Już bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego
Pożeraczka, czyli raz adobrześrednica: 15 cm motyw kwiatu średnica 20 cm stokrotka średnica 25 cm serca średnica 28 cm Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne/silikon. Moje zdanie... Dzięki szablonom każde ciasto zyska niepowtarzalnego wyglądu. Zresztą nadają się także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami(...)wymaga stałego przecierania. To była taka moja "syzyfowa praca", której częstotliwość uległa zmianie. Faktycznie, dzięki zastosowaniu sprayu - lustro czyszczę rzadziej. Polubiłam ten środek, bo nie ma to jak dobry produkt, który ułatwia wykonywanie niezbyt lubianych czynności! Ogólna opinia: Tak jak ostatnio - jestem zadowolona z produktów, które testowałam i z chęcią wypróbuję kolejne. Fakt, cena może nie jest bardzo kusząca
Di gotujepierwszy tą nalewkę piłam u znajomej, dobrych parę lat temu. Była niesamowita. Nie wiem dlaczego, ale w smaku skojarzyła mi się z białym rosjaninem – drinkiem Oczywiście, żurawinówka tak nie smakuje, ale kto by się przejmował szczegółami. U Moniki, nalewkami a raczej ich produkcją, zajmuje się jej mąż. Ma masę książek traktujących o wyrobie nalewek. Od niego to właśnie(...)odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Zlewamy do butelek 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/zurawinowka-nalewka-zurawiny/ BosowKuchni Artykuł Żurawinówka – nalewka z żurawiny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSylwester zbliża się wielkimi krokami. Jestem pewna, że spora część z Was wybiera się na domową imprezę sylwestrową, bądź nawet sami ją organizujecie. Każdy z nas doskonale wie, że dobra impreza składa się z trzech czynników. Pierwszy z nich to oczywiście towarzystwo, drugi jedzenie, a trzeci coś do picia. Nie wymieniam ich w kolejności, bo wiem, że dla jednych inne(...)Inne propozycje przekąsek: Naleśniki z parówkami i serem Dip serowy z ziemniaka Pischinger'y Przekąska a'la tacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus z pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki cukiniowe Hummus buraczany Lekki krem orzechowy Pieczona cieciorka
Be Fit Be StrongWiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)wapń, magnez, fosfor, sód, mają niską wartość kaloryczną - do 100 kcal/100 g, zawierają niewiele węglowodanów 20-30 g/100 g, błonnik także występuje w ziemniakach - około 3 g są dobrym "wypełniaczem" - mało kalorii, mało skrobi, są lekkostrawne, osoby z zaburzeniami trawienia nie powinni mieć z nimi problemu alkalizują krew Teraz o wadach: kosmicznie wysoki indeks glikemiczny
pyszne zdrowościdlaczego nie...? Bazowałam na tym samym przepisie co ostatnio, z książki 1 mix, 100 muffins Susanne Tee, jednak zmniejszyłam proporcje suchych składników o połowę, dodałam tyle płynu, żeby nadać ciastu odpowiednią konsystencję (dość gęstą, ale to nic nie szkodzi - rosną wzorcowo), od siebie dorzuciłam marcepan - i są - moje słodkie maleństwa. Ciężko się od nich oderwać, szczególnie, gdy są jeszcze ciepłe(...)domu. Dopiero potem plecki zaczęły piec...). Mam nadzieję, że pasmo nieszczęść na tym się zakończy. Przygotowując muffiny nic sobie nie odcięłam ani nie przytrzasnęłam, jestem więc chyba na dobrej drodze
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna przyrządzić w niej ciasta drożdżowe oraz ciasta na bazie proszku do pieczenia ponieważ forma nie wchodzi w reakcje chemiczne z wypiekiem. Kolejnym atutem formy jest to że ciasto się nie przypala oraz nie przywiera za czym idzie wielkie ułatwienie przy wyjmowaniu potrawy. Dużą zaletą jest również to że formy przed pieczeniem nie trzeba natłuszczać, co czyni naszą kuchnie(...)sklepu a na prawdę warto gdyż jakość testowanych produktów mówi sama za siebie. Nie warto kupować chińskich brzydko pachnących podróbek, kupujmy nasze europejskie produkty które na prawdę są dobre i nie kosztują wiele
Pychotkaaazdjęciach składników jest w rzeczywistości margaryna roślinna. Można jak najbardziej jej użyć jeśli ktoś lubi – ja robię tak w większości potraw, gdzie „oficjalnie” składnikiem jest masło – byleby była dobrej jakości. Można również nieco poeksperymentować i obok lub zamiast kurek użyć np. maślaków, które w towarzystwie, nomen omen, masła i jajek też czują się dobrze. Omlet z kurkami, rukolą i camembertem(...)float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-138 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-138 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone składniki i ciasto na omlet Najpierw podsmażamy kurki i czosnek Następnie smażymy podzielony na pół omlet Na którym układamy nadzienie i zawijamy Omlet z kurkami, rukolą i camembertem Post Omlet z kurkami, rukolą
Kulinarna Pokusakuchnia Egiptu, Arabii Saudyjskiej, gdzieś przebija się Maroko i antyczna Persja, czyli dzisiejszy Iran. Znajdziecie tam przepis na fantastyczne klopsiki, marynowane cytryny, a wielbiciele słodkości będą mogli spróbować genialnego ciasta z pistacji i kokosa. „Persiana” to nieodłączna siostra „Sirocco”, trzeba mieć! Caroline Eden „Samarkand” – wydanie w języku angielskim Samarkand to miasto w Uzbekistanie, kiedyś położone na Szlaku Jedwabnym. Caroline(...)pojawia się sporo fajnych promocji 3. Nieprzeczytane.pl księgarnia internetowa specjalizująca się w niskich cenach 4. Amazon.de (darmowa wysyłka do Polski od 49 Euro), Amazon.co.uk i Amazon.us kopalnia wszelkiego dobra księgarskiego z całego świata. Na koniec powiem Wam, że pisanie o książkach jest fajne, więc myślę, że kącik kulinarnego mola książkowego zagości na stałe na blogu Dajcie znać, co kupiliście
ladykitchenpołowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów(...)FENOCCHIO - Barolo „Bussia” DOCG 2009 to 100% Nebbiolo. Wino to urzekło mnie aromatami wiśni, dzikich malin, nutami lukrecji, goździków i przypraw oraz kandyzowanych skórek owoców cytrynowych. Wino o bardzo dobrej strukturze. Świeże i z długim przyjemnym finiszem. PODERE LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova” IGT Toscana Rosso 2008 to 60 % Sangiovese, 25 % Cabernet Sauvignon i 15% Merlot. Doskonale owocowe, z długim
królestwo garówDzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane
Wyprawy kulinarnebiologicznej zawierający szerokie spektrum aminokwasów. Odżywka została wzbogacona w taurynę. Suplement białkowy z serii produktów KULTURYSTA.COM to 100% białka serwatkowego (WPC) - doskonały preparat dla sportowców w trakcie budowania muskulatury. Dobra odżywka na mięśnie charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną, szybkim tempem działania oraz wykazuje silne działanie anaboliczne i antykataboliczne. Właściwości suplementu diety KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional: odżywka wysokobiałkowa(...)około 5 minut białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNigdy się nie znudzi, za każdym razem potrafię odkryć coś nowego. Cytatami rzucam już prawie na wyrywki. 5. Ukochana piosenka? Każda, która akurat pasuje do nastroju. A taka dobra zawsze i na każdy humor to Estranged – Guns and Roses. 6. Twój zapach z dzieciństwa? Gdybym miała stawiać na jeden, to chyba będzie wanilia. Dominująca nuta w każdych przez(...)które by to było i z jakiego powodu? 2. Twoja popisowa potrawa to…? 3. Dlaczego zaczęłaś gotować i interesować się kuchnią i kulinariami? 4. Piętrowy bogaty tort czy proste ciasto? Dlaczego tak, a nie inaczej? 5. Twoje ulubione czasopismo to…? 6. Ulubiony produkt spożywczy. Dlaczego akurat ten? 7. Potrawa, której nienawidziłaś w dzieciństwie, to…? 8. Twój preferowany środek transportu
Karo in the Kitchentakie też kupujemy mięso na naszą mielonkę– ma być odpowiednio poprzerastane tłuszczem, nie za chude, ultraświeże . Zawsze pamiętamy o jego przeznaczeniu i odpowiednich proporcjach –nie da się zrobić dobrej, soczystej i kruchej wędliny bez tłuszczu. To tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku, to on spaja, nawilża i sprawia, że masa jest puszysta i krucha. PIERWSZY DZIEŃ – peklowanie na sucho(...)ziele angielskie tłuczemy na pył w moździerzu. Majeranek rozcieramy między dłońmi. Dodajemy przeciśnięty kilkukrotnie przez praskę czosnek, żelatynę w proszku, wlewamy zimną wodę. Całą masę mięsną wyrabiamy jak ciasto, dłonią. Mięso musi wchłonąć wodę i zacząć się kleić do ręki – po odwróceniu dłoni do góry nogami spory kawałek masy powinien się mocno trzymać. Po co to wszystko? Czemu nie można
Karo in the Kitchenkuchniach zapachniał czosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy(...)dostawach ulubionej nalewki porzeczkowej i czekoladek z likierem, do których słabość mam wyjątkową. To wszystko "kosztowności" wręczane bez okazji. Po prostu, "bo mam i chcę Ci dać", z dobrego serca, z chęci podzielenia się bogactwem. Nieustannie zachwyca mnie i napawa wielkiem optymizmem ta szczera i prawdziwa życzliwość i bezinteresowność. Jak ta dostarczona przez listonosza wcześnie rano paczuszka, w której
KUCHARNIA