domowe wina - 985 przepisów (strona:24/66)

Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 239

kamyczkami zbieranymi przez M. Z setkami magicznie zapisanych stron książki ulubionej pisarki. Ze skrzynką aromatycznych win, które butelka po butelce odkorkują ciepłe wspomnienia - będziemy się nimi rozgrzewać w jesienne wieczory. Z nowym zapasem sił, których musi nam wystarczyć do następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich serów odkrytych na pachnącym brzoskwiniami targu, pośród tętniących niezrozumiałym gwarem stoisk z kwiatami, arbuzami

KUCHARNIA
zupa krem z czosnku niedźwiedziego 135

składniki: 100 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego ok. 60 ml wytrawnego białego wina 1 średnia cebula 1 por 3 ziemniaki

Domowy Smak Jedzenia
deser kokosowy z wiśniami 148

Mieliśmy ochotę na deser ale te z bitą śmietaną już nam się przejadły. W takich sytuacjach robię desery budyniowe, które są mniej słodkie ale dość pożywne

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka sezamowo-owsiane bez mąki 185

Były bajgle ..zostało trochę uprażonego sezamu i postanowiłam jeszcze wykorzystać go do ciasteczek...przepis znalazłam  tutaj .Moje nie są takie  urocze i wyszły płaskie

Moje domowe kucharzenie
Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym 152

Czas przygotowania: ok.40 minutSkładniki: 4 filety z piersi kurczaka 2 pory średniej wielkości 1 szalotka 250ml białego wina (ewentualnie bulion) 250ml śmietanki 30% 2 łyżki

Gorący kąsek
Z ŁĄKI NA TALERZ: Agrestowy chutney z lawendą 213

dzikiego agrestu w oknach i na framugach domostw odpędza nieszczęście i chroni ciepło domowego ogniska. A staroangielskie legendy podają, że w agrestowych owocach mieszkają wróżki i duszki leśne, stąd kolejna nazwa rośliny, to Owoc Wróżek :) Do tych krągłych, magicznych piękności dorzuciłam kwiaty lawendy, skroiłam cebulkę, zalałam winem i dosłodziłam subtelnie miodem. Powstał pyszny chutnej środka lipca(...)drobiem, tak moim zdaniem ten agrestowy idealnie pasuje do pieczonej wieprzowiny i wszelkich twarogów. A jeśli zamiast z zielonego agrestu skorzystacie z jego czerwonej odmiany, to zamieńcie białe wino na czerwone półsłodkie, a ocet jabłkowy na ten balsamiczny. Palce lizać! :D Agrestowy chutney z lawendą Potrzebujesz: 500g zielonego agrestu 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 30ml octu jabłkowego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Aebleskiver - duńskie racuszki z pomarańczą i kardamonem na maślance 186

które powstały w domowych zaciszu wyszły naprawdę przepysznie! Do tego cukier puder, dżem domowej roboty i trochę sosu waniliowego mamy - pyszna rozpusta! Tradycyjnie wypieka się je w okresie świątecznym i serwuje z dżemem z czerwonych owoców, przeważnie malin, obok gløgga - skandynawskiego grzanego wina. W przepisie, z którego korzystałam (Wszystkie smaki Skandynawii, Claus Meyer) pączki zawierały znikomą ilość tłuszczu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chłodnik ze śledziem, buraczkiem, ogórkiem małosolnym oraz czarnuszką 200

Chłodnik ze śledziem, buraczkiem oraz ogórkiem małosolnym Danie, które zadowoli podniebienie w upalne dni. Zapraszam.  Składniki: 4 filety śledziowe   4 ugotowane buraki 4 ogórki

Wino Francja Kuchnia
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 181

książce wyjaśnione. Jak sam tytuł mówi jest to książka o swojskiej, domowej kuchni. Podzielona na działy tematyczne. I w zasadzie zawiera w sobie wszystko. Jeżeli chcemy przyrządzać klasyczne domowe, swojskie potrawy to ta jedna książka załatwia sprawę. Żadna inna nie będzie potrzebna. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to najlepsza książka kucharska jaką mamy (sorry mistrzu Hamelmanie, twoja książka(...)Kolejne działy to: - Kiełbasy własnego wyrobu - Chleb własnego wypieku - Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu - Przechowywanie i konserwowanie żywności - Grzyby w własnej uprawy w domu i ogrodzie To tak jakby kilka książek zebranych w jednej. Każdy dział stanowi odrębną, pełną treści historię. Ta książka nie tylko pomaga przygotować smaczne domowe rzeczy, ale ona po prostu uczy. To nie tylko

Marder&Marder Manufacture
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 165

tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym  sosem  beurre blanc , (fr. białe masło), o którym Julia rozpisywała się w swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak(...)młode pieczone marchewki  z izraelskim akcentem w postaci aromatycznego  za'ataru . To jak? Gotowi na prawdziwą ucztę? Będzie pysznie i bardzo francusko! /4-6 porcji jako danie główne/ Domowe ciasto francuskie (w zamian możesz użyć 2 gotowych arkuszy): 250 g mąki pszennej 200 g masła dobrej jakości w temperaturze pokojowej 50 g rozpuszczonego masła 125 ml letniej wody

Food Square
Wykwintny pasztet z winną galaretką 210

Hej! Ten pasztet robi furorę na naszym stole. Jeśli tylko mam domową uroczystość, to go serwuję, bo należy do kategorii wykwintnych ☺ . Jest delikatny, ale nie znaczy

Tylko pysznie
Dżem z żurawin i malin 199

Połowa lipca już za nami, a to oznacza, że w wielu polskich domach, gospodynie domowe biorą się za przetwory. Nie inaczej jest u mnie. Postaram się w najbliższym czasie przekazać Wam kilka przepisów na przetwory, które robię. Będą dżemy, będą warzywne sałatki i będą wina. Przecież to najlepsza pora roku na przygotowywanie pysznych zapasów na zimę

Gotuję Testuję
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 149

Pyszne, lekkie danie na wiosenny lub letni obiad. Zamiast popularnej śmietany dodałam domowej roboty jogurt. Odchudziło to trochę danie i dodało lekkości. Świeży koperek, świeża ryba, a do tego przepyszne placuszki z cukinii.  Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, wystarczy lampka białego wina i mamy komplet! Zapraszam zatem po przepis i dajcie znać jak Wam smakowało. Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Konfitura z czerwonej cebuli 126

wina (np. Merlot lub Cabernet Sauvignon)50 ml octu winnego (np. Jerez Reserva)Przygotowanie:Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić do rondla. Zasypać cukrem i zalać winem oraz octem. Gotować na małym ogniu przez 30-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż osiągniemy żądaną gęstość. Przechowywać w lodówce w słoiku lub pasteryzować i umieścić w domowej spiżarni

Food Square
Gigantyczne klopsy pieczone w białym winie 217

czosnek. Smażymy 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy białe wino, wsypujemy suszony lub świeży tymianek, dodajemy liście laurowe i wlewamy rosół. Na małym ogniu doprowadzamy całość do wrzenia. Mała uwaga co do rosołu – powinien być jak najmocniejszy w smaku, mocno kolagenowy i esencjonalny. Jeśli Wasz domowy rosół należy do tych „cienkich”, warto go przed użyciem do klopsów(...)cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 5-6 łyżek zimnej wody lub mleka     BULION 750ml rosołu drobiowo-wołowego 250ml białego wytrawnego wina Chenin Blanc albo Pinot Grigio 2-3 łodygi selera naciowego 1 średniej wielkości marchewka 1 średniej wielkości cebula 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 5 łodyżek świeżego

Karo in the Kitchen