składniki: 4 gruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania
Domowy Smak Jedzeniaburaka, z dodatkiem piany z białego wina. Brzmi skomplikowanie? Wcale nie! Jeśli lubicie owoce morza, warto poświęcić chwile i przygotować to danie. Na pewno zrobicie wrażenie nie tylko smakiem i jego kompozycją, ale także wyglądem. Pianę oczywiście najlepiej byłoby robić z dodatkiem lecytyny, ale bez niej też się da, domowym sumptem :) Grillowana ośmiornica to efekt niepowtarzalny, gościom świecą
Pociąg Do KuchniLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!boczku pokrył warzywa. Dodajemy tymianek, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Smażymy aż warzywa lekko się zarumienią, dolewamy wino i zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy kilka minut pod przykryciem aż alkohol odparuje. Dajemy bulion. Madzia bulion przygotowała z naszej domowej bulionetki . Jeżeli już z naszego przepisu przygotowaliście sobie takie coś to potrzebna będzie 1 łyżka na 2 szklanki wody
Marder&Marder ManufacturePyszny, domowy, naturalny mocno truskawkowy sorbet. Bardzo orzeźwiający, bez cukru i bez barwników. Składniki: (na 2 porcje) 200 g truskawek łyżka czerwonego wina-opcjonalnie Przygotowanie: 1. Truskawki zamrozić na 1 do 4 godzin- w zalezności od stopnia chłodzenia lodówki. Upewnić się, że truskawki nie są mocno zmrożone, by nasz blender się nie zepsuł. 2. Zamrożone truskawki blendujemy z winem
KreatywnePinyoddałem się temu, co lubię najbardziej, czyli gotowaniu dla nich właśnie. Użyłem: -6 dużych filetów z kurczaka -domowa ricotta, jak ją zrobić tutaj -kurki, miałem zamrożone -pieczarki -masło klarowne -sól, pieprz -biały pieprz -oliwa -czosnek główka -czosnek niedźwiedzi -białe wino półwytrawne Osuszone filety rozbijamy delikatnie w folii. Smarujemy je marynatą z oliwy, soli, pieprzu i czosnku niedźwiedziego. Wkładamy
BaRepasUsiądź obok mnie, zaraz czegoś spróbujesz. Nie licz na wódkę czy kupne wino, którego markę znają wszyscy, a które smakuje jak stary kompot. Usiądź i powąchaj. Spróbuj. I jak? Wiedziałam, że Ci zasmakuje...Przyrządzanie domowych nalewek czy innych trunków to świetna sprawa. Idealne na prezent, na rodzinne uroczystości czy romantyczne chwile we dwoje, a nawet do raczenia się nimi
W kuchni Karmel-itkiSkładniki : 100 g świeżo zebranych pędów lub pączków sosny 1 l białego wytrawnego wina Sposób wykonania : P ędy sosny wrzuć do słoja, zalej
Przepisy i porady kulinarneKolejne winko Celebro w mojej kuchni..tym razem wybór padł na czerwone argentyńskie..[Wino czerwone, półwytrawne o wyraźnym zapachu dojrzałych
Moje domowe kucharzeniespędzimy ten magiczny wieczór. Jedni spędzą go na hucznych imprezach, balach czy szalonych domowych prywatkach; inni w gronie rodzinnym jak ja. A jeszcze inni zdecydują się przywitać nowy rok tylko we dwoje - romantycznie, przy świecach i winie. Oto propozycja pysznej, sycącej, ale nieobciążającej kolacji na upojny wieczór we dwoje: Składniki: 2 steki wołowe z rostbefu lub polędwicy (o grubości
Kuchnia po mojemuoliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha! Wino Wytrawne lub półwytrawne czerwone, takie najczęściej trafia na nasz stół do deski serów. Oczywiście jeśli
Zasmakuj Kuchninajpopularniejszych wpisów wakacji to: Domowe masło kokosowe Krokiety z pikantnym farszem i parówką Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli Na topie moje eksperymenty z kokosem i dania obiadowe. W top 5 znalazł się tylko jeden deser, co oznacza, że wakacje tworzą zapotrzebowanie(...)przysmaki - mam nadzieję wypróbować klasyków tj. szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem
Cooking MonsterNiemczech jaką jest Krov. Byłam, doświadczyłam, zakochałam się... Wino! Bo otwarcie i na początku trzeba powiedzieć o co właściwie chodzi, choć po powyższym wstępie nikt chyba nie miał wątpliwości, co jest produktem firmowym miasteczka z Doliny Mozeli. Kapitalny, lekko kwaśny, wytrawny riesling rozlewany jest w barach, restauracjach, domowych ogrodach i na imprezach organizowanych przez zamieszkującą tu ludność. Każdy posiada
Moja Mama GotujeWasze odpowiedzi czekam do wtorku do godz. 24.00. RISOTTO DYNIOWE /na 2 osoby/ 2 szalotki 200 g ryżu arborio 300 ml bulionu warzywnego ok. 70 ml białego wina 1 łyżka masła kilka łyżek oliwy filiżanka pure z dyni sól, pieprz do smaku garść świeżo startego parmezanu Szalotki obrać i drobno pokroić. Do garnka z grubym dnem(...)Kiedy ryż się zeszkli, wlać ok. 1/3 bulionu (oczywiście domowej roboty, nie z kostki!) i nadal mieszać. W momencie kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję bulionu. Powtarzać tą czynność do momentu aż ryż ugotuje się al dente. Pod koniec gotowania dodać pure z dyni, wlać wino i lekko odparować, a następnie na sam koniec wrzucić masło i parmezan
KUCHARNIApomidorów, 1 kieliszek wina (200 ml białego wytrawnego wina), sól, pieprz, Już za niedługo zacznie się sezon na pomidory z „pola”, dojrzewające w słońcu, któremu zawdzięczają smak i aromat. Może warto sięgnąć po bardzo prosty i smaczny przepis na kaczkę z pomidorami. Przepis pochodzi z książki „Nowoczesna kuchnia domowa” opracowanej przez Antoninę Piętkową, z 1935 roku. Wówczas kaczka(...)opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Cebule pokroić w plasterki. Kaczkę obrumienić na maśle z cebulą. Dodać pomidory pokrojone na części (szóstki, ósemki), wlać wino, 100 ml wody. Dodać sól i pieprz, dusić do miękkości. Wyjąć uduszoną kaczkę, podzielić na porcje i trzymać w cieple. Sos przecedzić, przetrzeć przez sito. Podawać z ryżem lub makaronem
królestwo garówjest to całkiem proste danie. Ale zanim dostałam kaszankę na stole pojawiło pieczywo własnego wypieku z masłem domowym, które pełni tu rolę czekadełka. Wracając do kaszanki... W skrócie można by powiedzieć -galaretka z nóżek z pęczakiem...do tego sos z czerwonego wina z rodzynkami, świeżo tarty chrzan, podwędzane migdały. Biała kaszanka, espuma ziemniaczana, rodzynki Proste a jakie smaczne
królestwo garów