Przepisy na przekąski. Przepisy na imprezę. Przekąski na zimno i na ciepło. Koreczki na imprezę. Szybkie przekąski. Przystawki. Drinki. Koktajle. Szparagi w cieście francuskim z sezamemZawijana
Kulinarne Przebojebardzo delikatnie wymieszałam. Wlałam do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piekłam godzinę w 160 stopniach. Po wystudzeniu rozkroiłam na 3 części. masa jabłkowa: 750g musu jabłkowego (domowy lub kupny) 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuściłam w 1/3 ilości sumy gorącej wody, jaka jest potrzebna w normalnych warunkach. Kiedy zaczęły tężec, dodałam zimny mus jabłkowy. Wymieszałam i zostawiłam
W kuchni Karmel-itkiNie, nie piję alkoholu. Zazwyczaj...Praktycznie nigdy. Jednakże likiery, nalewki, wina...Robię. I częstuję wszystkich dookoła.Posiłkuję się ... nie książkami, ale gustami smakowymi tych,których chcę
W kuchni Karmel-itkiSłyszę muczenie krów, a w oddali brzęk metalowego wiadra. Czuję zapach świeżego mleka, a tym samym wiem już, że do właśnie co upieczonego chleba idealnie pasuje chłodna maślanka. Albo domowy dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra
W kuchni Karmel-itkigotowaniem mam to samo. Tak było i w tym przypadku. Spojrzałam na kartonik świeżych daktyli (stąd). Hm.. Są słodkie, maziste i lepkie... Zerknęłam na butlę, gdzie odrabia domowe wino. Tak, to jest to! Daktyle i czerwone wino. A jeśli czerwone wino.. to grzaniec! Czyli korzenne przyprawy. I ta-dam! Mamy znowu coś pysznego. Podałam z makaronem
W kuchni Karmel-itkizresztą, mój ulubiony aktor..), "daje radę", jak to mawiają młodzi.Nie jest to może dzieło sztuki na miarę Polańskiego, Woody'ego Allena czy Hitchcocka, alenaprawdę, ogląda się bardzo przyjemnie. DOMOWY KISIEL POMARAŃCZOWY./autorski;/ 4-5 porcji litr soku ze świeżych pomarańczy (może być również z kartonika) 4 łyżki cukru 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody Sok wyciskam
W kuchni Karmel-itkiosób ze sobą, zasiadło wspólnie do stołu, przyniosło co nieco i poznało się ze sobą.Przyniosłam swoją sałatkę. Było ciasto, a nawet i kilka rodzajów. Wędliny, sery, konfitury, masło.Domowy chleb, rogaliki czosnkowe, ciasteczka francuskie, twarożki, warzywa. Śniadanie z prawdziwego zdarzenia. Ale przede wszystkim wspaniała atmosfera, rewelacyjni ludzie (z przewagą kobiet - był z nami jedenrodzynek) w poranek niedzielnyto prawdziwy relaks
W kuchni Karmel-itkinagrzewam do 180 stopni. Piekę kuleczki ok. 20-30 minut, aż pięknie zbrązowieją. Na wierzchu będą chrupiące, a w środku niesamowicie mięciutkie i puszyste. Świetnie smakują na ciepło z domowym dżemem dyniowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikwadraty z łososiem, smaruję obficie jajkiem rozbełtanym i wkładam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Piekę pakieciki około 20-30 minut, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Świetnie smakuje z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na biszkopt - z zeszytu domowego. Przepis na sernik - już nie pamiętam skąd go mam, trochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku. Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę! SPÓD: Upiec biszkopt z 2 jajek. (szukaj w kategorii "biszkopty") MASA SEROWA: 700 g twarogu półtłustego
Blondynka GotujeDziś klasycznie....z czym zjemy racuchy zależy od nas. Naszych gustów. Ja postawiłam na domową konfiturę truskawkową.....dobre to było. Nie jest to danie dietetyczne, nawet nie chcę myśleć ile kalorii pochłonęłam. Powinnam wziąć przykład z mojego syna, który zaraz po zjedzeniu racuchów pobiegł na boisko pograć w piłkę nożną :) Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży
Blondynka Gotujepowiecie na domowe Ptasie Mleczko? W smaku pycha. Na dziecku zrobiło pozytywne wrażenie. Wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Największą trudność sprawiło mi oblewanie czekoladą, ale dałam radę, więc i wam się uda! Przepis znalazłam na stronie Najprostsze i szybkie przepisy, niestety nie było podpisane, kto jest autorem pomysłu :( Ps.Serdecznie zachęcam do polubienia mojego FanPage`a na FB! :) Za radą jednej
Blondynka Gotujepoporcjowane warzywa, które w pracy na szybko możemy zalać wybraną saszetką oleju. Nie musimy nosić ze sobą buteleczek z oliwą, czy innych słoiczków. Jeśli chodzi o masowy użytek domowy, mnie osobiście saszetki zaczęłyby irytować, w domu preferuję butelki, a saszetki do dań na wynos -jak najbardziej ! Jakość produktu, bez zastrzeżeń. Składniki na 2 solidne porcje: 2 garście roszponki
Blondynka Gotujecoś dla siebie na poprawę nastroju. Małym nakładem energii. Mało brudzenia, a za to smak i zapach w kuchni pyszny! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko cynamon domowy cukier waniliowy odrobina mąki pszennej odrobina mleka Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Do jabłek wsypujemy odrobinę cynamonu, trochę
Blondynka Gotujemieszamy do momentu powstania śnieżnobiałego lukru. Mieszamy spiralnymi końcówkami miksera. Jeśli nasz lukier jest za rzadki dosypujemy cukru pudru. Możemy zabarwić lukier barwnikami. *z tego lukru możemy wykonać domową posypkę cukrową SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje