jest po prostu wyborny! Ciemny, naturalnie gęsty (bez grama mąki!) – wytrawny od wina, kwaskowy od musztardy i słodki od śliwek. Wiele osób boi się przyrządzania wołowiny – tak przyrządzona uda Wam się na pewno. To świetny przepis na wszelkie domowe przyjęcia, gdy mamy tylko czas na odgrzanie obiadu. Wołowinę w sosie śliwkowym możecie podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami(...)sosie śliwkowym: 1 kg ligawy wołowej (tzw. polędwicy cygańskiej) 1 duża cebula 1 czubata łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 łyżka oleju 4 liście laurowe 200 ml czerwonego, pół-/wytrawnego wina 300-400 ml bulionu drobiowego lub wołowego 10 dużych, suszonych śliwek 5 suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych) sól morska Marynata: 200 g musztardy delikatesowej lub sarepskiej 3 duże, wyciśnięte ząbki
Poezja smakumnie 500g) - 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 400g pomidorów z puszki ( u mnie domowa passata) - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 2 szklanki (0,5l) bulionu - 2/3 łyżeczki suszonego oregano - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina - 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub masła klarowanego - kawałek ostrej papryczki (u mnie chilli z młynka, do smaku) - wędzona, suszona
Smaczne ZdrowePrzepis na nalewkę bardzo prosty, znalazłam go w swoim starym zeszycie i postanowiłam zrobić. Podobno im wino czy nalewka starsza, tym lepsza. Ja robię co roku z różnych owoców i wszystko trzymam w piwnicy. Na różne domowe uroczystości jak znalazł. TRUDNOŚĆ: średnie
Gotuję Testujębiżuterią! Na stoiskach królowały m.in. – świeże ostrygi, owoce morza i ryby z Morza Śródziemnego – wina ekologiczne – lokalny browar – kuchnia wegetariańska – słodycze wegańskie – hummus/ falafel i arabskie przekąski – rozgrzewające zupy i ręcznie lepione pierogi z domowym farszem i wiele innych propozycji Nie sposób było wszystkiego spróbować na miejscu, ale można było kupić
Ostra na Słodkozakup degustacja gratis! Produkty mogą być pięknie spakowane jako prezent, w urocze drewniane skrzyneczki np. po winie. Uroczysta kolacja w restauracji Colmar. Cudowna kuchnia śródziemnomorska i nie tylko! Wspaniała obsługa, która z łatwością wymówi słowo "żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie
Moja smaczna kuchniaBardzo ciekawy w smaku był za to sos oraz oczywiście sam kurczak, który był niezwykle delikatny. Inspiracja: "Biblioteczka Poradnika Domowego: Tanie gotowanie. Obiad od 2 do 5 złotych porcja", s. 5. Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 3 szklanki białego półwytrawnego wina 20 obranych ząbków czosnku przyprawa warzywna oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej + woda Wykonanie: Ćwiartki kurczaka
Pasja SmakuWrzesień październik to okres , kiedy możemy zbierać owoce dzikiej róży. Wprawdzie kolce nieco to utrudniają, ale efekt końcowy będzie wyśmienity. Dzika róża to owoc bogaty
W kuchennym oknie Ewykulinarnymi, miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z tegorocznym Mistrzem Włoch w robieniu pizzy, Marco. Spotkanie zorganizowali dla nas właściciele warszawskiej restauracji i piwnicy włoskich win Cafe d'Arte, przesympatyczne polsko-włoskie małżeństwo. W Cafe d'Arte znajdziecie prawdziwie włoski klimat.W kuchni rządzi właściciel Luciano wraz z Marco, mistrzem pizzaiolo. Pizza, którą przygotowuje(...)jeszcze podkreślić, że Luciano z wykształcenia jest architektem i autorem klimatycznego wystroju restauracji. Domowe ravioli ze szpinakiem Nastrojowe wnętrza Cafe d'Arte zachęcają do wejścia do środka i do zamówienia tradycyjnej włoskiej pizzy. Cafe d'Arte - kawiarnia z galerią, restauracja, winiarnia i sklep z winami znajduje się przy ul. Asnyka 6 w Warszawie. We wpisie wykorzystałam również zdjęcia
Kulinarne przygody Gatityoliwek - sól, pieprz biały - 350 ml wody - 2 kieliszki białego wytrawnego wina (możesz też przygotować na cydrze, jest bardziej słodkawa) - 1 łyżeczka miodu - 1/4 sera Chabert Tomme de Savoie (bez skórki), dostępny w sklepie Lidl - 2 pajdy dobrego pieczywa, np. bagietka pszenna lub domowy chleb W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Szalotki obierz i pokrój
SMYKWKUCHNIkanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli(...)Ogórki kanapkowe z curry autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Ogórki marynowane z dodatkiem wina autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki po warszawsku autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki w pikantnej zalewie autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Sałatka ogórkowa na zimę autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni POMIDORY Domowy ketchup autorka: kamciss | blog: kamciss
Weekendy w domu i ogrodzieprzekładamy do wywaru warzywnego i gotujemy około 10 minut. Śmietankę zahartowujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Dolewamy wino i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przejdą. Serwujemy z domowymi gwiazdkami. Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką i szczyptą soli. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wykrawać gwizdki. Gotować
Pyry na GazDŻEM Z POMARAŃCZY I OWOCÓW POMELO Z BIAŁYM WINEM Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niecodzienny, nieco wykwintny dżem z pomarańczy i owoców pomelo
Moja Książka Kucharskaogniu bez rumienienia – ok. 10 minut . 150 g masła Bulion warzywny podgrzać. 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego) Do cebuli z ziemniakiem dodać pokrojone w plastry pory i pieczarki. Smażyć 15 minut , mieszając od czasu do czasu. Wlać wino, zwiększyć ogień i mieszając, odparować cały płyn. 50 g wytrawnego wermutu Wlać podgrzany bulion, śmietankę i mleko. Zagotować. Zmniejszyć
Moja Delicjakurczakiem faszerowanym rukolą. Polecamy też przepis na tradycyjny makaron z mąki pszennej , który podajemy do rosołu. Jak zrobić domowy makaron bezglutenowy? składniki: 1 cebula dymka kilka g pomidorków koktajlowych garść mrożonego groszku zielonego garść mrożonego bobu 50 ml białego wina oliwa z oliwek sól gruboziarnista pieprz młotkowany z kolendrą suszone oregano rukola do dekoracji opcjonalnie parmezan Ciasto na makaron
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystkim zabieganym, cierpiącym na notoryczny brak czasu ;) Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g azjatyckiego makaronu jajecznego, 500 g obranych krewetek, 100 ml wytrawnego białego wina, 4 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku. Pesto: 1/2 pęczka tajskiej bazylii, 1/2 pęczka zwykłej bazylii, 1 doniczka kolendry(...)podania: limonka pokrojona w ósemki, można podać z prostym domowym sosem tajskim (przepis) . Przygotowanie: Makaron ugot ować (lub namoczyć) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składniki pesto zmiksować na gładką masę. Na oliwie zeszklić c zosnek pokrojony w plasterki , dodać krewetki i wino dusić 2-3 minuty . Dodać makaron i pesto, wymieszać i doprawić
SzczyptaSmaQ