Domowe nuggetsy – złociste, chrupiące, a przy tym bardzo soczyste kawałki kurczaka. Wszystko bez smażenia w głębokim oleju. W ogóle bez oleju! W zestawie marechwkowo-pietruszkowo
Niedzielny kucharzDomowy ser twardy – „Caciotta” Serfując po necie trafiłam na blog „W poszukiwaniu Slow Life” , który zaszczepił we mnie miłość do domowego
Ogrodnik w podróżyPyszne bułeczki drożdżowe nadziane masą twarogową z dodatkiem rodzynek Helio.. 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru
Moje domowe kucharzenieobczyźnie nie smakuje, jak domowe bułki, chleb, twaróg, czy inne wyroby. Oczywiście z ogromnym naciskiem na do-mo-we. Nie chwaląc się, nie znam takiej piekarni, która może się równać z bułeczkami pełnoziarnistymi – mojego wypieku. Ale, to ja nie znam. Wy, aby się o tym przekonać musicie spróbować je… upiec. Składniki: - 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)sezamem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone przestudziłam na kratce.Bułeczki pełnoziarniste – lekkie i puszyste – idealne w swojej prostocie. Do tego twaróg, oczywiście też domowy. Czy trzeba czegoś więcej, by choć na chwilę, pozwolić kubkom smakowym przywołać wspomnienia… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Bułeczki pełnoziarniste appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkotowarzyszą mi od dzieciństwa. W wersji tradycyjnej robi je moja Mama, u mnie tym razem trochę inaczej – racuchy z twarogu z budyniem bananowym. Składniki: - 1,2 kg twarogu ( polecam domowy ) - 8 jaj - skórka starta z cytryny - 1 laska wanilii - 3 bydynie bez cukru o smaku bananowym (po 40 g każdy – łącznie 120 g) - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli(...)maksymalnie wykorzystać pozostałość zużytej laski wkładamy ją do słoiczka z cukrem, który po jakimś czasie nabierze aromatu waniliowego. Jednym słowem otrzymamy domowy cukier waniliowy (za każdym razem możemy dokładać wanilię i dosypywać cukier). Z wyparzonej cytryny do twarogu ścieramy skórkę, wsypujemy proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Z białek i szczypty soli ubijamy na sztywno pianę
mojewypiekiinietylkoPomału staram się wstawiać zaległe przepisy..te rogaliki robiłam dość dawno temu..nie miałam jeszcze rogalomanii,Rogaliki mogą być z dowolnym nadzieniem. u mnie twaróg z
Moje domowe kucharzenieprzypadku pączków drożdżowych. Z 15 pączków zjadłam 1, zgadujcie kto zjadł resztę Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. 250 g twarogu śmietankowego mielonego OSM Czarnków 3 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie(...)whisky 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania otarta skórka z 1 pomarańczy Do misy robota przełożyłam twaróg z 3 łyżkami domowego cukru waniliowego , miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę, dodajemy 2 jajka, 3 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej (może być inny alkohol, ale to nie będzie już ten smak ) i chwilkę miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępysznego awokado zajmuje dosłownie chwilę. Uważam że naprawdę warto ją poświecić, by móc cieszyć się, lekką kremową masą aromatycznie pachnącą szczypiorem i pietruszką. składniki 120 g twarogu najlepiej domowego (np. zrobionego według tego przepisu ) 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka szczypioru 3 łyżki oliwy pieprz, sól sposób przygotowania Awokado obieramy
Miód i pieprzSkładniki : 20 dkg twarogu ( najlepiej domowego, wiejskiego ) kilka łyżek świeżego mleka lub śmietany kilka świeżych listków mięty sól 2 dojrzałe pomidory kilka kromek chleba Sposób wykonania : T waróg rozgnieć łyżką w misce. Dodaj kilka łyżek mleka lub śmietany, wymieszaj dokładnie razem, aby ser mógł się dać rozsmarować. Listki mięty opłucz, drobno posiekaj na desce. Wsyp do twarogu, dopraw
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: CIASTO DROŻDŻOWE 320g mąki pszennej + do podsypywania 200ml wody (lub mleka) 10g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju lub masła NADZIENIE 400g twarogu 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1-2 żółtka 1 jajko do posmarowania pierogów z wierzchu Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże wymieszać z cukrem, dodać 100ml wody oraz(...)dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, sól, składniki wymieszać, dodać olej, wyrobić gładkie, elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto - ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - przygotować nadzienie: twaróg rozdrobnić widelcem, dodać cukier oraz 1-2 żółtka (w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytego twarogu) - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, dość cienko rozwałkować, w miarę potrzeby podsypując mąką, szklanką
Smakołyki Berenikiżółtko- 2 łyżki lodowatej wody Farsz: - 2 torebki kaszy gryczanej- 700g pieczarek- 1 cebula- 1 ząbek czosnku (dałam 3, bo lubię)- 2 łyżki oliwy (dałam olej arachidowy)- 300g twarogu (dałam domowy)- 5 łyżek śmietany kremowej 30%- 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki- sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy(...)widelcem. Przykrywamy folią aluminiową (użyłam worka foliowego do pieczenia) i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy ciasto. Kończymy farsz. Do kaszy z pieczarkami dodajemy pokruszony twaróg, śmietanę, jajka, białko, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy masę solą i świeżo zmielonym pieprzem – mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika ciasto, ściągamy folię z fasolą i podpiekamy jeszcze 10 minut. Na podpieczony
mojewypiekiinietylkoCIASTO 350g mąki pszennej 400g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 1 żółtko 10g drożdży 60ml mleka 80g cukru 40g masła NADZIENIE 350g twarogu 75g domowego cukru waniliowego 2 żółtka 30g masła 6 moreli LUKIER 100-120g cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody białko do posmarowania bułek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na ciasto(...)części, podsypując mąką, uformować w okrągłą bułkę - bułki ułożyć w sporych odstępach od siebie na blasze/blachach wyłożonych papierem do pieczenia - przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia - przygotować nadzienie: twaróg dobrze rozgnieść lub zemleć, wymieszać z cukrem, żółtkami i miękkim masłem - morele umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek - w wyrośniętych bułkach oprószonym mąką dnem szklanki zrobić wgłębienie - wgłębienie ma być duże
Smakołyki Berenikiminerałów: potas, fosfor, żelazo, cynk, wapń i magnez. Powinno się go spożywać wyłącznie na zimno, nie używać do smażenia. Może być stosowany jako dodatek do warzyw, kasz, ziemniaków, twarogu, sałatek, domowych past i dressingów. Można go też spożywać bezpośrednio, raz dziennie podczas posiłków. Jeśli chodzi o łuskane nasiona konopne również zawierają dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega
kruche babeczkizwykłego twarogu? Przeprowadzając się do Hiszpanii zderzyłam się w tej kwestii z rzeczywistością. Biały ser? Ale co to jest? Całe szczęście w domu rodzinnym często robiłam z mamą twarogi i domowe masło. Z tego przepisu ser wychodzi świetny zarówno ze świeżego mleka od krowy, jak i tego ze sklepu. Robicie sami ser? Co robicie z pozostającą serwatką? Próbowałam już naleśników
Zielona KuchniaChleb wyjątkowy lekko słodki z orzechami .... u nas zjadany jeszcze gdy jest ciepły. Wspaniale komponuje się z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan
Delicious TitbitsDrożdżowa buła z waniliową kruszonką Taka buła, nieważne czy podana z domową konfiturą, twarogiem, masłem czy miodem, zawsze zachwyca delikatnym smakiem i świeżym, drożdżowym zapachem. Składniki 450 g mąki pszennej 2 jajka 25 g drożdży 50 ml oleju 250 ml mleka 100 g cukru szczypta soli dodatkowo do kruszonki 25 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki maki
Miód i pieprzciasto naleśnikowe: - 600ml mleka- 600ml gazowanej wody mineralnej- 500g mąki tortowej- 3 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka cukru- szczypta soli Składniki na masę serową: - 900g twarogu (polecam domowy, ale może być też półtłusty lub mascarpone)- 2 całej jajka- 1 żółtko- 2 łyżki cukru z wanilią- cukier puder (ilość do smaku)- esencja migdałowa Wszystkie
mojewypiekiinietylko