domowy twarog - 1512 przepisów (strona:7/101)

Pieczone pierogi drożdżowe z serem 244

Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 320g mąki pszennej + do podsypywania 200ml wody (lub mleka) 10g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju lub masła NADZIENIE 400g twarogu 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1-2 żółtka 1 jajko do posmarowania pierogów z wierzchu Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże wymieszać z cukrem, dodać 100ml wody oraz(...)dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, sól, składniki wymieszać, dodać olej, wyrobić gładkie, elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto - ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - przygotować nadzienie: twaróg rozdrobnić widelcem, dodać cukier oraz 1-2 żółtka (w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytego twarogu) - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, dość cienko rozwałkować, w miarę potrzeby podsypując mąką, szklanką

Smakołyki Bereniki
Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki 159

żółtko- 2 łyżki lodowatej wody         Farsz: - 2 torebki kaszy gryczanej- 700g pieczarek- 1 cebula- 1 ząbek czosnku (dałam 3, bo lubię)- 2 łyżki oliwy (dałam olej arachidowy)- 300g twarogu (dałam domowy)- 5 łyżek śmietany kremowej 30%- 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki- sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy(...)widelcem. Przykrywamy folią aluminiową (użyłam worka foliowego do pieczenia) i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy ciasto. Kończymy farsz. Do kaszy z pieczarkami dodajemy pokruszony twaróg, śmietanę, jajka, białko, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy masę solą i świeżo zmielonym pieprzem – mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika ciasto, ściągamy folię z fasolą i podpiekamy jeszcze 10 minut. Na podpieczony

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki dyniowe z twarogiem i morelami 199

CIASTO 350g mąki pszennej 400g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 1 żółtko 10g drożdży 60ml mleka 80g cukru 40g masła NADZIENIE 350g twarogu 75g domowego cukru waniliowego 2 żółtka 30g masła 6 moreli LUKIER 100-120g cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody białko do posmarowania bułek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na ciasto(...)części, podsypując mąką, uformować w okrągłą bułkę - bułki ułożyć w sporych odstępach od siebie na blasze/blachach wyłożonych papierem do pieczenia - przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia - przygotować nadzienie: twaróg dobrze rozgnieść lub zemleć, wymieszać z cukrem, żółtkami i miękkim masłem - morele umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek - w wyrośniętych bułkach oprószonym mąką dnem szklanki zrobić wgłębienie - wgłębienie ma być duże

Smakołyki Bereniki
Sałatka z suszonym pomidorem, rukolą, szynką prosciutto, pestkami dyni, mozzarellą ... 142

minerałów: potas, fosfor, żelazo, cynk, wapń i magnez. Powinno się go spożywać wyłącznie na zimno, nie używać do smażenia. Może być stosowany jako dodatek do warzyw, kasz, ziemniaków, twarogu, sałatek, domowych past i dressingów. Można go też spożywać bezpośrednio, raz dziennie podczas posiłków.  Jeśli chodzi o łuskane nasiona konopne również zawierają dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega

kruche babeczki
Domowy biały ser (twaróg) 174

zwykłego twarogu? Przeprowadzając się do Hiszpanii zderzyłam się w tej kwestii z rzeczywistością. Biały ser? Ale co to jest? Całe szczęście w domu rodzinnym często robiłam z mamą twarogi i domowe masło. Z tego przepisu ser wychodzi świetny zarówno ze świeżego mleka od krowy, jak i tego ze sklepu. Robicie sami ser? Co robicie z pozostającą serwatką? Próbowałam już naleśników

Zielona Kuchnia
Chleb pszenno-gryczany z orzechami i figami 128

Chleb wyjątkowy lekko słodki z orzechami .... u nas zjadany jeszcze gdy jest ciepły. Wspaniale komponuje się z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan

Delicious Titbits
buła drożdżowa 175

Drożdżowa buła z waniliową kruszonką Taka buła, nieważne czy podana z domową konfiturą, twarogiem, masłem czy miodem, zawsze zachwyca delikatnym smakiem i świeżym, drożdżowym zapachem. Składniki 450 g mąki pszennej 2 jajka 25 g drożdży 50 ml oleju 250 ml mleka 100 g cukru szczypta soli dodatkowo do kruszonki 25 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki maki

Miód i pieprz
Tort naleśnikowy 195

ciasto naleśnikowe:        - 600ml mleka- 600ml gazowanej wody mineralnej- 500g mąki tortowej- 3 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka cukru- szczypta soli        Składniki na masę serową:                                 - 900g twarogu (polecam domowy, ale może  być też półtłusty lub mascarpone)- 2 całej jajka- 1 żółtko- 2 łyżki cukru z wanilią- cukier puder (ilość do smaku)- esencja migdałowa    Wszystkie

mojewypiekiinietylko
TWARÓG WĘDZONY DOMOWY 185

Twaróg wędzony zaliczam do rarytasów, w smaku przypomina oscypek jednak jest luźniejszej konsystencji.Twaróg wędzony był w siatce, w wędzarni opalanej drewnem. Jednak są do nabycia wędzarnie małe, domowe idealne do wędzenia serów(...)nadaje, rozpadną się podczas wędzenia. Najlepiej nadaje się twaróg typu włoskiego, jest zwarty, elastyczny nadający się do wędzenia i nie rozpada się. Twaróg tłusty, kilimek lub w kulce również się nadaje ale do wędzarni domowej

Kulinarne Fantazje Marioli
Parmezan , domowy wyrób serów 142

Parmezan , domowy wyrób serów Domowy wyrób serów to fascynujące i niewiarygodnie wyciszające zajęcie . Sery nie lubią pośpiechu , ba uczą cierpliwości . Pracochłonne przygotowania , długi czas oczekiwania ,głaskania

Ogrodnik w podróży
Pierogi leniwe 309

pozostaję wierna właśnie tej nazwie. Według niej – Pierogi leniwe, to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie.    Składniki: - 1 kg twarogu (u mnie oczywiście domowy)- 4 jajka- 2 łyżki cukru z wanilią- ok. 400g mąki tortowej (ilość zależy  od wilgotności twarogu) + do podsypywania- sól Dzień wcześniej zrobiłam twaróg. Ponieważ leniwe robi się(...)szybko, na wstepie wstawamy w dużym, szerokim garnku, posoloną wodę do zagotowania. Kolejno, twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem (domowy jest tak delikatny, że nie wymaga mielenia), dodajemy żółtka, cukier z wanilią, ½ łyżeczki soli. Łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubite na sztywno (ze szczyptą soli) białka. Delikatnie zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe ślimaczki serowo-czekoladowe 153

twarogiem Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami Ale zawsze znajdzie się jeszcze nowy smak nadzienia, z jakim chciałabym w tych bułeczkach poeksperymentować. Tym razem postawiłam na okraszony domowym cukrem waniliowym twaróg oraz aromatyczną i słodką czekoladę . Efekt taki, że nie sposób się im oprzeć! :) Idealnie wpasowały się w trend akcji Błyskawiczny Piątek - prosto , smacznie i na temat :) Podsumowanie akcji dostępne(...)polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 garście groszków czekoladowych 2 łyżki domowego cukru wani liowego – przepis do podejrzenia TU - można ewentualnie użyć zwykłego cukru i małe opakowanie cukru wani linowego [16g] W garnuszku rozpuścić masło

Grunt to przepis!
Serniczki czekoladowe z truskawkami 303

Serniczki czekoladowe z truskawkami Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 100g cukru pudru 2 żółtka 6 łyżeczek kakao MASA SEROWA 200g mielonego twarogu 50g śmietany 18% 60g gorzkiej czekolady 1 jajko 60g domowego cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 120g truskawek (lub 12 średniej wielkości truskawek) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać z cukrem pudrem i kakao, dodać(...)składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek - piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni - w misce umieścić twaróg, śmietanę, jajko, domowy cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną, składniki krótko wymieszać - do masy serowej dodać ostudzoną czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy - masę serową przełożyć do ostudzonych kruchych babeczek (znajdujących się

Smakołyki Bereniki
Wykwintna drożdżówka z serem i żurawiną. 166

pszennej tortowej (dobrej jakości) 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej śmietanki 30% 5 żółtek (lub 2 duże jajka) 4 łyżki  domowego cukru waniliowego  lub cukru 125 g roztopionego, letniego masła      Mąkę przesiewamy do misy. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, w mące robimy wgłębienie i wlewamy weń(...)oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-90 minut, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość. NADZIENIE: 250 g dobrze zmielonego twarogu 4 łyżki  domowego cukru waniliowego  lub cukru 1 jajko 50 g suszonej żurawiny      Twaróg słodzimy cukrem waniliowym, dodajemy jajko i mieszamy do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec

Rozpustne gotowanie
Sprawdzony przepis na gniocchi 201

Gnocchi powinny być delikatne i miękkie jak puch. I takie własnie wychodzą według tego przepisu: mięciutkie, rozpływające się w ustach. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto. Czas

Niedzielny kucharz