kolejny przepis rodzinny, dostałam go od mamy, a mama od babci. Więc zapraszam na sprawdzone pączki takie pyszniutkie, takie domowe, babcine. No, a że Tłusty Czwartek, to nie będziemy sobie odmawiać przecież tych dobroci w ten dzień. Składniki: 500 g mąki 40 g drożdży 60 g masła 2 łyżki cukru 1 szklanki mleka 2 jajka(...)oprószony blat, przykryć i pozostawić na kolejne 25-30 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu, pączki nadziać marmoladą, polukrować lub posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia KasiMięciutkie puszyste rozpływające się w ustach pączki , karnawał w pełni, podczas jego trwania nie może ich zabraknąć. Przepis na te pączki pochodzi z książki "Domowe Ciasta i Ciasteczka" SKŁADNIKI 50 dag mąki 8-10 dag cukru, 2 łyżki oleju, 4-5 żółtek, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 1/2 słoika powideł lub dżemu, 1 łyżka spirytusu lub octu, szczypta soli(...)brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego
RAROSSATłusty czwartek to dzień kiedy możemy zapomnieć o diecie i rozsmakować się w pączkach, a szczególnie tych domowych. Polecam :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono przynajmniej podwoić objętość. Urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy około łyżeczkę marmolady i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką. Teraz wrzucamy do rondla smalec i roztapiamy. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię. Strząsamy z pączka mąkę
Symfonia smakowazawsze moje ulubione śniadanie to coś słodkiego i domowego za razem. Żadne pączki czy inne drożdżówki! Liczą się tylko grzanki z białym serem, najchętniej o kremowej konsystencji, z dodatkami takimi jak dżem czy miód. I tosty francuskie z miodem.. Puddingiem cynamonowym też nie pogardzę, ale tylko z dodatkiem owoców! Składniki (na 2-3 porcje): 8 [...] Artykuł CHRUPIĄCY PUDDING CYNAMONOWY
SandraFrej.compowrót będzie miły i będę mieć możliwość i chęci do częstszego udzielania się na blogu. Dziś chciałabym przedstawić pyszny przepis na Chipsy ziemniaczane. Nie te z paczki znanych firm, ale domowe, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy raz je zrobić, a może zakochacie się w nich tak jak ja z rodziną. Polecam! Chipsy ziemniaczane z dodatkami mały
Gotuję TestujęBardzo dziękuje firmie AQUAPHOR za podjęcie współpracy ze mną. Firma zajmuje się tworzeniem oraz produkcją filtrów do wody przeznaczonych do stosowania w warunkach domowych. Od firmy dostałam paczkę niespodziankę, w której znajdował się dzbanek do filtrowania wody Provance
kulinarnyswiatdomiciasta pączkowego. Pasek utworzył warkocz, a przestraszony cukiernik chcąc uniknąć kary, posypał go cukrem - co dało nowy przysmak. Na początku faworki były ciężkie i tłuste tak jak pączki, ale lata praktyk domowych gospodyń zaowocowały lekkim i chrupiącym deserem. Nazwa faworki pochodzi od francuskiego "faveur", co znaczy wstążeczka lub cienka tasiemka. Jednakże w Polsce w latach 30 -tych XX wieku była
Wędrówki po kuchnitłusty czwartek: Aby przejść do przepisu należy kliknąć w link lub zdjęcie. Racuchy drożdżowe Faworki (chrust) Szybkie oponki w 5 minut! - Najpopularniejszy przepis Tłusto czwartkowy w 2016! Pączki tradycyjne z dżemem Domowe wafle Może ten przepis nie jest zbyt popularny w Polsce w czasie tłustego czwartku, ale u nas na Litwie, to najpopularniejszy przepis w czasie zapustów. Placuszki na serwatce
Kuchnia Łukaszabloggerów, w którym można było wygrać paczkę z makaronami firmy Międzybrodzki Makaron . Byłam bardzo szczęśliwa, gdy okazało się, że mój blog został wybrany! :) Firma ta produkuje domowe makarony 4-jajeczne. W paczce znalazłam aż 8 opakowań makaronu! Jakie rodzaje to były? : makaron ryż , makaron gwiazdka , makaron świderek , makaron pierożek (ja zawsze mówiłam na niego "kolanka", fajnie poznać inną nazwę :)), makaron
chili & sugartłuściutkie pyszności... Mniam!Za faworkami nigdy specjalnie nie przepadałam. Owszem, jadłam, kiedy Mama smażyła, ale to pączusie były moją miłością. Jako dzieciak uwielbiałam zjeść sobie pączka na śniadanie, a odkąd Mama zaczęła przygotowywać domowe, tylko te dla mnie istniały. Na blogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty(...)szukam więc nowych, ciekawych pomysłów.W książeczce Ciasta domowe, wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży - takie ciasto powinno lepiej rosnąć, a także wydłuża świeżość wypieku. Hmm... Nie wiem, czy to działa. Ciasto owszem, wyrosło bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzebasta. Najlepsze, najprostsze. Zaledwie kilka składników do mocnego i aromatycznego sosu, do tego domowy makaron. Do jego samodzielnego zrobienia szczególnie Was zachęcam, bo smak makaronu z paczki to po prostu nie to. Domowy makaron ma fakturę i ‘mięso’- ma ‘ciało’, które idealnie wchłania i przenosi smak, a do tego syci na długo. Ciasto na makaron robię w misce do której
Karo in the Kitchendomowy Tłusty Czwartek idealne!:) – szczególnie jeśli chcemy komuś podarować takiego pączusia – niezbyt słodkiego – pachnącego delikatnie otartą skórką z cytryny, drożdżami, konfiturą winogronową i posypane na świeżo cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie polać je ulubioną polewą / lukrem. A jeśli chcecie dodatkowo raz na jakiś czas zajadać się nimi do kawy to nie pozostaje Wam nic innego jak wypróbować(...)szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę konfitury, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor z obu stron, posyp cukrem pudrem. Za każdym razem kiedy po nie sięgasz możesz
Zasmakuj KuchniNajlepsze są pączki z czekoladą i do tego domowe. Jak szybko je zrobiłam tak szybko znikneły z talerza. Można zrobić z nutellą jak kto woli
Kuchnia DanusiPączki robię raz do roku. Nie lubię pączków ze sklepu, natomiast moje bardzo mi smakują. Może dlatego ,że robię tak rzadko. Zapewniam jednak ,że przepis
W kuchennym oknie Ewyłyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki, spirytusu albo innego alkoholu) szczypta soli olej do smażenia drobny cukier do wypieków (u mnie domowy cukier waniliowy) do obtoczenia pączków Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać do miski, w mące zrobić dołek - w dołku umieścić pokruszone drożdże oraz 60ml wody (nie powinna być zbyt zimna
Smakołyki Bereniki