domowe - 500 przepisów (strona:11/34)

Schab pieczony z oregano 238

świątecznym stole nie może u nas zabraknąć pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne wędliny. Upieczony, pyszny soczysty schab jest żelazną pozycją menu w okresie świąt, ale nie tylko ! Doskonale smakuje z dodatkiem dobrze doprawionej ćwikły czy sałatkami. Można go używać do kanapek albo pokroić i zalać galaretą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ryba w sosie koperkowo-śmietanowym 211

kolejna propozycja obiadowa, która z jednej strony jest klasyką, a z drugiej nawiązuje do Pomysłu na… Oczywiście tym razem także przygotowana domowym sposobem. Saszetki wcześniej nie miałam okazji przyrządzić i nie zamierzam, gdyż obiad robi się w 30 minut.  A poza tym wiem, co jem. Do przyrządzenia tego dania możecie wykorzystać ulubione filety ryby – u mnie był mintaj. Podczas

Fabryka pomysłów
Młoda kapusta z kminkiem 161

Kminek w naszym domu to chyba jedna z najczęściej używanych przypraw. Dodaję go przede wszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty

Stare Gary
20 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Z KURCZAKIEM 850

wątróbka drobiową 15. Roladki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą 16. Kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym 17. Enchiladas z kurczakiem i fasolą 18. Kurczak w papirusie, wersja domowa 19. Roladki ze szparagami i mozzarellą 20. Piersi z kurczaka w parmezanowej panierce podane z sosem marinara

Przepisy Aleksandry
Zrazy zawijane z pomidorami suszonymi 121

filecików anchois, 3 łyżki pesto ze szczypiorku czosnkowego* 18 kaparów, ognista mieszanka przypraw** pieprz kolorowy, sól, mąka do oprószenia zrazów, oliwa do smażenia, 500 ml bulionu warzywnego (najlepiej domowy), Rozbić mięso tłuczkiem na cienkie płaty, szczególnie należy zwrócić uwagę na brzegi. Najlepiej tłuc przez folię spożywczą – na desce ułożyć folię, na niej mięso, z wierzchu przykryć folią. Pomidory obrać

królestwo garów
Kaczka duszona z wiśniami 120

kaczka, 400 ml konfitury z wiśni (najlepiej domowej), 30 ml sosu sojowego Kikkoman, 50 ml wiśniówki lub 4 łyżki wiśni z nalewki, kawałek cynamonu, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce

królestwo garów
Wiosna w Tamka 43 131

przez Rafała Hreczaniuka, to musi być coś wyjątkowego. I było :) mimo, że jest to całkiem proste danie. Ale zanim dostałam kaszankę na stole pojawiło pieczywo własnego wypieku z masłem domowym, które pełni tu rolę czekadełka. Wracając do kaszanki... W skrócie można by powiedzieć -galaretka z nóżek z pęczakiem...do tego sos z czerwonego wina z rodzynkami, świeżo tarty chrzan, podwędzane

królestwo garów
Deser czekoladowo-pomarańczowy 184

poniższy deser podpatrzyłam u Różowej Pantery , która przygotowała to słodkie danie do akcji "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę".  Składniki na 4 porcje (pucharki do 300 ml): domowa galaretka pomarańczowa 0,5 l soku pomarańczowego  5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki zwykłego cukru mus czekoladowy 250 ml śmietany 30% 130-140 g czekolady gorzkiej 4 łyżeczki zwykłego cukru

Ugotować
Panna cotta mojito - idealne chłodzenie. 156

słodzenia i dla koloru (można zastąpić cukrem), łyżka rumu (lub bez w wersji bezalkoholowej), 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha (opcjonalnie), Do przybrania: listki mięty, patki jadalnych kwiatów i owoce, domowe żelki z musu malinowego w paskach (opcjonalnie).  Przygotowanie: Celowo nie podaję dokładnych porcji niektórych składników, które stosujemy w odpowiednich ilościach wg. własnych upodobań. Jeśli lubicie desery bardzo orzeźwiające dajecie

SzczyptaSmaQ
Biała zupa krem 206

koniec miksuję zawartość garnka na gładką masę, dodaję przyprawy i gotuję jeszcze parę minut na małym ogniu ciągle mieszając. Zupa gotowa, można nakładać na talerze. Idealnie smakuje z chlebem domowej roboty bądź grzankami.  Smacznego

Życie na widelcu
Przyprawy Rafex 173

Zioła Ojca Mateusza 70g 20.    Ziółka Małgosi 60g Wiele z nich jest dla mnie nowością, dlatego tym chętniej wykorzystam je do przygotowywania domowych potraw.   Firma Rafex zajmuje się produkcją przypraw oraz ich sprzedażą hurtową i detaliczną. W sklepie internetowym  Rafex.eu możecie zapoznać się z ich bogatą ofertą pochodzących z Polski i całego świata przypraw jednorodnych

Kto ugości moich gości?
the best of 2015: marzec 185

Sałatka z selera Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną Szybka sałatka buraczana Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Domowy sos tatarski na Wielkanoc Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy

Szybko Tanio Smacznie
Risotto z kurczakiem 172

ryżu do risotto (arborio) 1 kieliszek wina białego półsłodkiego 2 piersi kurczaka 1 papryka czerwona ½ szklanki mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 łyżka startego sera 2 szklanki bulionu (najlepiej domowego, dla wygodnych może być ten z kostki) Szczypta szafranu (jeśli go nie mamy, żółty kolor risotto pomoże uzyskać nam szczypta kurkumy) Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Piersi kurczaka myjemy

Emcia Pichci
Babeczki bakaliowe 259

cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany krem czekoladowy 2 jajka 70g czekolady deserowej 30g czekolady mlecznej 50ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki domowego cukru z wanilią 125g bakalii (u mnie po równo suszonych daktyli, moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek i płatków migdałowych) dekoracja 25g płatków migdałów 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło

Smakołyki Bereniki
Zapiekanka z kaszy manny 242

gotujemy ją na gęsto, często mieszając aby kasza się nie przypaliła, studzimy. Dodajemy do ugotowanej kaszy 2 jajka, ok. 100 g pokrojonego drobno sera smażonego z kminkiem ( u mnie domowy), starte na tarce o dużych oczkach pieczarki (ok. 100g), dodajemy również ok. 450 g surowego zmielonego mięsa wieprzowego, trochę posiekanej natki pietruszki, doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię