domowy likier - 794 przepisów (strona:13/53)

Kremowy likier kawowy 270

Ten likier gościł w moim rodzinnym domu co Święta, potem poszedł w zapomnienie. Moja mama przypomniała nam o nim w minione Boże Narodzenie, wzięłam recepturę i

Kuchnia domowa Ani
Egzotyczny kurczak pieczony 176

ząbki czosnku (u mnie także marynowany w curry) 150g miękkiego masła 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 120 ml likieru kokosowego (np. Malibu lub domowego z TEGO przepisu) sól i pieprz olej sezamowy Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Limonki wcześniej sparzamy we wrzątku. Do miseczki przekładamy 100 g masła i ścieramy skórkę(...)Następnego dnia kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 1 h przed pieczeniem. Układamy go na boku, do brytfanki wrzucamy 50 g masła i polewamy kurczaka 40 ml likieru kokosowego. Pieczenie kilkuetapowe: Etap pierwszy Temperatura - 220 ºC z termoobiegiem Czas - 20 minut Po tym czasie brytfankę wyjmujemy, kurczaka przekładamy na drugi bok i polewamy kolejnymi 40 ml likieru kokosowego. Etap

Cooking Monster
Likier Monte 727

Będąc tam w głowie odtwarzają się wspomnienia z minionych lat. To co się robiło, jadło, no i oczywiście, piło. Po rozmowie z mamą na temat likierów, które od czasu do czasu gościły w domowym barku jeszcze za czasów jedzenia i picia wszystkiego, najlepiej wspominała „ Likier Monte „. Pyszny, orzechowy i przyjemnie słodki. Ja zrobiłem go delikatnie inaczej, ponieważ

Blendman
Tort piernikowy 196

tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. W osobnym naczyniu odziel żółtka od białek

365 dni dookoła kuchni
likier z czarnej porzeczki 176

serii alkoholi domowej roboty polecam przepis na likier z czarnej porzeczki

Ugotujmy Coś
likier bananowo-cytrynowy 165

serii alkoholi domowej roboty polecam przepis na likier bananowy

Ugotujmy Coś
CYNAMONOWY SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 180

cynamonu ~1 szklanka cukru (użyłam ok. 50 tabl. stewii) ~5 dużych jajek ~1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam jogurtu greckiego) Mus śliwkowy: ~15-20 łyżeczek powideł śliwkowych (najlepsze domowe :)) ~2-3 łyżki alkoholu ; likieru, brandy, wina (pominęłam) Składniki na masę wyjąć z lodówki ok. 1,5h wcześniej, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Spód: Pierniczki włożyć do miski i dokładnie rozkruszyć

chili & sugar
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 295

dodatkiem wody różanej lub cynamonu),Szczypta soli,8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z czarnego bzu),50 ml domowego Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru).  PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej.Przygotowanie:Bataty

SzczyptaSmaQ
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 238

aromatycznych win, które butelka po butelce odkorkują ciepłe wspomnienia - będziemy się nimi rozgrzewać w jesienne wieczory. Z nowym zapasem sił, których musi nam wystarczyć do następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich serów odkrytych na pachnącym brzoskwiniami targu, pośród tętniących niezrozumiałym gwarem stoisk z kwiatami, arbuzami, niezwykłej urody bakłażanami, miniaturowymi kapustami, makaronami, kogutami, kaczkami i wielkimi jak balie kociołkami (do gotowania(...)BEZACH Z LODAMI ORZECHOWYMI /na 4 porcje/  4 dojrzałe brzoskwinie 3 białka szczypta soli 160 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków garść ciasteczek amaretto likier amaretto lody orzechowe (ja użyłam domowych, przepis niżej)  Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Brzoskwinie umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Następnie ułożyć na płaskim talerzu nacięciem do dołu i polać z wierzchu wrzącą

KUCHARNIA
Jak przechowywać nalewki i likiery. 154

szafce ( na dolnej półce ) lub barku z dala od źródeł ciepła np. kuchnia gazowa, kaloryfer. Nalewki i likiery najlepiej jest rozlewać, a następnie przechowywać w butelkach z ciemnego szkła. W ten sposób ograniczymy dostęp światła, które ma negatywny wpływ na nasze domowe trunki. Duża ilość światła może spowodować, że nasze alkohole stracą piękny kolor oraz część zdrowotnych właściwości np. witamin(...)nowy bez śladów wgnieceń i innych uszkodzeń. Jeśli już musimy użyć używanego korka, to musi on być dokładnie wymyty, sparzony wrzątkiem, a następnie osuszony. Przed podaniem naszej nalewki lub likieru na stół warto przelać trunek do ozdobnej karafki. W ten sposób goście będą mogli delektować się nie tylko smakiem i aromatem naszych trunków, ale także piękną barwą nalewki czy likieru

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z ajerkoniakiem, suszonymi śliwkami i czekoladą 177

adnych Świąt, w tym Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez jednego ciasta — sernika! Dla mnie to król wszelkich domowych wypieków i przez te świąteczne dni przechodzę na dietę sernikową, wsuwając go 3 razy dziennie zamiast innych posiłków. Zazwyczaj w moim domu piecze się sernik wiedeński lub krakowski . Jeden i drugi obowiązkowo z dużą ilością bakalii. Jednak czasami najdzie mnie ochota(...)smakami. W zeszłym roku w ten sposób wymyśliłem sobie sernik z ajerkoniakiem, suszonymi śliwkami i czekoladą. Ciężki i zbity, a zarazem delikatny i aromatyczny za sprawą likieru. Najlepszy sernik otrzymamy oczywiście z domowym ajerkoniakiem, w którym nie żałujemy wanilii. Jednak nawet z tym sklepowym daje radę. Jeśli macie ochotę na sernikowe objawienie, to nie wahajcie się ani chwili dłużej. * SKŁADNIKI

Food Square
Szybka ananasówka 733

„Witam wszystkich w Nowym Roku i życzę aby był pełen miłości, wiary i nadziei bo gdy będą nimi przepełnione nasze serca będziemy mogli zmieniać świat na

Wiem co jem
Tort czekoladowy z czarną porzeczką 117

kąpieli wodnej. Do przestudzonej czekolady wmieszać porcjami serek mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru i dodawać porcjami do masy czekoladowej. Delikatnie, dokładnie wymieszać. Dodatkowo: domowa konfitura z czarnej porzeczki   oraz likier amaretto Oraz do dekoracji 100g czekolady deserowej i śmietanki kremówki( w kąpieli wodnej) Przygotowanie/składanie ciasta Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty. Pierwszy ścięty z góry

W garach u Gosi
Najlepsza pigwówka i "Leśna Trylogia" t. 2 i 3 243

Owoce pigwowców właśnie dojrzewają, więc niektórzy zaczną myśleć o nalewce na ich bazie. Latami szukałam dobrego przepisu na pigwówkę. Wypróbowałam cztery. Każdy dawał alkoholową ciecz, która

Weekendy w domu i ogrodzie
Likier z ciemnych winogron 139

Likier z ciemnych winogron jest niezwykle aromatyczny, słodki, wyborny a przede wszystkim znakomicie rozgrzewa. Idealny na długie, zimne jesienne i zimowe wieczory. Przepis na likierek pochodzi

Szalona Kuchnia Eweliny