Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 252Najwyższa pora brać się za przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na
Kulinarne przygody Gatity
Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem 224Tym razem w naszej kwietniowej piekarni Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia pomidorowego jasnego chleba orkiszowego z sezamem. Przepis został zaczerpnięty z bloga
Kulinarne przygody Gatity
Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami 249Jakiś czas temu w ramach wspólnego pieczenia razem z innymi bloggerami piekłam wiejski chleb francuski na zakwasie . Bardzo nam przypadł do gustu, więc postanowiłam go
Kulinarne przygody Gatity
Schab w majeranku nadziewany śliwką 251Dzisiaj mała przerwa w szparagowym menu. Majówka już od jutra i wiadomo, kto żyw wyciąga grilla i grilluje ! Ale ponieważ pogoda od piątku ma być kiepska
Kulinarne przygody Gatity
Bułki do hot-dogów 224Tym razem nasz cykl Wypiekanie na śniadanie , organizowany przez Małgosię z agościł na blogu Eweliny . Wspólnie piekłyśmy bułki do
Kulinarne przygody Gatity
Suszony rabarbar 271Sezon na rabarbar w pełni, ale już teraz warto pomyśleć o tym, żeby jego smak został z nami na dłużej, wtedy kiedy świeży zniknie ze
Kulinarne przygody Gatity
Lody rabarbarowe z borówką amerykańską 251Za oknem upał, najwyższa pora uruchomić maszynkę do lodów. W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam i jadłam lody rabarbarowe . Bardzo nam posmakowały, więc
Kulinarne przygody Gatity
Pure z pieczonych buraków 228Pieczone buraki Dziś przepis bardzo prosty, ale postanowiłam go zapisać, bo szczególnie na wiosnę czy też latem, gdy buraki
Kulinarne przygody Gatity
Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem 248Do tej pory robiłam konfiturę tylko z wiśni, nie dodawałam do nich żadnych innych owoców. W tym roku doszłam do wniosku jednak, że trzeba
Kulinarne przygody Gatity
Bakłażany w adżice 337Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest
Kulinarne przygody Gatity
Bagietki pszenno-żytnie 245Dawno nie było na blogu wpisu z pieczywem w roli głównej. Letnie upały zdecydowanie mnie odstraszały od włączenia piekarnika. Ale póki co upały
Kulinarne przygody Gatity
Suszone grzyby 226Jak co roku, we wrześniu uruchamiam moją suszarkę do grzybów i owoców. Suszyłam już jabłka , teraz przyszła pora na grzyby. Tym razem suszyłam
Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z aronii i śliwek 222Ciągle trwa sezon na przetwarzanie owoców i warzyw, aby potem w trakcie zimy móc z nich skorzystać, kiedy na targach już zabraknie świeżych produktów. Uwielbiam w
Kulinarne przygody Gatity
Cebulaczki 419Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cebulaczki to pyszne bułeczki drożdżowe z cebulą i żółtym serem. Moja rodzinka je bardzo polubiła Są przepyszne, można je
Marta Gotuje
Wino z dzikiej róży 219Wrzesień październik to okres , kiedy możemy zbierać owoce dzikiej róży. Wprawdzie kolce nieco to utrudniają, ale efekt końcowy będzie wyśmienity. Dzika róża to owoc bogaty
W kuchennym oknie Ewy