Składniki: 500 g fasoli Piękny Jaś karłowy; 200 g chudego, wędzonego boczku; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości (u mnie kiełbasa śląska, drobiowa); 1 liść laurowy; 1 łyżka vegety; 1 czubata łyżka majeranku; 100 g koncentratu pomidorowego; 2 - 3 ząbki czosnku; Opcjonalnie - 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolę umyć, przełożyć do garnka
Gospodyni Miejskazrobione jest na podstawie przepisu na risotto, które robiłam już wcześniej. Przepis niezawodny, sprawdzony i smaczny. RISOTTO BROKUŁOWE ( broccoli risotto) Składniki: ryż do risotto 1 litr bulionu drobiowy lub warzywny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 brokuł 2 łyżki masła parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy
Bon appetit mon amieowoców w musztardzie. Skoro już o niestandardowych smakach "mowa" zapraszam na sałatkę, która powstała specjalnie do tego sosu. SAŁATKA MAILLE Składniki: Miks sałat z roszponką filet drobiowy 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy 1/2 melona 1/2 ćwiartki arbuza 1 garść płatków migdałowych sos vinegrette Maille lub ocet balsamiczny Przygotowanie: Filet nacieramy rozdrobnionym czosnkiem, solą
Bon appetit mon amiektóry chyba sięgamy najczęściej. Filet z kurczaka można podać go na różne sposoby.W tym i kolejnych postach postaram się Was zachęcić do niestandardowych, ale i niewyszukanych wersji na kotleciki drobiowe. Mam nadzieję, że któraś z propozycji przypadnie Wam do gustu i zechcecie jej spróbować. Na pierwszy ogień połączenie z pesto i mozzarellą. Uwielbiam smak bazylii, więc dla mnie rewelacja
Bon appetit mon amiewarzywnego lub rosołu 1 spora cukinia 2 marchewki 1 duży lub 2 mniejsze pęczki koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy bulion warzywny (może być też np.na korpusie drobiowym) lub rosół Cukinię i marchew dokładnie myjemy i szatkujemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy kilka minut, aż zmiękną. Na końcu do zupy dodajemy
Bon appetit mon amiepomidorowego przyprawy, po 1/2 łyżeczki: kuminu, wędzonej papryki, chili, kurkumy 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 małe marchewki 2 papryki czerwone 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru natka pietruszki do dekoracji pieczywo do podania Mięso kroję w kostkę o boku 1 cm. W dużym garnku
Mango Papajawyniósł 35 minut. Suszone przyprawy i zioła można zastąpić świeżymi. Końcówek skrzydełek (lotek) nie wykorzystuje się w tym przepisie. Można je zamrozić i przygotować na ich bazie delikatny bulion drobiowy. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskanudne :) Składniki 1 filet z kurczaka 100 g szpinaku mrożonego w brykiecie 5 ząbków czosnku 2 suszone pomidory 1/2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz olej … Czytaj dalej Roladki drobiowe ze szpinakiem
czarrna od kuchniMarynata marokańska. Macie w spiżarni trochę przypraw? Wymieszajcie razem kilka łyżek kminku, papryki, czosnku, cynamonu i soku z cytryny. Ta głęboka w smaku marynata rewelacyjnie sprawdzi się do mięsa drobiowego i wołowego. Marynata z chili i pomarańczą. Lubicie smak pomarańczowy? Spróbujcie wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu
naRuszciemakaronem. Na kurczaku gotowało się rosół, a potem odsmażało lub piekło mięso. Co tydzień odbywała się też walka o to, kto dostanie najlepsze kąski w postaci piersi. Lubimy mięso drobiowe, bo jest lekkie i dość przyjazne w przygotowaniu. Jeśli jednak nieumiejętnie przygotujemy kurczaka, może być suchy i włóknisty. Łatwiej podobny błąd popełnić z mięsem indyczym. Dobrym przyborem przy pieczeniu drobiu
Mieszam w GarnkuSkładniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 mała, włoska kapusta; 100 g białego ryżu; 3 litry zimnej wody; 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1 mały seler; Biała część średniego pora; 1 średnia cebula; 200 g koncentratu pomidorowego; 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka vegety; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz
Gospodyni Miejskabułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa
Z Majeczką w kuchnisłoików po 300 ml (u mnie 7 słoików o większej pojemności). SKŁADNIKI 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże udka z kurczaka 2 piersi z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 500 g surowej słoniny 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie) 1 łyżka oleju do wywaru
Passions hobbies lifełyżeczki oleju rzepakowego 2 łyżki obranego i drobno posiekanego imbiru 1 łyżka brązowego cukru 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka piwa imbirowego (lub więcej bulionu) ¾ szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki sosu hoisin 3 łyżeczki sosu sojowego 1½ łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżka wody Składniki na surówkę: 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka obranego i startego imbiru
karmelowysuszonych pomidorów 1 czerwona papryka liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 2-3 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Umyte filety drobiowe kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości. 2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki, cebulę i paprykę siekamy w kostkę, a suszone pomidory w paseczki
Kuchnia domowa Ani