dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:369/464)

Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 247

udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu. I lekkich frytek z pietruszki. To jak, piszecie się(...)Następnie przyprawiamy do smaku płatkami chili, solą oraz odrobiną oregano. Gotowy sos odstawiamy do wystudzenia i przekładamy do słoiczków. Można go przechowywać przez kilka tygodni w lodówce. Bułeczki bao Ciasto zagniatamy na około 2h przed końcem pieczenia mięsa. W tym celu w misce łączymy mąkę wraz z solą. W garnuszku zaś przygotowujemy zaczyn z drożdży. Rozpuszczamy je w letniej wodzie

Food Square
Smak Lata - relacja z warsztatów 166

końca zawsze pozostaje tajemnicą.  Nie jest jednak tajemnicą, że mam wielkie szczęście spotykać i gotować z naprawdę wyjątkowymi osobami, które dzielą moją pasję i miłość do kuchni i dobrego jedzenia. Tak było i tym razem. Ku wielkiej radości spotkałam osoby, z którymi "przegotowałam" już kilka warsztatów oraz nowych uczestników, z którymi już umówiliśmy się na kolejne spotkania (nie tylko(...)wielkiej radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom.  Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie jak na drożdżach. Miłośnicy konfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane

KUCHARNIA
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 205

Na temat wegetarianizmu krążą różne niekonwencjonalne plotki i rażące powalającą głupotą komentarze. I choć nie jestem w stu procentach typową wegetarianką, gdyż w mojej diecie pojawiają

W kuchni Karmel-itki
Tarta z kremem limonkowym bez pieczenia - "Fit Słodkości" Kinga Paruzel 215

zmiksować je bardzo drobno, aby konsystencja przypominała bułkę tartą. Dodajemy wiórki kokosowe, daktyle no i szczyptę soli. Wlewamy sok wyciśnięty z jednej limonki. Całość znowu miksujemy. Masa powinna przypominać ciasto tzn. musi być plastyczna. Ja wyłożyłam nią blaszkę do tarty o średnicy około 30 cm. Odstawiłam do lodówki. Teraz zabierzcie się za przygotowanie kremu. Awokado należy przekroić na pół(...)bakterie typu E.coli oraz bakteriofagi MS2, a zawarte w nim substancje poradziły sobie z niszczeniem ich lepiej nawet niż promienie słoneczne. AWOKADO Regularne spożywanie awokado pomaga poprawić i utrzymać dobrą kondycję naszego ciała/organizmu (w tym zachować dłużej młodość), dostarczyć odpowiednich składników odżywczych i stanowi swego rodzaju profilaktykę wielu chorób. Warto bo… – właściwości ma 35% więcej potasu niż banany

ClauditteMissCooking
Powidła truskawkowe i "Szukaj mnie wśród lawendy 1" 133

Przetwory z truskawek należą do jednych z moich ulubionych. Zimą lubię je wyciągać, by wykorzystać w ciastach lub naleśnikach. W tym roku zamiast dżemu truskawkowego postanowiłam zrobić powidła, w których widoczne by były całe owoce. Jak zwykle uzbroiłam się w cierpliwość potrzebną do smażenia. I było warto :) Składniki (na ok. 1,7 l powideł): 1,5 + 1,5 kg wyszypułkowanych(...)którą stronę przesunie się szala przeznaczenia. Ale możemy zrobić wszystko, aby pomóc szczęściu, a potem tylko czekać i przypatrywać się, czy już gaśniemy, czy może jednak płoniemy. W dobrym tego słowa znaczeniu ." Zamykam ten post i wracam do rozpoczętego kolejnego tomu trylogii :) Kolor fioletowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 276

miesięcznej przerwie udało mi się znaleźć chwilę, by usiąść i napisać nowy przepis. No dobra, nie całkiem nowy, ale odświeżony :) Jeśli chodzi o torty, to będą takie dwa, a to pierwszy z nich. Zabierałam się za niego bardzo długo, bo będzie to raczej długi wpis. Chociaż sam tort nie jest wcale taki trudny, to jednak pracochłonny i wieloetapowy. Dlatego zwlekałam(...)naprawdę powoli i z wyczuciem. Tak, by piana nie opadła ani o centymetr. Powiem szczerze, że czasem chce mi się bardziej, czasem mniej, ale jeśli się postaram, to gotowe ciasto na biszkopt ledwo mieści się w 2,5 l misce, a po upieczeniu ciacho jest lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego

Ratunku obiad
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 221

stan wypieczenia. Co też ważne, nie jest zbyt ciężki i łatwo nim potrząsać, kiedy w trakcie smażenia znajduje się w nim więcej jedzenia. Urządzenie nagrzewa się bardzo szybko dzięki dobrej cyrkulacji gorącego powietrza Wystarczy ustawić czas pracy na 5 minut dłużej od potrzebnego czasu, aby było gotowe do pracy. Obudowa jest termoizolacyjna, więc podczas pieczenia nie jest zbyt gorąca(...)zmieniają się w puree, a papryka wychodzi idealnie soczysta, Można poczuć się jak na majówkowej imprezie w ogrodzie :) Co najciekawsze, oprócz wytrawnych dań, w Purifry możemy również upiec ciasto, omlet, babeczki czy... pieczoną owsiankę! W takim wypadku maszyna przyjmuje rolę piekarnika. Aby przygotować słodki wypiek, będziemy potrzebowali małej foremki silikonowej, naczynia żaroodpornego lub tortownicy. Ciasto przygotowujemy tradycyjnie, a następnie ustawiamy

Poranek na słodko
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 189

popołudnie! Dziś, w ten uroczy, choć chłodny, ale słoneczny dzień chciałybyśmy zaprosić Was na bardzo przyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym!  O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa(...)osolonej wody z jedną łyżką masła. Sporządzenie kluseczek rozpoczynamy od ubicia ziemniaków na konsystencję puree, dodajemy do nich mąkę, wbijamy jajo i zagniatamy na zwarte, elastyczne ciasto - w razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki . Ciasto dzielimy na ok. 3 części. Z każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości ok.4-5 cm, kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą

Symfonia Smaków
Serce Fit Cake 212

SKŁADNIKI: 6 białek z jajek 3 żółtka 2 miarki kazeiny (zazwyczaj są w opakowaniu) 30 g płatków owsianych 30 g otrąb 200 ml jogurtu greckiego 2

ClauditteMissCooking
Chleb mieszany z ostropestem 222

Otrzymałem zlecenie na chleb z ostropestem. Bo to dobre na wątrobę. Dobrze się złożyło, bo zbliżał się World Bread Day, i trzeba było upiec coś specjalnego. Ale najpierw trochę teorii:Ostropest plamisty (Silybum marianum) znany i używany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, a dziś jest jednym z najlepiej przebadanych ziół stosowanych na codzień. Uważa się(...)całą podmłodę, zmielony słód, oraz mleko z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj (można mikserem) do połączenia się składników. Dodaj roztopiony smalec. Mieszaj dalej około 15 minut. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 - 30 minut.Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj podłóżny bochenek. Uformowane chleby włóż do foremek. Przy

Grahamka, weka i kajzerka
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 159

zielone z kilkusetletnimi dębami i lipami, a także stadninę koni. Zamek w Mosznej przez ostatnie lata służył niestety za budynek szpitalny, ale od 2013 roku w końcu trafił w dobre ręce i został udostępniony turystom jako obiekt hotelowo-konferencyjny. Znajdziemy w nim także centrum SPA, teatr   Castello , czy restaurację serwującą specjały kuchni śląskiej i opolskiej, przylegającej do kwitnącej(...)przygotował warsztaty z pieczenia   kołocza   śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż   kołocz   jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem

Food Square
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 232

nieco urozmaicony rozgrzewającym, lekko ostrym imbirem i aromatem orzechowym a aby nadać mu lekkiej wytrawności został nasączony zieloną herbatą! Koniecznie spróbujcie i pamiętajcie, że metoda prób i błędów oraz dobrego nastawienia jest tutaj kluczowa do osiągnięcia fajnego efektu! Zapraszamy! (; Składniki:sprawdzony biszkopt wg. przepisu mojej babci i cioci:na formę o średnicy 22-24cm1 szklanka mąki ziemniaczanej(...)plastycznego. Aby zrobić to w sposób jak najbardziej równomierny należy na natłuszczonej olejem stolnicy rozwałkować równomiernie lukier na grubość ok 1-1,5cm - przypomina mi to trochę rozwałkowanie drożdżowego ciasta np. na  kruche rogaliki - ponieważ musimy uzyskać podobną  grubość i objętość. Kolejno rozwałkowany lukier nakładamy na tort - wewnętrzną stroną obydwu dłoni nasmarowanych delikatnie olejem przenosimy na tort, kolejno

Symfonia Smaków
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 196

kurczak (w każdej możliwej postaci), który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji, i, choć chodzi(...)delikatnie, zrumieniona. Jak bardzo chciałabym używać ekologicznego wywaru z wołowiny, niestety nie miałam czasu na jego ugotowanie, poza tym mam grzeszną słabość do tego z kostki. Połączyłam więc niedobre z najlepszym i użyłam domowego wywaru warzywnego i wołowego, kupnego. Jeśli macie czas i ochotę na zrobienie własnego wywaru- gorąco Was do tego zachęcam! FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki

Gotowanie to kochanie
Wegańska Wielkanoc - PISANKI Z MASY SOLNEJ oraz DLACZEGO NIE JEMY JAJEK? 178

Masę solną robi się łatwo. Potrzebne są: - 2 szklanki mąki - 2 szklanki soli - szklanka ciepłej wody Trzeba tylko wymieszać mąkę z solą, stopniowo dodawać wodę i zagniatać "ciasto". Po kilku minutach ugniatania powinna powstać fajna, plastyczna masa, nie lepiąca się do rąk. W razie potrzeby można dodać troszkę wody albo podsypać trochę mąki, nieważna jest tu aptekarska dokładność... Część masy(...)PETYCJI  do sieci Kaufland w Polsce, aby wzorem Kauflandu w Niemczech zrezygnował ze sprzedaży jaj z chowu klatkowego. Dlaczego petycja do Kauflandu? Bo łatwiej jest naśladować mając już dobry wzór. Jeśli już "musicie" jeść jajka (chociaż wcale nie musicie, naprawdę!), wybierajcie przynajmniej te z oznaczeniem "0" - mimo że droższe, nie są nafaszerowane chemią i naznaczone cierpieniem zwierząt; warto mieć

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
BEZGLUTENOWA (PSEUDO)KUTIA CZYLI MAK Z AMARANTUSEM, BAKALIAMI I MIESZANKĄ ZIAREN. 190

"Cisza jak makiem siał"... Każdy dziś w skupieniu i z miną inteligenta tworzy i konstruuje. Same złote rączki pochylają się nad tworem, który do życia powołały

Wypisz Wymaluj