domowe - 500 przepisów (strona:16/34)

Kwadratowe mini pączki 213

kolejna propozycja na tłusty czwartek. Są to malutkie kwadratowe pączusie. Robi się je bardzo łatwo i polecam szczególnie tym, którzy nie potrafią lub nigdy nie smażyli domowych pączków. Oczywiście najlepsze są w tym samym dniu a najlepsze jeszcze lekko ciepłe. :)   Pączki podałam na paterze z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 5% zniżką

Ala piecze i gotuje
Cytryna do herbaty, w rumowym syropie 200

odcedzeniu zaparzonych listków - do samego, czystego naparu. W przeciwnym razie kwas cytrynowy wejdzie w reakcję z substancjami zawartymi w liściach i zrobić się dla nas bardzo szkodliwy. Czy robicie domowe przetwory tak jak ja? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Paprykarz domowej roboty 223

jeśli chodzi o wędzoną rybę. Dziś polecam przekąskę do śniadania lub kolacji z dodatkiem właśnie tej ryby. Można z niej przyrządzić nie tylko pastę na kanapki, ale także paprykarz domowej roboty, który wychodzi przepyszny. Mojej rodzinie smakuje lepiej niż wędliny, można zrobić taką ilość jaką się chce, a jego wykonanie jest błyskawiczne. Jeśli tylko ktoś lubi paprykarz to polecam

upichcic
Zupa fasolowa 211

fasola ma delikatny słodkawy smak.           Kiedy fasola jest miękka dodaję pokrojone w paski warzywa, czekam aż się ugotują i wlewam przecier pomidorowy (domowego wykonania, ew. mogą być pomidory w puszce), trzymając jeszcze około 10 minut na ogniu. Na sam koniec przyprawiam zupę i gotowe ! SMACZNEGO !  WARTO PRZEKONAĆ SIĘ DO WARZYW STRĄCZKOWYCH.  MIŁEGO

Życie na widelcu
Bułki owsiano - gryczane na maślance z żurawiną. 154

jest jedno z moich jak najbardziej, przynajmniej do tej pory, udanych postanowień noworocznych. Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru

BaRepas
Falbanki makaronowe z sosem malinowym i gorzką czekoladą 143

czekolady...brzmi dziwnie? Możliwe, ale proponuję spróbować. Zwolennikom słodkich owocowych smaków na pewno przypadnie do gustu. Składniki: 250 g makaronu typ falbanki 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 1/2 łyżki domowego soku malinowego (opcjonalnie 2/3 szklanki malin, 1 łyżka cukru - zagotować i przesiać przez sito) kilka kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do szklanki jogurtu naturalnego

Słodkie okruszki
Churros con chocolate 198

soli 1 łyżka rozpuszczonego masła olej do smażenia Składniki na sos czekoladowy 100 g czekolady  7 łyżek mleka  1 czubata łyżeczka masła szczypta kardamonu 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 183

innym barze szybkiej obsługi. No cóż, tanio nie jest i nigdy w takich miejscach nie było. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę orientu przygotować sobie w swoim domowym zaciszu. Szczególnie teraz zimną, gdyż potrawy kuchni wschodu kuszą nie tylko zapachami, ale przede wszystkim smakami (a mają właściwości rozgrzewające).  Przepisy na znane egzotyczne potrawy bez problemu znajdziemy

ClauditteMissCooking
Lemoniada z różą. 194

Żar z nieba się leje. W domu trudno wytrzymać, na polu wcale nie lepiej... Pomóc może tylko domowa lemoniada. Tak jak obiecałam, podaję przepis z wykorzystaniem cukru różanego.  Ale można użyć zwykłego cukru lub miodu. Można także dodać wody różanej dla aromatu.  Napój za sprawą cytryn jest bardzo orzeźwiający, z delikatnym aromatem róży. Lemoniada z różą. Składniki

Miksturownik
Sięgamy po wątróbkę 178

możliwość uczestniczenia w ciekawych wydarzeniach, w których mam szansę doskonalenia swoich możliwości i rozwoju swojej pasji. Dziś jednak miałam dzień wolniejszy od wszelkich zwariowanych akcji i zaszyłam się w domowym kąciku, by znów coś upichcić ;) Po piątkowych podrobach postanowiłam, że znów przygotuję coś o podobnej tematyce. Udało mi się dostać rano świeżutką wątróbkę cielęcą, której spory kawałek przyrządziłam według ulubionych

Sajkofanka smaku
Straszne Tiramisu 238

naparu kawowego dodajemy wino Marsala, Brandy, Rum czy kieliszek dobrej polskiej wódki. Napar kawowy musi być dość mocny, najlepsze jest espresso zrobione w kawiarce moka  lub w domowym ekspresie ciśnieniowym. Tiramisu Składniki na formę 30x21 cm: 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 8 łyżek cukru 500 g serka mascarpone 300 ml chłodnego espresso 40 ml brandy/rumu/wódki

Mia Cucina Sofieta
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 190

łyżeczki cukru pudru 1 śmietana (200 g, lub mniej) 1 białko jaja (do posmarowania rogalików)  dowolny dżem, konfitura (dość gęste, aby nie wypłynęło z rogalików) - u mnie domowa konfitura z płatków róż i porzeczkowa  Przygotowanie Wszystkie składniki oprócz drożdży i śmietany wrzucić do miski i zagnieść. Margarynę najlepiej posiekać, aby szybciej i łatwiej połączyła się z mąką. Drożdże

Symfonia Smaków
Biszkopty kawowe w piance waniliowej 195

dawał spokoju, w końcu dałam za wygrana i zrobiłam go. I co? Wyszedł pysznie słodki, dla mnie idealny ale dla wielu może być zbyt słodki. Przepis  ze strony Poradnika domowego. zmodyfikowany pod moja foremkę o zmniejszenie polowy składników. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bawarska zupa z dyni 178

zrobiłam z reszty mojej dyni zupę bawarska. Rozgrzewająca  konkretna, sycąca smakuje jak żadna do tej pory. Idealna na takie jesienne pochmurne dni. Przepis znalazłam w  październikowym dodatku do Poradnika domowego - Szybki jesienny obiad z jednego garnka, modyfikując go nieznacznie o dodanie ziemniaków. Polecam póki sezon na dynie jeszcze trwa.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wigilijna smażona kapusta z grzybami 157

nudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie jesienią. Do niego warto sobie zachować zebrane lub kupione jesienią grzyby, bo ich smak nadaje wyjątkowego charakteru temu daniu. A domowa kapusta, odpowiednio ukiszona jest królową stołu.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik