Sernik to krol wszystkich wypiekow w naszym domu.Niezalezmie od pory roku ,serniki pieke namietnie.Zmieniaja sie tylko dodatki.Ani Boze Narodzenie ani Wielkanoc bez sernika nie moga sie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rumiane jabłka, pachnące śliwki, dorodne mięsiwa, jędrne warzywa... To wszystko nasze. Najlepsze, bo polskie! Od dziś zamieniamy popularne przysłowie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" na "Cudze
W kuchni Karmel-itkichleb paleo z warzyw , niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału (który w dodatku jest przepyszny) to najpopularniejszy przepis na tej stronie, notując kilkaset wyświetleń każdego dnia. Lepsze jest czasem wrogiem dobrego, ale w tym przypadku okazuje się, że z pewną modyfikacją ten chleb może być jeszcze lepszy ! Chleb paleo śródziemnomorsk i jest modyfikacją wspomnianego wyżej chleba paleo z warzyw polegającą głównie(...)końcu dodaj ocet jabłkowy i pestki dyni. Warto też zostawić kilka suszonych pomidorów i oliwek i nie ubijać ich blenderem, tylko pokroić nożem i dodać pod sam koniec do ciasta. Ilość soli zależy od tego, jak słone jest pesto – jeśli w składzie masz słone oliwki i solone suszone pomidory, to może się okazać, że nie trzeba w ogóle chleba
PaleoSMAKDzisiaj zapraszam na podróż do słonecznego Maroka. Tagine to tradycyjny marokański sposób przyrządzania pysznych mięs w glinianym garnku przypominającym komin. Ja niestety nie dysponowałem takim naczyniem
Wyprawy kulinarneżeby jakoś dowiozło mnie do domu. Gdy zapaliło bez problemów, w radosnym nastroju ruszyłam żwawo do domu. Nie ujechałam jednak daleko - po kilku kilometrach samochód zastrajkował; i to na dobre. Zniechęcona, zmęczona i z coraz gorszym nastawieniem do świata, zadzwoniłam do C., żądając pomocy. Najlepiej natychmiastowej. Oddzwonił po kilku minutach informując, że pomoc drogowa zjawi się... Za godzinę(...)kuchni z kilkoma egzemplarzami, kilka kolejnych C. przeistacza w halloweenowe lampiony. Ten sezon zaczniemy od dyni kandyzowanej. Tak naprawdę przygotowałam ją w zeszłym roku z myślą o pewnym cieście, ale... Została zjedzona jako nadzienie do naleśników. Jest boska! Przepis znalazłam na blogu Every cake you bake , i wzięłam go w ciemno. Nie zawiodłam się! Banalnie prosta w przygotowaniu, wychodzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzestwierdzić, że moja mama zaraz po najlepszym rosole świata, robi najlepszy barszcz wigilijny. Ideału rosołu zapewne nigdy nie doścignę, ale barszcz nauczyłam się całkiem nieźle kopiować. Podstawą jest oczywiście dobry, samodzielnie zrobiony zakwas, a druga część sukcesu to wywar z buraków i włoszczyzny, których nie wolno skąpić. Zakwas bezglutenowy nastawiam tydzień wcześniej i robię go według przepisu www.bezokruszka.pl(...)przez gęste sito. Kluseczki - Grzyby namaczamy na kilka godzin, a następnie obgotowujemy około 10 minut w małej ilości wody i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, ciasto powinno być kleiste, jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z łyżką oleju. Moczymy we wrzątku przez chwilę łyżeczkę, po czym jej boczną krawędzią
Quinoa Raz!czasu do wyrośnięcia. Mięciutki i wilgotny w środku, bardzo długo pozostaje świeży. Doskonały do kanapek. Chleb regularnie piekę od jakiś 4 lat. Ten czas pozwolił nam docenić naprawdę dobre chleby. Te pieczone naturalnie chleby, może nie zawsze są tak piękne jak te sklepowe, za to zawsze zdrowsze i o niebo smaczniejsze niż ich sklepowi bracia. Przez to mamy(...)dałam 500 g chlebowej i 100g razowej) 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 400 ml wody Garść siemienia lnianego Sposób przygotowania Składniki mieszamy na gładkie ciasto. Przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, nawadniamy (spryskujemy lub wkładamy naczynie z wodą) Pieczemy 20 min. Skręcamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy jeszcze
Mieszam w Garnkubyć gotowe po upływie ok. 65 min, w metalowych ten czas może się wydłużyć do 70 min. Ciastka sprawdzamy patyczkiem, na którym po wyjęciu nie powinny zostać ślady surowego ciasta, może być jednak, a nawet powinien być wciąż wilgotny. Kiedy stwierdzimy, że serniczki są już upieczone, uchylamy wyłączony piekarnik i pozwalamy im wystygnąć. Nie wyciągamy od razu. Mimo że ciastka(...)reklamę nie płacił - nie musiał! Sama postanowiłam o tych czekoladach napisać parę słów i być może jeszcze się w moich wpisach pojawią, ponieważ uważam, że są naprawdę dobre ;) Miłej niedzieli
Ratunku obiadCzy wiedzieliście, że możecie zrobić swój własny, przepyszny, naturalny ekstrakt waniliowy? I to nawet trzy buteleczki w cenie jednej! Ja oszalałam na punkcie tego
Gotowanie to kochanieZdrowe, smaczne i bezglutenowe przekąski? Znacie już Gryczanki? Bo my tak! To rewelacyjny BIO produkt, bez glutenu, dla vegan, bez
IzaGotujepracy, to dochodzę do wniosku, że w dużej większości przypadków możemy sobie pozwolić na urozmaicone drugie śniadania, zamieniając kanapki a to na sałatkę, a to na kawałek pożywnego ciasta z orzechami i rodzynkami. Pudełka śniadaniowe (lunchboxy) dają nam wiele możliwości. Ja, jak wiecie nie wychodzę do pracy i drugie śniadanie jem w domu, razem z mężem, bo razem pracujemy. Przygotowuję(...)znaczenia jest też smak. Najbardziej odpowiadają nam przeważnie Sokołów 93% mięsa. kupne tortelini. Odkryłam w Biedronce świeże tortellini Rana , które mają krótki skład i są naprawdę dobre. Wystarczy wrzucić je na 1 minutę do wrzątku i są gotowe. Polecam te z prosciutto i serem. zupa. Tak jak w przypadku sałatki, robię ją dzień wcześniej i podgrzewam przed jedzeniem. Staram
Posadzone i zjedzoneTORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEMDziś jest dla mnie wyjątkowy dzień, ponieważ mój Synek Adaś kończy 10 lat!!! Nie mogę uwierzyć, że czas tak szybko zleciał
Słodko-Słony Świat Ilonyodcinku programu „Dorota, Karol i goście” wystąpiła Anna Mucha – znana z telewizji i kina młoda polska aktorka. Prywatnie wielbicielka dobrego jedzenia i talentu mistrzów kuchni. Po dobrym obiedzie nie umie sobie odmówić deseru, a nawet deserów… Anna Mucha, goszcząc w programie, udowodniła, że robienie konfitur może być… sexy, a słoiki już dawno przestały być passé(...)dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: gruszki – 1 kg cukier cynamon cytryna
WojnaNaSmaki.plDrożdżowe bułeczki z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety. Zabierz je ze sobą na piknik lub zjedz na śniadanie. Wiosna rozgościła się na dobre. Przeważnie świeci słońce, a pogoda nastraja pozytywnie. Uwielbiam teraz chodzić z synkiem na spacery, oglądać zielone liście na drzewach i czuć zapach kwiatów. Taka wspaniała wiosenna aura zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu, dlatego(...)dałam mały pojemniczek i drożdże mi z niego wypłynęły :) W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Najpierw wymieszaj łyżką, następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Twa to ok. 8-10 minut. Ciasto jest dość tłuste i łatwo odchodzi od ręki. W czasie wyrabiania podsypywałam
Chilli Czosnek i Oliwapoziomie, bo czasami godne nawet czterech gwiazdek w rubryce New York Timesa. Zaciekawiłam Was...?Ruth jest krytykiem kulinarnym dla LA Timesa. Bardzo lubi swoją pracę, jedzenie ją fascynuje, uwielbia dobre posiłki, które przenoszą ją w zupełnie inny wymiar. Kiedy NY Times składa jej ofertę, waha się dłuższą chwilę. Boi się, że sobie nie poradzi, lęka się przeprowadzki, zastanawia się(...)końcu przeradza się w coś dużo poważniejszego - poznawanie samego siebie.Ciekawym aspektem książki są przepisy. Nie ma ich dużo, ale wydają się być naprawdę ciekawe. Z pewnością kilka wypróbuję - ciasto waniliowe Nicky'ego, ptysie serowe czy omlet ziemniaczany. Co ciekawe - na końcu książki znajduje się spis wszystkich przepisów, co ułatwia ich późniejsze znalezienie. Bardzo mi się ten pomysł spodobał.Książkę polecam
Pożeraczka, czyli raz adobrze