Przepis na te pączki pochodzi z domowych moich zbiorów, przez te lata kartki zeszytu nieco pożółkły, ale najważniejsze, że można wszystko odczytać. Te pączki nie należą do najtańszych, ale warto je zrobić, bo to chyba najlepsze pączki jakie dotychczas robiłam. Są bardzo delikatne i co ważne nie chłoną tyle tłuszczu co tradycyjne pączki. Zdjęcia robione są na szybko, część pączków
Na słodko lub wytrawniePączki...o rany jak dawno ich nie robiłam...i już od kilku dni "chodziły " za mną...ale albo czasu brak, albo jajek brak..albo coś innego
Moje domowe kucharzenieobracać, jeśli tak nie jest pomagamy im łyżeczką. Smażymy na złoto-brązowy kolor. Po wyjęciu z oleju odsączamy na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu i oprószamy obficie cukrem pudrem. Domowe serowo limonkowe pączki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu w towarzystwie ulubionej herbaty. Ja polecam Wam w szczególności herbatę Richmont Spicy Cinnamon . Idealna na jesienne, chłodne wieczory. Serowo limonkowe pączki i pyszna
Słodkie okruszkiChcemy uzyskać małe kawałeczki zlepione ze sobą dające się swobodnie pokruszyć na przygotowane ciasto. Następne były małe "pączki" pieczone z nadzieniem z konfitury z róży (oczywiście domowej!) i odrywaniec cynamonowy. Pączki: Ciasto należy rozwałkować i wycinać z niego kółka szklanką, kubkiem, filiżanką o średnicy ok. 9 cm. Na każde kółeczko nałożyć odrobinę nadzienia (u nas konfitura z róży
Symfonia SmakówDziś tłusty czwartek. Długo się zastanawiałam jakie pączki zaserwować dzisiaj rodzince. Pączków w piekarniach i sklepach pewnie dla nikogo nie zabraknie, jednakże takie domowe są najlepsze. U mnie padło na pączki serowe, u nas w domu zwane oponkami. Najsmaczniejsze i najpyszniejsze. Przypominają mi smak dzieciństwa. Pączki serowe składniki 0,5 kg sera 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka
Pani domowakształtu, jak widać na załączonych obrazkach, za bardzo trzymać nie chcą). Jako nadzienia użyłam dżemu truskawkowego - mój był nieco zbyt rzadki, i wypływał. Używajcie więc specjalnych marmolad do pączków lub dżemów domowej roboty, które są twarde i ładnie będą siedzieć tam, gdzie je wciśniecie. Całość posypałam cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem w proszku - bardzo mi się ten smak spodobał, polecam(...)jestem w stanie poświęcać się nawet częściej (w najbliższym czasie mam w planach wypróbować jeszcze dwa inne rodzaje pączusiów - przepisy z pewnością przydadzą się za rok w okolicach karnawału).Pączki-serduszka z dżemem truskawkowymSkładniki:(na 20 sztuk)450 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży50 g cukru100 ml letniego mleka80 ml letniej wody2 jajka50 g masła1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka wódkinadzienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam Kochani Już za kilka dni tłusty czwartek dlatego zebrałam dla Was wszystkie przepisy na słodkości tego dnia w jednym miejscu :-) Zapraszam Najlepsze pączki-pyszne,leciutkie,domowe i wychodzi ich duuuużo :-) przepis znajduje się tu : kliknij Pulchne faworki z 5 składników pyszne :-) Przepis znajduje się tu: kliknij Serowe ciasteczka z marmoladą różaną-chrupkie(...)cudne i pyszne :-) Przepis znajduje się tu : kliknij Pączusie na serku homogenizowanym-to propozycja dla tych ,którzy nie mają czasu a chcą w tłusty czwartek zjeść pączki własnej roboty. Robi się je ekspresowo,są lekkie i puszyste :-) przepis znajduje się tu: kliknij To tyle :-) mam nadzieję,że skorzystacie z moich przepisów,i że będzie Wam smakowało
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzed smażeniem lub nadziewając go w dwóch miejscach (od spodu lub z boku) po usmażeniu, żeby pączek na całej długości miał w sobie nadzienie. Pączki po usmażeniu obtoczyłam w drobnym cukrze wymieszanym z domowym cukrem waniliowym, który znacznie podbił smak całości. Możecie też udekorować je tradycyjnym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 14-15 dużych pączków(...)cukru 4 żółtka 40g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka spirytusu lub wódki 200g masy kajmakowej (krówkowej) 100g drobnego cukru (u mnie wymieszany z domowym cukrem waniliowym) do obtoczenia usmażonych pączków 1,5-2l oleju do smażenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać 1/2 łyżki cukru, 2 łyżki
Smakołyki BerenikiTradycyjnie, jak co roku, wpis o nadchodzących trendach kulinarnych. Ze statystykami jest tak, że jak w jednym gospodarstwie domowym mąż pali paczkę papierosów dziennie, a żona nie pali w ogóle, to oboje palą 10 papierosów. Trendy wykazują co najwyżej statystyczny wzrost zainteresowania takim, a nie innym zjawiskiem. Nie oznacza to w cale, że takie zainteresowanie będzie zawsze i wszędzie oraz(...)części warzyw, które zazwyczaj lądują w śmietniku. Nie ukrywam, że to mój kierunek, o czym wiedzą najwierniejsi fani, którzy pamiętają choćby moją serię wpisów o przepisach ze starego chleba. domowa kuchnia - Pytanie brzmi, czy wygra z ekonomią? Na pewnych płaszczyznach na pewno. Ludzie są skłonni zapłacić więcej, za rzecz znacznie lepiej przygotowaną. Oczywiście ci, którzy mają czym zapłacić :) sztuczne mięso
Kryzysowa Książka Kucharskachłodne i ponure dni. Ze świeżych owoców robimy także dżemy , którymi możemy później nie tylko posmarować pieczywo, ale wykorzystać je także do naleśników czy ciast. Często dżemem nabijamy pączki. Najlepiej smakują domowej roboty, bez środków konserwujących. Dzieci je wprost uwielbiają. Mają dużo witamin i są bardzo odżywcze . Tak samo powidła , które najczęściej są robione ze śliwek. Smarujemy nimi ciasta
Gotuję Testujęspód, delikatna, kremowa masa serowa - cudownie lekka dzięki użyciu jogurtu, a na wierzchu owoce (użyjcie swoich ulubionych) zalane galaretką. I tutaj mały haczyk - bo galaretka nie jest z paczki, ale z domowego syropu z kwiatów czarnego bzu. Jeśli jeszcze macie gdzieś zachomikowaną buteleczkę - nie zawahajcie się jej użyć! Serniczek smakuje latem i wakacjami, jest świeży, lekki i delikatny. Spróbujcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekubek bulguru (przed ugotowaniem) – 1/2 zielonego ogórka (użyłam wężowego) – garść pomidorków koktajlowych (ok 10-12 sztuk) – mały słoiczek zielonych oliwek – suszony tymianek (domowy, nie z paczki) – 2 małe ząbki czosnku – 1 czerwoną paprykę – 1/2 cebuli – 2 garście nasion słonecznika – 1 garść nasion lnu – sok z 1/2 limonki – odrobina oliwy
Szybko Tanio Smacznieciasta dorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy wybór na nietłusty tłusty czwartek. Składniki (12 babeczek): 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki
Roślinna - blog wegańskiKiedy chodzi za mną "coś słodkiego" i mam ochotę na "sama nie wiem co" :-) gotuję budyń. Taki domowy, nie z paczki. Jest bardzo szybki do zrobienia a o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu.Składniki:2 szklanki mleka2 łyżki cukru3 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanejwanilia z 0.5 laski wanilii lub ew. odrobina cukru waniliowegoWykonanie:1,5 szklanki mleka gotujemy
Walijskie Pichceniepączku małą dziurkę i wyciskam do środka około łyżeczki konfitury.Lukrowanie: cukier puder rozpuszczam w małej ilości wrzącej wody, dla smaczku można dodać sok z cytryny. Lukrem polewam ciepłe pączki.Przepis na domową konfiturę z róży
prawdziwe jedzenie