domowe wina - 985 przepisów (strona:10/66)

Pieczone tymiankowe ziemniaczki 137

Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 łyżki oleju świeży tymianek, rozmaryn, pieprz,  4 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego ( np: łopatka ) 25 ml czerwonego wytrawnego wina przecier pomidorowy ( ja mam od mamy domowy )    1 średnia cebula 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami

Gaździnka warzy
Pijana śliwka 164

Kiedyś robiłam troszkę podobne ciasto ze śliwkami, ale bez alkoholu...tamto było pyszne - muszę poszukać przepisu i zrobić je ponownie..to ciasto w sumie też jest

Moje domowe kucharzenie
Pennette alla Norcina 146

Pyszna propozycja na szybki włoski obiad - Pennette w stylu Norcia. Makaron, ser, wino, kiełbaska - mniam <3 Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" autorstwa Aleksandry Seghi. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu pennette (małe penne) 3 białe kiełbaski (około 250 g) 150 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietanki 18% 3 czubate łyżki

My Culinary Art
Risotto z białymi szparagami 197

białych szparagów 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g ryżu do risotto, u mnie arborio 200 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu ( na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz 30 g masła 3 - 4 łyżki świeżo starego parmezanu Wykonanie:Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Odcinamy główki(...)się zeszkli. Bulion podgrzewamy i utrzymujemy ciepły.Do czosnku i szalotki dodajemy ryż i smażymy go na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy wino, przyprawiamy i gdy lekko odparuje dodajemy 2 chochle ciepłego bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając raz na jakiś czas. Gdy płyn się wchłonie dodajemy następną

Kulinarne przygody Gatity
Domowy likier czekoladowy. Chocolate liquor 1690

byłam piękna i młoda to często robiłam domowe likiery o wszelakich smakach, gdyż lubiłam je też pić. Obecnie wolę napić się czerwonego wina musującego, a nalewki i likiery gromadzić w barku. Teraz Piotrek przygotowuje domowe nalewki i słodkie likiery, którymi potem częstuje naszych gości. Niedługo Święta Bożego Narodzenia, można będzie poczęstować gości kieliszeczkiem czegoś mocniejszego. Dlatego dzisiaj podam przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 183

tego niesamowicie pachnące. Risotto z leśnymi grzybami (porcja dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych) Należy przygotować: 1 szklankę ryżu do risotto 1/2 szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 2 szklanki dobrego, domowego bulionu warzywnego ok. 100 ml płynnej, słodkiej śmietanki (może być 30%, ale sprawdzi się również 12%) 2 łyżki prawdziwego masła 40 g tartego sera (ja użyłam(...)cebuli zmięknąć i nie przysmażać jej od razu za bardzo, ponieważ zostanie wtedy twardawa. Do garnka z cebulą wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy ok. 2 min. Następnie dodajemy wino. Mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Później dodajemy bulion. Najpierw jedną szklankę, drugą dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie pierwszą porcję płynu. Risotto cały czas mieszamy, uważając

Ratunku obiad
Wątróbka indycza w sosie malinowym z chili z domowym makaronem 124

octu balsamicznego  1 papryczka chili  1 czerwona cebula  2 ząbki czosnku  natka pietruszki  masło do smażenia  lampka czerwonego wina  szczypta soli na koniec gotowania  Makaron domowy: 150 gram mąki typ 00 lub semoliny  1 żółtko  1 jajko  szczypta soli  odrobina wrzątku  Sos do makaronu: oliwa(...)wyśmienicie.  Na patelni rozpuść masło i smaż wątróbkę razem z chili i czosnkiem. Kiedy się zarumieni ściągnij ją z ognia, dodaj posiekaną cebulę i smaż chwilę. Wlej syrop, wino oraz ocet. Gotuj sos przez 5- 10 minut, aż znacznie zgęstnieje. Dodaj wątróbkę i gotuj całość przez kolejne 3-4 minuty. Dopraw na koniec solą.  Gotową wątróbkę podaję

Mango Papaja
Risotto ze szparagami i cukinią 123

pobudzi apetyt na życie. Pycha! Składniki: na dwie porcje: 120 g ryżu arborio Pęczek zielonych szparagów ½ cukinii 1 cebula 2 łyżki masła 300 ml warzywnego domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina lub cydru 50 g startego parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałe

Wanilia i Kardamon
Kurczak w pomidorach i białym winie 149

Kolejna odsłona domowego kurczaka. Przepis dla wszystkich którym znudził się tradycyjnie pieczony kurczak. Składniki: 4-6 udek z kurczaka 2 puszki pomidorów 100 ml. białego wina (półsłodkiego) 3-4 łyżki octu balsamicznego 3 ząbki czosnku suszony tymianek sól, pieprz chili (opcjonalnie) 1 szklanka soczewicy (zielonej lub czerwonej) - opcjonalnie Wykonanie: Do głębokiej patelni wrzucamy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę

IMPRESJA SMAKU
Grzane wino z miodem i malinami 172

małe porcje):- 400 ml słodkiego, czerwonego wina- 2 cząstki pomarańczy- 1,5 czubatej łyżeczki miodu lipowego- 3 łyżki soku z malin (domowej roboty)- duża szczypta przyprawy korzennej- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru- 1/4 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Wino wlać do garnuszka, dodać miód i przyprawy i podgrzewać. Do ciepłego wina dodać sok z malin i pozostawić jeszcze na chwilę

W poszukiwaniu inspiracji
Zazie Bistro - francuska kuchnia w Krakowie 134

Trzeba przyznać, że ma on niesamowite wyczucie smaku i umiejętność łączenia ze sobą poszczególnych smaków i produktów. Na nasz stół najpierw trafia karafka białego wytrawnego wina Gruner Weltliner 2017 (79 zł) i domowa lemoniada bazyliowo-miętowa (11 zł). Potem kolejno pojawiają się: kałamarnica z grilla podawana z sałatką z awokado, mango i czerwonej cebuli, z prażonymi migdałami i sosem

Kulinarne przygody Gatity
Malinówka 132

pyszne lipcowe maliny. Z chęcią na pewno każdy z nas robi z nich nie tylko soki, dżemy i desery, ale można także zrobić też pyszne Wino. Warto go zrobić i trzymać w domowej piwniczce. Ja mam kilka takich butelek schowanych i jeśli jest okazja to wyciągam. Wspominamy wtedy lato i ciepłe dni i czekamy na kolejne :) Polecam

Gotuję Testuję
CYNAMONOWY SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 159

szklanka cukru (użyłam ok. 50 tabl. stewii) ~5 dużych jajek ~1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam jogurtu greckiego) Mus śliwkowy: ~15-20 łyżeczek powideł śliwkowych (najlepsze domowe :)) ~2-3 łyżki alkoholu ; likieru, brandy, wina (pominęłam) Składniki na masę wyjąć z lodówki ok. 1,5h wcześniej, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Spód: Pierniczki włożyć do miski i dokładnie rozkruszyć dłonią

chili & sugar
Ryż z kurczakiem po hiszpańsku 279

tych grubych) 2 świeże liście laurowe (lub 1 suszony) 4 łyżki mrożonego groszku ok. 8 łyżek oliwy z oliwek 1400 – 1500 ml bulionu drobiowego (domowego lub z ekologicznej kostki) 1/2 szklanki wina białego (wytrawnego lub półwytrawnego) szczypta szafranu sól morska i świeżo mielony pieprz dodatkowo: cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa

Poezja smaku
Krem z pieczarek na winie 134

czyli co się nawinie. Prosty, lekki przepis. Zupa może nie powala wyglądem ale z kleksem śmietany, natką pietruszki i pysznym, domowym chlebem na zakwasie wygrywa wszystko. Smak wina wyczuwalny, delikatny. Pyszny krem! Składniki: 500 gram umytych, obranych i posiekanych niedbale pieczarek 1/2 dużej cebuli, posiekanej ząbek czosnku łyżka masła 1/2 szklanki wina półwytrawnego 1 szklanka bulionu sól

Mango Papaja