Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 219Chleb domowy, jest zawsze wyjątkowy. Bo jak sami go przygotowujemy, to najlepsze składniki dodajemy. Ja mąkę z zaczynem drożdżowym zmieszałam, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków
Moniki Smakołyki
Rillettes z gęsi z nutą macierzanki i pomarańczy 230illettes z gęsiej piersi z dodatkiem macierzanki i pomarańczy to przepyszne smarowidło, idealne do pieczywa , zwłaszcza tego domowego pieczonego na zakwasie. Rillettes jest przygotowane tylko z tłuszczu gęsiego i powinno być przechowywane w lodówce. W temperaturze pokojowej zaczyna się topić, po schłodzeniu ponownie stężeje. Czas przygotowania: 20 minut + duszenie mięsa + chłodzenie Składniki: Pierś gęsi
SzczyptaSmaQ
Chlebowe smarowidło - dietetyczna pasta rybna 321Jeśli lubicie domowe smarowidła do pieczywa, zachęcam do rybnych, dietetycznych rozdań. Dziś receptura na pastę z wędzonej makreli i twarogu. Pasta z wędzonej ryby Składniki: 1 duża wędzona makrela 250 dag chudego twarogu 1 mała czerwona cebula 3 rzodkiewki pieprz Rybę oddzielić od ości, zemleć razem z twarogiem, dodać posiekaną drobno rzodkiewkę i cebulę. Doprawić pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chałka z kruszonką 254Uwielbiam domowe drożdżowe wypieki, a ta chałka to mój ostatni hit. Piekłam ją już kilka razy :) Przepis znalazłam u Anuli. Podaję go z moimi zmianami
Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z czekoladą 226Domowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą!Składniki:550 g mąki pszennej250 ml mleka40 g drożdży2 łyżki masła1 jajko4 łyżki cukruDodatkowo:jajko
Kuchnia domowa Ani
Łopatka w pięć minut 148Domowe, pyszne mięsko. Nic dodać, nić ująć. Polecam ten sposób na proste przygotowanie domowych mięs do pieczywa.1,3 łopatki wieprzowej bez kościZalewa :2,5 l wody3
Ewa w kuchni
Filet panierowany otrębami i bułką tartą 226dziś wiadomo, że otręby są zdrowe, mają dużo błonnika i zawierają dużo witamin oraz są pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ja bardzo lubię dodawać otręby do pieczywa gdy piekę domowy chleb lub bułki. Ale dodałam je także właśnie do panierki smażąc kotlety z piersi kurczaka. Niby zwykła panierka a jednak zdrowsza niż z samej bułki.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Hot-dog z prażoną cebulką 167Parówka, domowa bułka, prażona cebulka to coś co moi faceci lubią. Takie jedzonko mogliby jeść codziennie, ale nie ma tak dobrze, oj nie ma.Rozwiń i
Ewa w kuchni
A rzecz będzie o orkiszu, jego cudownych właściwościach i chlebie orkiszowym 198Chleb żytnio – orkiszowy na własnym zakwasie. Od dawna chodził za mną domowy chleb. Białego pieczywa nie jadam, tak jak nie jadam tektury. Ale niestety ciężko jest dostać dobrej jakości pieczywo, szczególnie takie na zakwasie, bo tylko takie jest nam w stanie dostarczyć wartości odżywczych, minerałów, witamin szczególnie z grupy...A rzecz będzie o orkiszu, jego cudownych właściwościach i chlebie
Nie Bo Piekło
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 192Uwielbiam domowy, pachnący chlebek, jednak jego wypiek nie jest moją mocną stroną :( Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba
Walijskie Pichcenie
Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe 303Moją ulubioną opcją na śniadanie jest pieczywo. Mianowicie chleb razowy z dodatkami. Postanowiłam zmienić moje menu na bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz
Truskawkowa Fiesta
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWE - NAJLEPSZE 240choć niekiedy jedną zjem, to prawdę powiedziawszy nic sobie z nich nie robię. Za to moja Rodzinka wprost uwielbia ! Ponieważ już od dawna nie kupuję sklepowego pieczywa, dla urozmaicenia domowego menu, co jakiś czas kombinuję i piekę nowe bułki. Dzisiejsze są wyjątkowo bez dodatku ziaren (które uwielbiamy), bardzo podobne do sklepowych ale tylko z wyglądu. W smaku
Smaczne Zdrowe
Nocne rogale z makiem 261przepis na rogale, które należy przygotować wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Rano wystarczy je tylko upiec i zjeść:) A nie ma nic pyszniejszego niż domowe, jeszcze ciepłe pieczywo na śniadanie... Inspiracja Składniki: 650g mąki pszennej, jajko, 20g świeżych drożdży, 200ml mleka, 100ml wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, łyżeczka soli
Z miłości do słodkości
Kanapka po góralsku 272kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowejpapryka świeża żółtapapryka konserwowa czerwona2 grube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży2 plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonegomasłoKolejność składania kanapki:Pierwsza połowa pieczywa- masło - sałata lodowa - szynka wędzona - papryka świeża żółta - bundz - sałata - boczek - papryka marynowana czerwona - kiełbasa Krakowska - sałata - bundz - żurawina - sałata - szynka wędzona
Apetyczna babeczka
Domowy chleb z prażoną cebulką 197Domowy chleb... Świeży, ciepły, z chrupiącą skórką.A w domu unosi się zapach jak z najlepszej piekarni.Prosty w wykonaniu, wyśmienity w smaku.Kto ma ochotę na kromeczkę
Gospodyni Miejska