drożdżowe - 16813 przepisów (strona:298/1121)

Najlepsze ciasta i desery z rabarbarem 180

kwasu szczawiowego niewskazany jest dla osób z  dolegliwościami nerek oraz układu trawiennego. Ja  robiłam już błyskawiczne ciasto z rabarbarem i na pewno zrobię jeszcze jakieś drożdżowe i obowiązkowo kompot. A Wy co z niego przyrządzacie? Błyskawiczne ciasto z rabarbarem Kruche z rabarbarem i malinami Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Kruche z rabarbarem i kaszą manną Kruche z rabarbarem

Cynamonowe szczęście
Jogurtowe ciasto z rabarbarem 162

kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochanym kompotem z rabarbarem. Ten niepowtarzalny smak kompotu, uwielbiałam. A to drugie w tym sezonie moje ciasto z rabarbarem. Zwykle piekę kruche lub drożdżowe, więc chciałam aby to ciasto było nieco inne, dlatego powstał pomysł na ciasto jogurtowe z rabarbarem. Ciasto jogurtowe jest lekkie, nie wymaga wyrastania, nie trzeba się obawiać, że sok jaki(...)ciasta, zamiast 1 kg owoców, możecie dodać 0,75 lub tylko 0,5 kg. Z taką ilością rabarbaru, ciasto jest niesłodkie a lekko kwaskowe. Do tej pory piekłam głównie drożdżowe lub kruche placki rabarbarowe, ale ciasto jogurtowe doskonale pasuje do rabarbaru, mój tata nim się zachwycał. Jest aromatyczne, nie jest suche i naprawdę proste do upieczenia. Ciasto wychodzi bardzo gęste

Mieszam w Garnku
Babeczki pomidorowe nadziane serem 153

pytanie czy lubisz babeczki?  przeważnie TAK usłyszymy, te na słodko, kolorowe,  pięknie ozdobione szczególnie lubimy. Ja poczęstuję Was babeczką drożdżową, delikatnie słodką, ale jednak nietypową.  Ciasto z dodatkiem koncentratu pomidorowego przygotowałam, do którego dodatkowo zmiksowane pomidory suszone z pestkami dyni dodałam. W środek ciasta sera mocno słonego dodałam, którym lekką słodycz pomidorową przełamałam. Babeczki bardzo szybko przygotowałam(...)cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 10 min w temp pokojowej. Za pomocą blendera miksujemy pomidory z olejem i pestkami z dyni. Do zaczynu drożdżowego dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, jajka i całość dokładnie miksujemy. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy zmiksowane pomidory suszone, pozostałą cześć mąki, doprawiamy solą do smaku. Ciasto powinno być

Moniki Smakołyki
Frytki ziemniaczane z piekarnika z wegańskim parmezanem. 156

wegańskim parmezanie. Pycha! Składniki; ok pół kg ziemniaków 2 łyżki mielonego siemienia lnianego   Skworcu 8 łyżek wody pół szklanki mąki z migdałów   Skworcu 4 łyżki suszonych płatków drożdżowych   Skworcu łyżeczka suszonych płatków czosnkowych   Skworcu pół łyżeczki soli morskiej  Skworcu szczypta pieprzu cayene   Skworcu Przygotowanie; Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Jeśli ziemniaki są duże(...)wtedy kroimy na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszać siemię lniane z wodą.   Do blendera wrzucić płatki drożdżowe, mąkę z migdałów lub całe migdały, sól, pieprz i czosnek. Wszystko zmiksować na mąkę jednak nie za długo aby nie zrobiła się mokra masa.  Proszek przesypać do talerza. Ziemniaki maczać w lnianym "jajku", następnie w "parmezanie" i układać na blaszce wyłożonej

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka drożdżowa 122

Babki drożdżowe, mazurki, serniki to ciasta kojarzące się ze świętami Wielkiej Nocy. Niektóre pojawiają się tylko w te dni. Ale warto czekać.są pyszne:) Składniki 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 250 ml mleka 2 jajka + 3 żółtka 150 g cukru cukier waniliowy 70 ml rumu garść rodzynek 100 g masła (stopionego) kolorowa … Czytaj dalej Babka drożdżowa

gotuj ze mną
Drożdżowa babka zaparzana 155

Kolejna propozycja na wielkanocną babkę. Tym razem przepis na drożdżową babkę zaparzaną. Co tu dużo mówić – jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę. Składniki: – 250g mąki pszennej – 30g świeżych drożdży – 80g masła – 3/4 szklanki mleka(...)niczego i była pyszna! Smacznego! * przepis pochodzi ze strony ‚Mniam Mniam’ autor: Anusiaczka Wartości odżywcze babki: Kalorie 2423 kcal Węglowodany 333.48 g Białka 58.49 g Tłuszcze 93.12 g Artykuł Drożdżowa babka zaparzana pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim, oliwkami i suszonymi pomidorami 143

mały słoik, suszone pomidory 1 mały słoik, zioła prowansalskie do smaku, sos sojowy do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, makaron świderki 500 g, płatki drożdżowe lub starty parmezan do posypania makaronu, Sposób przygotowania: Czosnek niedźwiedzi oraz szpinak myjemy, odcinamy końcówki i drobno kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i chwilkę(...)Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku. W garnku nastawiamy wodę i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodatkowo makaron posypujemy płatkami drożdżowymi lub startym parmezanem

kulinarne odsłony pati
Wielkanocna babka drożdżowa 143

Jeśli szukacie przepisu na pyszną, drożdżową babkę – wypróbujcie koniecznie ten przepis. Idealny wielkanocny wypiek, który przygotujecie prosto i przyjemnie! Babka wielkanocna jest elementem, którego na świątecznym stole nie może pod żadnym pozorem zabraknąć. Babka wcale jednak nie musi być nudna! Możecie przygotować ją na dziesiątki (a może nawet setki) sposobów: piaskową, ucieraną, czekoladową, migdałową, [...] Artykuł Wielkanocna babka drożdżowa pochodzi

Pogotujmy.pl
Kruche drożdżówki ze szpinakiem i jajkami 437

Miękkie i delikatne krążki z ciasta drożdżowego wypełnione szpinakiem z dodatkiem twarogu wędzonego. Na środku jajko sadzone, które nie dość, że świetnie komponuje się z farszem to jeszcze pięknie wygląda. Taka drożdżówka świetnie sprawdzi się na śniadanie, na którym nie może zabraknąć soku Hortex. Szczególnie pomarańczowy polecam na dobry początek dnia. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej

https:KKuchniaMniam
Bułeczki pszenno-owsiane 134

poniższego przepisu. Zachęcam Was także do sprawdzenia innych przepisów od Pawła Małeckiego, do których zamieszczam odnośniki niżej. Być może tak samo, jak ja polubicie jego receptury. Smacznego! Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym Pancakes z bitą śmietaną i malinami Tarta szpinakowo-truskawkowa Przepis na bułeczki pszenno-owsiane Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki

Kuchnia Bazylii
Babka łaciata – kuchnia podkarpacka 196

Leszczyński, wielbiciel tego wypieku, nazwał je babą, ponieważ kształt ciasta kojarzył mu się z turbanem Ali Baby z „Baśni 1000 i jednej nocy”. Tradycyjne baby wypiekane były z ciasta drożdżowego, do którego dodawano bakalie. Wierzch baby drożdżowej dekorowano lukrem, rodzynkami, orzechami i innymi dodatkami. Z czasem popularność zyskały również baby przygotowywane z ciast innego rodzaju, na przykład z ciasta ucieranego

Trzeci talerz
Babka drożdżowa z marcepanem 158

Baba wielkanocna drożdżowa z pysznym marcepanem który robiłam sama. Chyba większość z was nie wyobraża sobie świąt bez babki, bo to nasza tradycja. Słodycz marcepanu przełamałam polewą z czekolady gorzkiej. ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej typ 550 2 dkg drożdży 125 ml mleka letniego 4 żółtka  100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 150 g marcepanu

wesoła kuchnia
Wiosenna baba drożdżowa 178

stół wielkanocny w sam raz.   Przy ciastach pieczonych z dodatkiem proszku do pieczenia, kolorowe barwniki można dodać dzieląc ciasto na 2 części. Ta babka jest na cieście drożdżowym, więc uzyskanie 2 kolorów wiąże się ze zrobieniem 2 oddzielnych ciast. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej wszystkie składniki, to przygotowanie ciasta będzie przebiegać bez problemu. Nie ma znaczenia, które ciasto zagnieciemy wcześniej(...)łyżek więcej. Jakość mąki a szczególnie wielkość żółtek ma znaczenie. Użyłam dość dużych jajek. Z pozostałych białek upiekłam kolejną babkę, ale to ewentualnie w kolejnym wpisie.   Wiosenna baba drożdżowa Składniki na ciasto pomarańczowe 350g mąki orkiszowej białej lub, lub pszennej typ 650, 30g owoców goji zmiksowanych na mąkę, 120ml mleka, 10g świeżych drożdży + kilka łyżek mleka do rozpuszczenia drożdży

Leśny Zakątek
CHACZAPURUI ZE SZPINAKIEM 200

Mięciutkie placuszki drożdżowe ze szpinakiem i fetą (lub zwykłym twarogiem). Smażone beztłuszczowo na zwykłej patelni. Są leciutkie i puszyste, z pełnym smaku nadzieniem w środku.  Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Pysznie smakują z sałatką lub jako samodzielne danie.  SKŁADNIKI / 6 sztuk 450 g mąki 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych(...)większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, mieszamy.  Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy przez około 10 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie lekko kleiste). Oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając pod spód formujemy kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy

cool and minty