domowy chleb - 5671 przepisów (strona:7/379)

Nalewka z wiśni 166

Przepisów na nalewkę z wiśni jest wiele, z pestkami lub bez z różnymi dodatkami lub bez. Ja osobiście zazwyczaj nalewki wybieram najprostsze ewentualnie delikatnie eksperymentuje. Tu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Nalewka z czerwonej porzeczki 154

Będziemy potrzebować: -2 kg owoców czerwonej porzeczki -1 litr alkoholu 50-70 % w zależności kto jaką moc lubi w nalewkach -cukier 0,4 kg -dwie łyżki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa krucha podpiekana 152

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE : Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8. -1 kl szynka 2 kg / szarpak -2 kl boczek bez skóry 2 kg /10 mm -2 kl

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa z łopatki 243

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE - łopatka 7 kg -podgardle 1 kg - 8 mm maszynka nr.8 Po klasyfikacji łopatki uzyskałem : 1 kl- 3,5 kg - krojona nożem na około

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa z polędwiczki parzona 189

SUROWIEC: -polędwiczka 1600 kg (4-5 sztuk) -golonka 400 g tylko chude mięso PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -pieprz czarny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska z królika 460

SUROWIEC: -mięso z królika 2 kg ( w moim wypadku była to jedna tuszka ważyła 3.200) więc był spory:) -boczek bez skóry 1 kg -karkówka 1 kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek z próżni-surowy 161

SUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1g/kg -jałowiec mielony 1g/kg -czosnek świeży w plasterkach ilość według uznania

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka prasowana -parzona Sous Vide 168

Będziemy potrzebować : -szynka (w moim wypadku dwie kulki i jedna płaska) -peklosól 19 g/kg -praska -cyrkulator -duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia -worki i pakowaczka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska Wielkanocna do koszyczka 174

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8 -boczek bez skóry 3 kg/ 8 mm -karkówka 3 kg/13 -pierś z kurczaka 2 kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek z próżni wędzony 184

SUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1g/kg -jałowiec mielony 1g/kg -czosnek świeży w plasterkach WYKONANIE Boczek nacieramy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tuszonka z karkówki 204

SKŁADNIKI: -karkówka -pieprz czarny 1 g/kg -liść laurowy mielony 0,5 g/kg -peklosól 13 g/kg -cebula suszona płatek 4 g/kg lub plaster cebuli świeżej krojonej tak

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa łopatka ze słoniną 148

SUROWIEC: -łopatka 60 % -słonina 40% PRZYPRAWY: -peklosól do łopatki 13 g/kg -sól nie jodowana do słoniny 17 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -pomidory z czosnkiem i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina ze schabem 153

SUROWIEC  -schab -słonina cienka bez skóry PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -peklosól do schabu 15 g/kg -sól nie jodowana do słoniny 16 g/kg -pieprz biały

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina Drwala 182

SKŁADNIKI: -słonina -sól nie jodowana 25 g/kg -czosnek 3 większe ząbki na kg słoniny -cebula suszona płatek 6 g/kg lub cebula świeża krojona w kostkę 12

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tuszonka z łopatki 156

Wersja 3. SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 13 g/kg -łopatka -pieprz czarny mielony 2 g/kg -liść laurowy mielony 1 g/kg -cebula suszona 4 g/kg lub świeżej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.