drożdżowe - 16813 przepisów (strona:288/1121)

Wielkanocna colomba bez wyrastania (Colomba di Pasqua senza lievitazione) 154

naszym wielkanocnym stole co roku pojawia ł a si ę   colomba ,  drożdżowa babka w kszta ł cie go ł ębia , jeden z popularnych w ł oskich wypiek ó w.  W tym roku z powodu braku dro żdż y przygotowa ł am colomb ę  bez wyrastania. Przepis zainspirowany jest tradycyjnym przepisem, nie zabrakło w nim aromatu migda(...)owego, likieru amaretto, wanilii, sk ó rki pomarańczowej ani cytrynowej. Ciasto jest niezwykle puszyste, delikatne w smaku i nie traci na smaku w porównaniu z drożdżową babk ą  ;) Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI Colomba 250 g mą ki pszennej 150 g cukru 100 g masła 70 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skó rki pomarańczowej 16 g proszku

La grande e la piccola cuoca
Drożdżowe bułeczki – mini chlebki 172

Drożdżowe bułeczki – mini chlebki Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na mini chlebki. Gdy przygotowywałam ten przepis myślałam oczywiście o koszyczku, święconce… Ale tegoroczne święta niestety są zupełnie inne. Jednak takie mini chlebki, a w zasadzie proste drożdżowe bułeczki w formie chlebków , możecie spokojnie przygotować na śniadanie i zjeść z ulubionymi dodatkami Pyszne, proste w przygotowaniu mini

Słodkie okruszki
Murzin 160

możemy się spotkać, choć bardzo byśmy chcieli. Na naszym stole pojawią się tradycyjne potrawy, a wśród nich Murzin (Murzyn), wywodząca się ze Śląska Cieszyńskiego potrawa wielkanocna. Jest to ciasto drożdżowe w środku z kiełbasą lub szynką, upieczone w formie chleba lub mniejszych bułek. Bywa też nazywany Święcelnikiem. Tradycyjnie wypiekano go w Wielki Piątek, po to aby w Wielką Sobotę mógł(...)łyżkę mąki, wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajka, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy i zagniatamy lub wyrabiamy za pomocą miksera z hakiem. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Chałka kryzysowa (bez drożdży) 154

Prezentowane dzisiaj ciasto to idealna alternatywa dla ciasta drożdżowego. Drożdże to dzisiaj towar deficytowy i nie wiadomo kiedy sytuacja wróci do normy dlatego myślę, że prezentowany przepis jest jak najbardziej na czasie. To ciasto uniwersalne, z dodatkiem cukru nadaje się do słodkich wypieków, z odrobiną soli stanowi podstawę do wypieku pizzy i innych wytrawnych wspaniałości. Smakiem nie ustępuje drożdżowemu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasta na Wielkanoc 147

owocami       Babeczki z jabłkami       Sernik kajmakowy a'la snickers      Bajecznie pyszny sernik z kremem kajmakowym       Odrywana drożdżowa babka z czekoladą      Sernik z malinami    Babeczki makowe z kremem truskawkowym      Sernik z frużeliną żurawinową      Ciasto drożdżowe z czekoladą

Passions hobbies life
Pizza bez drożdży 149

można wykładać na nie przygotowane składniki i do piekarnika. Ciasto wykonane jest na maślance z dodatkiem oleju oraz sody oczyszczonej. Jest naprawdę smaczne i spokojnie może dorównać tradycyjnemu ciastu drożdżowemu. Takie ciasto na sodzie i maślance może być trochę bardziej zbite i mniej puszyste niż ciasto drożdżowe, ale za to jest mięciutkie i nie kruszy się. Składniki na pizzę układamy

Kuchnia MagdaLeny
Pizza bez drożdży 149

można wykładać na nie przygotowane składniki i do piekarnika. Ciasto wykonane jest na maślance z dodatkiem oleju oraz sody oczyszczonej. Jest naprawdę smaczne i spokojnie może dorównać tradycyjnemu ciastu drożdżowemu. Takie ciasto na sodzie i maślance może być trochę bardziej zbite i mniej puszyste niż ciasto drożdżowe, ale za to jest mięciutkie i nie kruszy się. Składniki na pizzę układamy

Kuchnia MagdaLeny
Chałka 139

Zapraszam po mój najlepszy i sprawdzony przepis na pyszną, drożdżową chałkę. Maślana, pachnąca.. domowa chałka to coś, co naprawdę warto nauczyć się piec. A sam przepis jest zaskakująco prosty. Zatem do dzieła! - domowa chałka bez jajek - idealnie puszysta, drożdżowa i maślana - super pomysł na śniadanie dla całej rodziny

AniaGotuje.pl
BABKA DROŻDŻOWA Z MIESZANKĄ KEKSOWĄ 94

Babka drożdżowa to w wielu domach obowiązkowy wypiek na Wielkanoc. Jedni dodają do niej rodzynki, inni orzechy, a jeszcze inni nie dodają do niej nic. Moja wersja jest wzbogacona o mieszankę keksową. Babka z tego przepisu jest pyszna, pulchna, miękka i wilgotna, a co najważniejsze długo zachowuje swoją świeżość. U kogo w domu babka będzie gościła na świątecznym stole(...)ponownie zamieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Kiedy zaczyn podrośnie należy dodać do niego pozostałe składniki (masło trzeba prędzej rozpuścić). Ciasto drożdżowe dobrze wyrobić dłonią lub za pomocą robota. Na końcu wsypać mieszankę keksową, wymieszać. Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem, przełożyć ciasto, zakryć ścierką i odstawić, by ciasto podwoiło swoją objętość

Zrób to smacznie
Jak zrobić pizzę w 10 minut 140

pyszne błyskawiczne ciasto na pizzę gotowe! Żeby je zrobić wystarczy wymieszać suche składniki, potem dodać jogurt i chwilę zgniatać, żeby połączyć całość. Ciasto jest wilgotne, nie jest elastyczne jak drożdżowe, ale po upieczeniu w niczym się od niego nie różni. Jeśli masz dobrze nagrzany piekarnik to od momentu zarobienia ciasta do wyciągnięcia z pieca gotowej pizzy minie nie więcej(...)się uwalniać i wtedy może okazać się zbyt wilgotne (wtedy trzeba je podsypać odrobiną mąki) Zagniataj ciasto przez chwilę, nie musisz się jakoś specjalnie przykładać, jak w przypadku ciasta drożdżowego, chodzi tylko o połączenie składników. Krok 3 Uformuj z cista kulę, podziel na połowy, podsyp blat mąką i rozwałkuj jedną część na cienki placek, podsypując mąką, żeby ciasto nie kleiło

Niedzielny kucharz
Pieczone pierogi z nadzieniem chili con carne w wersji wege 107

kukurydzy konserwowej  100 ml passaty pomidorowej  po 1/2 łyżeczki chili, papryki słodkiej, kminu rzymskiego, oregano, mielonej kolendry, soli, pieprzu, cukru  W pierwszej kolejności należy wyrobić ciasto drożdżowe. Wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, a następnie dodać mąkę, oliwę, sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które należy uformować w kulę, przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i odstawić(...)konserwową i startą marchew i duszę składniki 10 minut. Dodaję wszystkie przyprawy i passatę pomidorową. Duszę ponownie składniki 10 minut. Następnie dodaję tuńczyk i mieszam wszystkie składniki.  Wyrośnięte drożdżowe ciasto wałkuję dość cienko i wykrawam duże kółka, które nadziewam wegetariańskim chili con carne. Gotowe pierożki układam na blaszce a ich wierzch smaruję oliwą i posypuję solą, następnie piekę

Mango Papaja
Pyzy 131

mówimy pyzy , to w różnych rejonach Polski inaczej to rozumiemy. W Warszawie są to kluski ziemniaczane , w innych rejonach (np. Poznań, Śląsk ...) są to bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Ale pyzy to również bułeczki drożdżowe gotowane w formie budyniowej (obecnie w takich formach gotuje się babki). Przepis na pyzy gotowane w formie budyniowej według Elżbiety Kiewnarskiej z książki Kuchnia powojenna

królestwo garów
Dynia na zimę wraz z poradami 140

mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny(...)pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej, i od tej chwili będę kupować tylką

moj przepis na
Drożdżowe racuchy z jabłkami 141

Drożdżowe racuchy, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, z kawałkami pysznych jabłek. Dla Was takie racuchy to też smak dzieciństwa? U nas najlepsze racuchy robiła babcia. Kiedy przestała gotować, racuchy wychodziły już nie takie. Nikt nie wiedział, jak przygotować je, by wyszły takie jak te babcine. W końcu udało mi się znaleźć przepis, który doskonale oddaje smak tamtych lat. Drożdżowe

Smaki Na Talerzu
Jak robić idealne pączki? Najlepszy przepis na domowe pączki 124

własnego wypieku nie do opisania. Dzieciaki i małżon również byli usatysfakcjonowani. Chyba nie ma nic lepszego, jak własnoręcznie wykonane pączki na tłusty czwartek. Course Desery Cuisine Przekąska Keyword drożdżowe wypieki, pączki, pyszne domowe pączki, szybki przepis na domowe pączki, tłusty czwartek Prep Time 45 min. Czas smażenia: 20 min. Total Time 1 godz. 5 min. Servings 22 sztuki Calories(...)dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier waniliowy. W osobnej misce ucieramy jajko i żółtka z pozostałym cukrem na puszystą, jasną pianę. Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubitą masę z jajek. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie — ręcznie lub hakiem, jeżeli posiadamy robota kuchennego. Osobiście ciasto mieszałam na niskich obrotach mikserem za pomocą skręconych

Zufi.pl