dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:362/464)

Rafaello 141

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Kuchnia smaków
Zmiany, zmiany... I rustykalny chleb 185

Człowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego... Przez pewien czas mieliśmy z C. okazję żyć jak ludzie - budziliśmy się razem, spać kładliśmy się razem, jedliśmy wspólnie obiady, chodziliśmy na spacery z Ptysią i ogólnie mieliśmy mnóstwo czasu. Wbrew obawom moich koleżanek i kochanej Mamuni, wcale się sobą po dwóch tygodniach nie znudziliśmy, nie zaczęliśmy się też doprowadzać nawzajem do szału(...)godzinach:Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z wodą, odstawić na 10-15 minut.Do dużej miski przesiać mąki, wymieszać z solą. Dodać starter, rozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto - będzie się lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, boki podeprzeć czystymi ściereczkami, żeby nie rozlało się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 334

Dziś odrobina orientalizmu. Jestem wielkim fanem kuchni azjatyckiej, dlatego też od dawna nie mogłem doczekać się wyprawy kulinarnej w te rejony. Zapraszam do wypróbowania krewetek w

Wyprawy kulinarne
Z wizytą w Smak Sztuki 121

każda kusi swoim aromatem, obiecując niesamowite doznania smakowe A potem już było dużo, dużo o herbacie, kawie i czekoladzie. Do powstania smacznego naparu herbacianego niezwykle ważny jest oczywiście dobrej jakości susz herbaciany, ale również woda o odpowiedniej twardości jak i temperaturze. Praktycznie każdy gatunek herbaty jest parzony wodą o innej temperaturze, dlatego warto zwracać uwagę, aby nie zalewać każdej herbaty(...)doceniam fakt, że Gosia i Bartek dają możliwość samodzielnego wyboru obdarowanej osobie prezentu       Artykuł Z wizytą w Smak Sztuki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Wielka Brytania: Dyniowo-orzechowe muffiny 194

miałam wiele wspólnego z dynią, wiedziałam o niej tyle ile usłyszałam. Większość opinii zaczynało się i kończyło na tym, że dynia jest mdła, a w związku z tym niedobra i choć ponoć zdrowa, nie warto jej nawet próbować. Zatem nie próbowałam, do dnia w którym razem z M. nie zobaczyliśmy wielkiej, pięknej dyni pyszniącej się na środku straganu targowego(...)razem miąższ z dyni, olej, jajka i cukier na gładką masę. Następnie dodać po łyżce mąkę z przyprawami. Do formy na muffiny włożyć papilotki i każdą w 3/4 napełnić ciastem, a wierzch posypać siekanymi orzechami. Z podanej ilości ciasta udało mi się upiec 15 muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Smacznego! Dzisiejszy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa Pawłem Małeckim- warsztaty z Lidl Polska 163

Zapraszam wszystkich na małą relację z warsztatów kulinarnych Lidla z Pawłem Małeckim. Tematem przewodnim była WIELKANOC ! Pawła Małeckiego nie trzeba właściwie przedstawiać. Człowiek Wiedza Cukiernicza, zdobywca

Z Kuchni Do Kuchni
W orzechowym raju- wegańskie muffiny bananowe nadziewane masłem orzechowym 206

Były tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne!  Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej(...)wszechstronna- stanowi świetny dodatek do zup, sałatek i risotto. Można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też do produkcji przeróżnych słodkości, co potwierdzą dzisiejsze muffinki.  Dla amatorów wspomnianego na początku połączenia i dla wszystkich wielbicieli orzechów stanowią one prawdziwą

peanutbuttermonster
Domowy chleb z czosnkiem i oregano - gotowy w 1 h! 225

białego chleba już od wielu lat. Już w sumie zapomniałam, jak smakuje. Zaczął mi się kojarzyć jako coś mistycznego i nieziemsko dobrego, wyryty w mojej pamięci jako ulubiona zakąska mojego dziadka Henia, który za rarytas uważał kromkę białego pieczywa posmarowaną grubo masłem i posypaną solą.  Do tego dochodzą opowieści mojej mamy, jak to, jako dziecko, chodząc rano do piekarni(...)minut w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić. W międzyczasie wymieszaj mąki z czosnkiem. Do drożdży dodaj trochę mąki i ugniataj. Dodawaj mąkę aż utworzy się ciasto, które nie lepi się do palców.  Uformuj kształt chleba, jaki chcesz (ja wybrałam podłużny). Przykryj ciasto ręczniczkiem i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza

Gotowanie to kochanie
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 196

posypanego koperkiem wędzonego łososia.5. Do pozostałej części serka wyciskamy czosnek - główkę (2 ząbki zostawiamy do dekoracji). Mieszamy dokładnie.6. Na łososia kładziemy kolejną porcję serka, tak aby góra ciasta przykleiła się do łososia. Pamiętamy jednak by troszkę serka zostawić.7. Nakładamy delikatnie nasz "szpinakowy biszkopt".8. Dekorujemy! - Pozostawiony serek, odrobina wędzonego łososia, pokrojone oliwki i pokrojony w plasterki czosnek(...)Jest... sycący, ale przy tym pojawia się dziwna potrzeba by sięgnąć po jeszcze jeden kawałek. Reasumując, można się nim najeść (nawet po kawałeczku), ale jest tak dobry, że chce się dokładkę.Czy jest smaczny?Nie... On jest rewelacyjny. Pyszny i koniec kropka.To był... królewski obiad. Smak, idealne połączenie, bilans zachowany na najwyższym poziomie. Wszystko tak jak lubimy. Podane tak bardzo

Wypisz Wymaluj
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 233

Na blogach zrobiło się świątecznie. Wszędzie babki, mazurki, serniki, faszerowane jajka, baranki, zajączki i kurczaczki. Do mnie jeszcze nie dotarło, że Święta za progiem... Po pierwsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ODDAŁAM SZPIK - ODDAJ I TY, TO NIC NIE BOLI! 193

Tym razem nie będzie o jedzeniu, o kulinariach, ani słowem nie wspomnę o gastronomii. Czasem „branżowe” sprawy trzeba odłożyć na bok, by pomóc drugiemu człowiekowi. To

W kuchni Karmel-itki
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 435

tort to moja ostatnia zachcianka, którą musiałam natychmiast spełnić (no dobra, nie ostatnia, a kolejna, niecierpiąca zwłoki zachcianka:)) Miałam potworną ochotę na coś mocno kokosowego i truskawkowego jednocześnie, pomyślałam więc, że upiekę tort:) Puszyste biszkoptowe blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie

Słodko-Słony Świat Ilony
Magiczna Noc Restauracji. 193

Pamiętacie akcję na blogu Chantel, Przy kubku kawy., gdzie z okazji Nocy Restauracjido wygrania były vouchery do knajpek?link rozwiązania tu.._---->rozwiązanie. Nie chwaląc się

W kuchni Karmel-itki
Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu 148

pyszne śniadanie – placuszki na bazie soku z jabłek i granatu. Pyszne, pożywne, idealne dla dzieci i dorosłych. A na dodatek smażone bez tłuszczu. Wystarczy mieć tylko dobrą patelnię, a dostaniemy wspaniałe puszyste i beztłuszczowe placuszki  o smaku jabłek i granatu. Ja swoje dodatkowo podałam z pysznymi mandarynkami. Spróbujecie? Polecam i życzę Wam miłego dnia. Placuszki na bazie soku(...)odstawiamy na około 5 minut. Rozgrzewamy mocno patelnię, tuż przed smażeniem zmniejszamy płomień na minimalny. Patelnię przed pierwszym smażeniem można delikatnie spryskać olejem. Na patelnię wykładamy stołową łyżką porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka stołowa). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (placuszki podczas smażenia "rosną" / stają się puszyste). Ważne jest długie smażenie na minimalnym ogniu

Słodkie okruszki
Co zrobić z kokosem? Szybkie domowe mleko kokosowe i wiórki. 240

zrobić z kupionym w sklepie kokosem? Okazuje się, że pole do popisu jest całkiem spore.  Po pierwsze możemy wypić wodę, która się w nim znajduje. Taki napój to dobry izotonik, bogaty w witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, potas i fosfor.  Po drugie możemy wydrążyć miąższ i zrobić domowe, świeże wiórki kokosowe(...)woda - wystarczy wstrząsnąć i wszystko wróci do normy. 5. Pozostałe wiórki nie będą już tak aromatyczne, ale można do nich dorzucić nieco świeżych wiórków i dodać np. do ciasta

Powiedz dietom nie