Wakacje już dawno za nami. Nadchodzi jesień. Od wielu lat, przez cały rok, staram się regularnie pić domowe koktajle. Na blogu przedstawiam pomysły, które zyskują nowych fanów każdego dnia. Do tej pory owocowe miksy przygotowywałam w starym blenderze kielichowym, plastikowym, który nie ukrywam nadawał się do wymiany. Od lat marzyłam o takim prawdziwym, stojącym blenderze kielichowym, szklanym, którego pojemność pozwoli(...)Koktajl marchwiowo-bananowy z cynamonem i płatkami owsianymi / 2 porcje Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 marchewki 1 banan 3 łyżeczki mielonego cynamonu cukier, ksylitol, syrop klonowy lub miód do smaku 2 łyżeczki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka nasion chia Przygotowanie: Jogurt przelewamy do kielicha blendera. Marchew obieramy ze skóry. Dzielimy
Moja smaczna kuchniateraz miesiąc z Netflixem, czyli mam testowy miesiąc, kiedy oglądam co najmniej jeden film lub serial dziennie. Mój domowy internet ledwo zipie, ale obejrzałam między innymi ciekawy dokument o produkcji sake. Japoński etos pracy sprawił, że postanowiłam dać sake drugą szansę. Pierwszy raz piłam sake w sushi barze. Była obrzydliwa. Prawdopodobnie właściciele tej knajpy kupili najtańszy bimber jaki udało(...)modnej klubowej dzielnicy Tokio. Zawiera owoce kumkwatu, które smakują jak małe gorzkie mandarynki. Drink jest słodko kwaśny i bazyliowy. Składniki: 2 kumwaty 6 listków bazylii 10 ml syropu cukrowego 60 ml sake woda gazowana Jak przygotować Wzgórza Roppongi? Owoce miażdżymy, dodajemy bazylię. Mieszamy w shakerze z kostkami lodu, syropem i sake. Odcedzamy i uzupełniamy wodą mineralną. Lubisz moje
Ugotowane pozamiataneCzas czytania: 3 min Kurczak w sosie orzechowym podany z ryżem i świeżymi warzywami Jak szybko i smacznie przygotować danie z kurczaka? Dzisiejszy przepis to odpowiedź
SprawdzonaKuchnia.plNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomibabki. Cała szczęśliwa byłam, że tak mało kosztowała, bo jak wiecie (chociaż do nie dawna ja tego nie wiedziałam) formy ozdobne potrafią nadszarpnąć domowy budżet. W powrotnej drodze do domu, w głowie szukałam odpowiedniego przepisu który ukazałby piękno foremki .... to nie było łatwe.... M lubi baby.... jak to zazwyczaj u mężczyzn bywa(...)zrobiłam: 1/3 szklanki śmietany kremówki(słodkiej) 1 łyżka kawy inki 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka Golden syrop (jeśli nie macie może być miód) Śmietanę podgrzać w rondelku pokruszyć czekoladę dodać kawę inkę i golden syrop i zamieszać
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszne na słodko..konkurs zakończony..i trzeba w końcu ogłosić wyniki..dostałam sporo zgłoszeń- dziękuję bardzo, chociaż widziałam ,że na innych blogach też takie konkursy i
Moje domowe kucharzeniezupełnie mi nie odpowiadały. Moja propozycja zawiera kaszę jaglaną, daktyle, orzeszki ziemne, płatki owsiane i orkisz ekspandowany (zamiast kangusów). Skład Nestle Kangus: pszenica (68,7%), cukier, oligofruktoza, syrop glukozowy, miód (2,8%), olej palmowy, substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina (B2), kwas foliowy, wapń) Przepis Składniki Spód orzeszki ziemne, płatki(...)ciasta, a ten dół wylądował na górze, choć w planie miał być wierzch czekoladowy. Czysta improwizacja! Mistrzyni Mama? Tak jak i Ty ♥ Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella
lady-och-mistrzyni.blogspot.comNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastazłocistego koloru (ok. 20 minut). Powstały biszkopt białkowy ma być mokry i lepiący. Odstawiamy do ostygnięcia *Najlepiej użyć prostokątnej/kwadratowej blachy, którą każda z nas posiada w wyposażeniu piekarnika domowego. Będziemy z ciasta wykrawać 2 koła o średnicy 18 cm. Krem biała czekolada i kokos: Żelatynę wkładamy do wody z lodem. W rondelku umieszczamy mleko, żółtko, cukier i wiórki. Pasteryzujemy(...)cukru umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą ( ok. 1 cm ponad powierzchnię cukru). Zagotowujemy do temp. 116 ° C/ próby nitki. Ubijanie białek synchronizujemy z gotującym się syropem. Miksując na wolnych obrotach białko, wlewamy syrop. Miksujemy do ostygnięcia. Tort wyciągamy z lodówki, pozbywamy się rantu i folii. Przekładamy go na podkładkę cukierniczą i rozsmarowujemy bezę na wierzchu. Przypalamy palnikiem. Dół
DominikaDolciCzas czytania: 3 min Jak je opisać? Bułki pełne jagód w cieniutkiej, leciutkiej i puszystej otoczce z drożdżowego ciasta… Dziś zapraszam na najlepsze jagodzianki klasyczne
SprawdzonaKuchnia.plZ e wszystkich słodyczy na świecie (poza czekoladą oczywiście) najbardziej kocham nugat! Bardzo słodki, o piankowej, lekko ciągnącej się konsystencji i z mnóstwem orzechów. Najbardziej uwielbiam
Food SquareNalewka z wiśni jest jedną z najbardziej klasycznych, a jednocześnie najsmaczniejszych nalewek, jakie można przygotować w warunkach domowych. Idealnie nadaje się do rozgrzewania organizmu i wprawiania w błogi nastrój w chłodne, jesienne i zimowe wieczory, a do tego zostają po niej wspaniałe, alkoholizowane wiśnie, których można użyć jako dodatek do wielu deserów, od lodów po wymyślne ciasta. Przy tym wszystkim(...)się cukru, albo też- i tę wersję preferuję- od razu zasypujemy wiśnie cukrem, odstawiamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru, codziennie potrząsając słojem, (1-2 tygodnie), następnie powstały syrop zlewamy do butelek, a wiśnie zalewamy roztworem spirytusu i wódki, i pozostawiamy na co najmniej miesiąc w ciemnym miejscu. WAŻNE! W przypadku tej wersji, czyli zasypania w pierwszej kolejności owoców
Aromatyczne PodróżeJest czerwiec, przyszła pora na przetwory z truskawek. Truskawki są dosyć tanie, wiec czas aby zamknąć je w słoikach. Nie chciałam przygotowywać truskawek wg przepisów jakie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężeby dać im się porządnie zamrozić… Sama biłam się po łapkach, żeby nie wyjadać masy prosto z miski, bo foremki w zamrażalce wylądowałyby na pewno do połowy puste. Domowe lody są zdrowe. Każde jedne, które zrobimy – bo sami wiemy, jakie składniki dobraliśmy i czego dokładnie do ich zrobienia użyliśmy. Zawierają mniej kalorii i mniej cukru, nie mają sztucznych barwników(...)smaku i konsystencji. SKŁADNIKI puszka 400ml gęstego mleka kokosowego – polecam Lidl- Vitasia (aż 82% kokosa), Rossmann enerBio (65% kokosa) 2 łyżki wiórek lub płatków kokosowych 2 łyżki brązowego cukru, syropu z agawy albo stewii 2 łyżki masła orzechowego 5 pokruszonych herbatników w czekoladzie
Karo in the Kitchen