soli 1 łyżka rozpuszczonego masła olej do smażenia Składniki na sos czekoladowy 100 g czekolady 7 łyżek mleka 1 czubata łyżeczka masła szczypta kardamonu 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto
Kulinarne przygody Gatityinnym barze szybkiej obsługi. No cóż, tanio nie jest i nigdy w takich miejscach nie było. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę orientu przygotować sobie w swoim domowym zaciszu. Szczególnie teraz zimną, gdyż potrawy kuchni wschodu kuszą nie tylko zapachami, ale przede wszystkim smakami (a mają właściwości rozgrzewające). Przepisy na znane egzotyczne potrawy bez problemu znajdziemy
ClauditteMissCookingŻar z nieba się leje. W domu trudno wytrzymać, na polu wcale nie lepiej... Pomóc może tylko domowa lemoniada. Tak jak obiecałam, podaję przepis z wykorzystaniem cukru różanego. Ale można użyć zwykłego cukru lub miodu. Można także dodać wody różanej dla aromatu. Napój za sprawą cytryn jest bardzo orzeźwiający, z delikatnym aromatem róży. Lemoniada z różą. Składniki
Miksturownikmożliwość uczestniczenia w ciekawych wydarzeniach, w których mam szansę doskonalenia swoich możliwości i rozwoju swojej pasji. Dziś jednak miałam dzień wolniejszy od wszelkich zwariowanych akcji i zaszyłam się w domowym kąciku, by znów coś upichcić ;) Po piątkowych podrobach postanowiłam, że znów przygotuję coś o podobnej tematyce. Udało mi się dostać rano świeżutką wątróbkę cielęcą, której spory kawałek przyrządziłam według ulubionych
Sajkofanka smakunaparu kawowego dodajemy wino Marsala, Brandy, Rum czy kieliszek dobrej polskiej wódki. Napar kawowy musi być dość mocny, najlepsze jest espresso zrobione w kawiarce moka lub w domowym ekspresie ciśnieniowym. Tiramisu Składniki na formę 30x21 cm: 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 8 łyżek cukru 500 g serka mascarpone 300 ml chłodnego espresso 40 ml brandy/rumu/wódki
Mia Cucina Sofietałyżeczki cukru pudru 1 śmietana (200 g, lub mniej) 1 białko jaja (do posmarowania rogalików) dowolny dżem, konfitura (dość gęste, aby nie wypłynęło z rogalików) - u mnie domowa konfitura z płatków róż i porzeczkowa Przygotowanie Wszystkie składniki oprócz drożdży i śmietany wrzucić do miski i zagnieść. Margarynę najlepiej posiekać, aby szybciej i łatwiej połączyła się z mąką. Drożdże
Symfonia Smakówdawał spokoju, w końcu dałam za wygrana i zrobiłam go. I co? Wyszedł pysznie słodki, dla mnie idealny ale dla wielu może być zbyt słodki. Przepis ze strony Poradnika domowego. zmodyfikowany pod moja foremkę o zmniejszenie polowy składników. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobiłam z reszty mojej dyni zupę bawarska. Rozgrzewająca konkretna, sycąca smakuje jak żadna do tej pory. Idealna na takie jesienne pochmurne dni. Przepis znalazłam w październikowym dodatku do Poradnika domowego - Szybki jesienny obiad z jednego garnka, modyfikując go nieznacznie o dodanie ziemniaków. Polecam póki sezon na dynie jeszcze trwa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie jesienią. Do niego warto sobie zachować zebrane lub kupione jesienią grzyby, bo ich smak nadaje wyjątkowego charakteru temu daniu. A domowa kapusta, odpowiednio ukiszona jest królową stołu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrobić ale w tym okresie to obowiązek i przyjemność. Pewnie nie smakuje tak jak te z torebki na szybko, do którego smaku wielu się jucz przyzwyczaiło ale smakuje domowo a to najważniejsze. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikilości śmietany, a wszystko ułożone w wysoka wieżę, tort do tego mocno schłodzony. Przepis pochodzi ze strony Smittenkitchen. Można go zrobić albo z gotowymi kupnymi ciastkami albo z własnymi, domowej roboty, podobnymi do oreo. Ja wykorzystałam do ich zrobienia ten przepis i się super udały, chociaż nie były idealnie okrągłe. Ale ciasto wyszło genialne. Deser zrobiony dla gości zniknął
Bernika - moj kulinarny pamietnikgorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon pączkowy uważam za rozpoczęty bardzo udanie. Przepis z dodatku do Poradnika Domowego 1/2013. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDawno nie robiłam domowego chleba. A ze obkupiłam się ostatnio w pokaźną ilość mąki żytniej postanowiłam upiec szybki, zdrowy, ciemny chlebek. Idealny do tego przepis znalazłam na blogu Kulinarne.info i go zrobiłam. Córka powiedziała ze dawno tak dobrego chleba nie jadła, wiec wypiek za dwa dni ponowiłam i znowu było pyszne śniadanie. Polecam, bo jest miękki, z chrupiącą skorka
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiosny nie widać. W kapuście kiszonej najczęściej piecze się golonki i żeberka. Ja postanowiłam zrobić w ten sposób pałki z kurczaka. Dużo przypraw, pyszna kiszona, domowa kapusta i obiad jak marzenie. Zimowo, gorąco, pysznie.A przy okazji przypominam o konkursie urodzinowym. Szczegóły tutaj. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchociażby jednego za każdym razem zastanawiamy się i wyrzucamy sobie ileż to jest niepotrzebnych ale pysznych kalorii. Jednak nie musi tak być jeśli zrobi się odchudzone hamburgery z pełnoziarnistymi domowymi bułkami drobiowym mięsem i jogurtowym sosem. Możliwe? Tak, spójrzcie niżej i do dzieła. Hamburger nie taki groźny na jakiego wygląda. Przepis na bułki ze strony ugotuj.to Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik