Liczna porcji : 4 Składniki: Pęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około
Niedzielny kucharzżółtka, wolno wlewając olej przez otwór, gdy urządzenie pracuje - majonez będzie miał bledszą barwę i będzie bardziej płynny. Polecam przepis na domowy majonez ! SKŁADNIKI : na około 300ml 2 żółtka ze świeżych jajek 1 łyżeczka octu z białego wina 1/2 łyżeczki soli morskiej świeżo mielony biały lub czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka angielskiej musztardy w proszku 300ml oleju arachidowego
Moja Książka Kucharskamięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy
mojewypiekiinietylkoChleb próbowałam upiec już wiele razy, jednak za każdym razem lądował w karmniku dla ptaków. Winę zrzucałam albo na zakwas, albo na mąkę. Natknęłam się jednak ostatnio na sporo przepisów na domowy chleb na drożdżach. Postanowiłam dać sobie ostatnią szansę. I było warto! Z pewnością będę jeszcze kombinować z różnymi dodatkami i typami mąki. Tym razem użyłam gotowej mieszanki mąk
Wrzosowa PolanaObudzić w sobie włoską mammę. Zróbić makaron własnymi rękami. Przygotować farsz z ricottą. Popić włoskim winem. Ravioli w stylu DIY chodziło za mną już od jakiegoś czasu, ale mam zerowe doświadczenie w robieniu domowego makaronu. Pamiętam jak dawno temu, kiedy ciężko było cokolwiek dostać, moja mama robiła go sama. Główne przeznaczenie - do rosołu. Dziś, w czasach wypełnionych po brzegi supermarketów(...)domowa pasta jest dla mnie wyzwaniem. Najwyższy czas zasięgnąć porady kogoś, kto nie widzi w tym większej filozofii i cichutko, z pobłażliwości uśmiecha się patrząc na tego mojego bloga. Na zachwyt Italią i małymi sukcesami kulinarnymi. A w Polsce to co? To dopiero były mammy. Mammy z PRL. Taszczące kubańskie pomarańcze w grudniowy wieczór. Zawsze to wspominam, gdy spadnie
W kuchni wieczoremPyszna drożdżowa chałka z masą makową..chałka rosła jak szalona..i wyszła chała, w sumie to moja wina, bo zrobiłam jedną chałkę zamiast dwóch. 600
Moje domowe kucharzenieSkładniki: MOKRE: 2 sztuki jajka, 1 szklanka maślanka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat SUCHE: 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki
W Mojej Kuchni Lubięsię Cabernet Cortis, Srebrna Góra, 2015 podczas gdy M degustował Chablis, Christian Moreau, 2015. Cortis jak Cortis – znane mi wino, więc niespodzianki nie było, natomiast Chablis to po prostu średnio moja bajka. Zwyczajnie nijakie. Pate z zająca / chips z domowego chleba / konfitura z porzeczek – pyszna rzecz. Pasztet mógłby być może odrobinkę bardziej „puchaty”, jednak w smaku – perfecto! Bardzo(...)oboje smakowaliśmy La Voliera, Primitivo Salento, Girolamo, 2014. Spasowało idealnie. Bulion z dzikiego gołębia / domowy makaron – wspaniała zupa. Bulion w pięknym kolorze, klarowny, bardzo wyrazisty w smaku. Idealnie zrobione domowe „kluchy” dopełniły kunsztu tej potrawy. No żywcem nie ma się do czego przyczepić. Tutaj nasze kubki smakowe odpoczęły od (nie)winnych rozpust Makrela / risotto z groszkiem / Pesto z pietruszki – danie
Kate's Kitchenprzy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień. W kubeczku wymieszać śmietanę z żółtkami
Stare Garystartego sezonowanego sera cheddar (ok. szklanki) 1,5 litra wody lub 1,5l domowego rosołu 2 kostki bulionowe – warzywna i rosół z kury 2 szalotki lub małe cebule 1 duży ząbek czosnku 50-80g masła 82% tłuszczu 50-70ml cydru jabłkowego lub półwytrawnego białego wina 2-3 łyżki oliwy truflowej do podania sól pieprz
Karo in the Kitchensłoneczną Italią. To risotto powinno jak najszybciej trafić na Wasze talerze! 2 szalotki 200 g ryżu arborio Italiamo 300 ml bulionu warzywnego ok. 70 ml czerwonego wina 4 łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos z pomidorów daktylowych z bazylią) 1/2 słoika częściowo suszonych pomidorów czereśniowych Italiamo(...)mieszać. Trzeba pilnować, aby nie zaczął przywierać do dna. Kiedy ryż się zeszkli, wlać ok. 1/3 bulionu (oczywiście domowej roboty, nie z kostki!) i nadal mieszać. W momencie kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję bulionu oraz stopniowo zacząć dolewać wino. Powtarzać tą czynność do momentu aż ryż ugotuje się al dente. Pod koniec gotowania dodać sos z pomidorów
KUCHARNIAzalewamy powoli winem musującym w stosunku 1:1. Mieszamy. Gdy chcemy, aby drink był mocniejszy dodajemy mniej sorbetu a więcej wina. Rada: Zamiast sorbetu truskawkowego możemy użyć mrożone truskawki. Wtedy truskawki miksujemy blenderem na gładką masę i mamy domowy sorbet truskawkowy
Kuchnia MagdaLenyprodukt, z którego można zrobić naprawdę prawdziwe cuda. Już teraz (w lecie) możemy się zaopatrzyć w różnego rodzaju przetwory domowe, które będą pieścić nam kubki smakowe zimą. Oprócz mirabelkowej nalewki możemy przygotować też pyszny dżem z mirabelek , wino , kompot czy marmolady . Warto wiedzieć, że sok z mirabelek z kamforą można zastosować do gojenia się ran . Przygotowane nalewki idealnie nadają
Gotuję TestujęJesienne popołudnia stają się dłuższe, aura za oknem nie zachęca do dłuższych spacerów, to dobra okazja żeby w domowym zaciszu upiec fornetti z ciasta francuskiego, budyniem i jabłkami, a potem zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy przy winie MONTE SANTI które idealnie nadaje się do deserów lub jest deserem samym w sobie. Wypróbujcie koniecznie
Wanilia i KardamonZa oknem prawdziwa zima, więc przyjemnie usiąść wieczorem z kubkiem rozgrzewającego trunku. Za grzanym piwem nie przepadam, ale wino to co innego :) Oczywiście są do
Domowa Cookierenka Agi