwy 2 małe ząbki czosnku łyżka prażonego, solonego słonecznika łyżka płatków drożdżowych sól do smaku dodatkowo: opakowanie pstrąga łososiowego SuperFish plasterki cytryny Składniki na gofry mieszamy na gładką masę. Gofrownicę natłuszczamy cienką warstwą oleju. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy(...)minuty). Przygotowujemy pesto. Natkę myjemy i wkładamy do blendera. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, słonecznik, skórkę, sok z cytryny i zalewamy oliwą. Dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i płatkami drożdżowymi. Na każdym gofrze rozsmarowujemy łyżeczkę pesto. Na wierzchu układamy plasterek pstrąga łososiowego SuperFish i plasterek cytryny. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z SuperFish. Artykuł Dyniowe gofry z pietruszkowym pesto
Mienta blogkształcie) upieczone mięso z piersi indyka ( lub jakiekolwiek inne: pozostałości z rosołu, wędlina itp) 100 g jarmużu czerwona papryka pomidorki koktajlowe 2 łyżki śmietany kokosowej (lub zwykłej) ewentualnie: płatki drożdżowe sól, pieprz oliwa Sposób wykonania: Jeśli masz makaron, który został Ci z dnia poprzedniego możesz śmiało go użyć, jeśli nie to ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu(...)przesmażaj przez ok. 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę kokosową lub zwykła, przepraw solą i pieprzem i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp płatkami drożdżowymi. Smacznego Artykuł Szybki makaron z jarmużem i indykiem pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniZobacz jak zrobić najlepsze rogaliki drożdżowe . To moje ulubione rogaliki z marmoladą, które piekę na drożdżach świeżych lub suszonych. Rogaliki można po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. - najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe - można je zrobić z dowolnym słodkim nadzieniem - dużo porad oraz zdjęcia szykowania krok po kroku
AniaGotuje.plPyszne drożdżowe bułeczki z dymką i pieczarkami sprawdzą się jako osobny posiłek lub np. dodatek do jesiennych zup. Przepis wraz z artykułem o mnie pojawił się w najnowszym numerze magazynu Durszlak. Zachęcam do zakupu :) ciasto: 350 g mąki orkiszowej typ 630 150 ml ciepłej wody 100 ml kefiru opakowanie suchych drożdży 7 g łyżeczka soli łyżeczka cukru 3 łyżki oleju(...)blaszce do pieczenia. Smarujemy masłem wymieszanym z natką pietruszki, a na wierzchu układamy plasterki dymki. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :) Artykuł Orkiszowe bułki drożdżowe z dymką i pieczarkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogświąteczny stół obowiązkowo polecam przygotować takie paluchy drożdżowe z kminkiem. Moje wyszyły bardzo chrupiące. Polecam podać je z czerwonym, czystym barszczykiem. Zapewniam, że będzie pysznie. Z receptury wyszło mi aż pięć blaszek i dodam, że ,,mignęły się'' raz dwa. Pyszne były. Zróbcie teraz próbę, a potem upieczcie na święta. Zachęcam i polecam :) Paluchy podałam na pięknym podłużnym talerzu
Izabelawkuchni