podanej porcji można przygotować 12 małych serniczków . Serniczki z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 80g cukru pudru 2 żółtka MASA SEROWA 250g mielonego twarogu 80g śmietany 18% 50g domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 160g rabarbaru + 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego cukier puder do oprószenia serniczków Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto(...)masę powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik rozgrzać do temperatury około 150 stopni - rabarbar oczyścić, osuszyć, pokroić na małe kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną, składniki krótko wymieszać - masę serową przełożyć do upieczonych i ostudzonych kruchych babeczek, wypełniając je niemal do pełna - na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru, wciskając
Smakołyki Berenikidomowy, żółty ser możemy zrobić sami :) Musimy tylko zrobić odpowiednie zakupy... ...1 kg twarogu, 1 litr(...)mleka, 1/2 kostki masła, jajko, łyżka octu, łyżeczka sody, pół łyżeczki soli. Wszystko wykładamy, żeby czegoś nie zabrakło i zaczynamy robić nasz smaczny, domowy ser :) Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy... do podgrzanego mleka dodajemy twaróg i mieszamy około 15-20 min ... w drugim garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło i nadal mieszamy twaróg w gorącym mleku... przygotowujemy durszlak żeby
chleba naszegodaje radę. Jeśli macie ochotę na sernikowe objawienie, to nie wahajcie się ani chwili dłużej. * SKŁADNIKI na sernik o średnicy 20-23 cm 750 g tłustego twarogu 250 ml ajerkoniaku (dobrej jakości, najlepiej domowego) 3 jajka ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g suszonych śliwek (+ garść do dekoracji) 3 tabliczki gorzkiej czekolady (300 g) * PRZYGOTOWANIE
Food Squarenajlepiej w zamrażarce). Warstwa serowa: 500 g sera twarogowego 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 0,5 szklanki ksylitolu/erytrolu 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego świeże truskawki Twaróg przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować ze sobą. Wylać na wylepioną foremkę. Wyłożyć na ser umyte i obrane truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
FitKotpieczenia Składniki: SPÓD 100g herbatników typu petitki 50g masła LEMON CURD 125ml soku z cytryny 2 łyżeczki skórki z cytryny 3 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 125g masła CYTRYNOWA MASA SEROWA 600g twarogu sernikowego (u mnie z Piątnicy) 300g lemon curd 150ml śmietanki 30% 60g domowego cukru waniliowego 20g (5 łyżeczek) żelatyny 60ml zimnej wody WARSTWA ŚMIETANKOWA 150ml śmietanki(...)pieczenia (osobno dno i brzeg) - herbatniki i masło rozdrobnić w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku - masą ciasteczkową wyłożyć dno formy, schłodzić LEMON CURD - do rondelka przełożyć jajka, domowy cukier waniliowy oraz sok i skórkę cytrynową, wszystko dokładnie roztrzepać - mieszankę jajeczną lekko podgrzać na małej mocy palnika, ciągle mieszając (inaczej białko z jajka się zetnie) - do mieszanki dodać kawałki
Smakołyki BerenikiJak kiedyś nie piekłam nic drożdżowego tak teraz piekę i to najczęściej bułeczki drożdżowe z różnym nadzieniem.Mało kiedy korzystam z tego samego przepisu , gdyż lubię
Moje domowe kucharzeniePrzepis na taki sernik znalazłam tutaj ,ale zrobiłam ciut inaczej, tzn.tak samo tylko podwoiłam ilość budyniu i mleka bo jakoś miałam wątpliwości czy 1 budyń wystarczy
Moje domowe kucharzenieDomowe pierogi ze szpinakiem, brokułami, twarogiem i gorgonzolą. Doprawione, czosnkiem, gałką muszkatołową i szczyptą chili. Zapiekane w lekko pikantnym sosie pomidorowo-dyniowym (choć równie dobrze smakują bez sosu - podsmażone lub prosto "z wody"). W trakcie pieczenia nadzienie tężeje, sos gęstnieje, a boki pierożków stają się delikatnie chrupiące. Świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację dla większej liczby osób
cool and mintySłodko u mnie ostatnio..ale jakoś tak wyszło.Oszukane "banany" bo z ciasta, z nadzieniem z twarogu z dodatkiem oczywiście banana.Polecam wypróbować i mile zaskoczyć dzieci
Moje domowe kucharzenieNie kupuj keczupu – zrób własny, domowy keczup, zdrowszy i smaczniejszy niż ze sklepu! Poziom trudności – łatwiej już nie można Co jest w keczupie kupionym
Niedzielny kucharzBardzo prosty przepis na pyszną, pachnącą pittę, którą możesz nadziać domowym kebabem, shawarmą lub gyrosem własnego wyrobu. Czas : 2,15 godziny (w tym 2 godziny na
Niedzielny kucharzKebab może być zdrowy – pod warunkiem, że zrobimy go sami z dobrych składników. Mamy dla Was najprostszy na świecie przepis na domowy kebab z kurczaka
Niedzielny kucharzMiałam wiaderko twarogu pomarańczowego [ pierwszy raz taki twaróg kupiłam , ale myślałam , że będzie lepszy] ..i trza było coś z nim zrobić i przez przypadek natrafiłam na
Moje domowe kucharzeniekrólewsku, tak jak przystało na szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego, a to za sprawą właścicielki Pani Bogusławy Retkowskiej. Oprócz dębskiej kawy żółędziówki degustowaliśmy babkę ziemniaczaną z twarogiem, świeży chleb ze smalcem, domowe ciasta oraz wspaniałe nalewki. Nie zabrakło również czasu na tańce, a do tańca i nie tylko grali Panowie : Stanisław Ptasiński z Wielgolasu koło Latowicza, który grał
królestwo garów