Niedzielne popołudnie = pyszne, domowe ciasto plus dobra kawa. Zachęcam do wypróbowania przepisu! :) Wuzetka Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki Ciasto: ½ paczki margaryny 2 jajka 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki 2 łyżki dżemu 2 łyżki kakao 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 1 masło roślinne 1 szklanka cukru
Smaki Nataliichorizo i świeżymi listkami szpinaku. Ciasto było prawie takie same jak w podpłomykach. Teraz kolejna pizza, tym razem byłą Mini pizza z łososiem, szpinakiem i serem pleśniowym. Do ciasta wykorzystuję dobrej jakości oliwę. Pamiętajcie o kodzie rabatowym kod: Straga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy w hurtownia-oliwy skąd pochodzą wykorzystywane przeze mnie niefiltrowane oliwy z oliwek. Zniżka nie obejmuje(...)Oliwek Trasimeno, szczypta soli, 1/2 łyżeczki suszonych drożdży, 100 g wędzonego łososia, garść świeżego szpinaku, kawałek sera pleśniowego. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, ciepłą wodą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia formując dwa okrągłe placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Placki obkładamy listkami szpinaku, plasterkami wędzonego łososia, posypujemy rozkruszonym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPamiętajmy aby nie zapominać również o samych sobie. Bo przecież o siebie również trzeba dbać. Znajdźmy również chwilę dla siebie, dla swoich myśli, marzeń. Dla mnie wystarczy kawałek ciasta i dobra książka. Bo aby dbać o innych musimy mieć siłę dbając o siebie. Spód: 200 g herbatników maślanych 2 łyżki masła orzechowego 50 g masła Masa serowa(...)dnie ustawiamy mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po 60 minutach z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą. Po upieczeniu studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy na paterę, oprószamy cukrem pudrem. A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w internetowym sklepie Dajar otrzymacie 10% rabatu wpisując hasło ZDROWE-GOTOWANIE
VioletoweKucharzenieświęta :) Rurki nie są wcale aż tak pracochłonne jak się może wydawać, dlatego warto wypróbować przepis jeśli lubicie słodkości z kremem :) Składniki na 12 rurek rurki: 1 blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle) 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu masło do posmarowania foremek krem: 500 ml śmietany 30% albo 36% 1 łyżka gorzkiego kakao 1-2 łyżki
Ze smakiem i z pasjąmoim wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku będą to pierogi z grzybami, bez dodatku kapusty. Poszukiwałam nowego przepisu na dobre, elastyczne ciasto, pomogła mi koleżanka, która uwielbia pierogi swojej mamy- wiadomo nie ma jak u mamy. Zajrzałam też do internetu i pyszne pierogi zamrożone czekają na Wigilię. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mąki + do podsypania
Kuchnia Beatyserniko brownie Macie tak czasem, że zjedlibyście coś dobrego, jakieś ciasto, ale ciężko się zdecydować czy sernik czy brownie? Ja tak mam, dlatego tak bardzo kocham sernikobrownie, bo rozwiązuje te moje małe problemy. Dodatek truskawki sprawia że deser zyskuje nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie. Mniam mniam mniam. Cudowne w tym cieście jest również to jak łatwo
Wypieki i RumieńceDobre rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą jeść glutenu, pszenicy, żyta, itp. Zrobiłam je w wersji na słodko, dodałam kakao, by nabrały pięknego brązowego koloru, podałam je z lodami o smaku caffe latte i posypałam zmielonymi orzechami z dodatkiem nerkowców. Czyż to nie zdrowe słodkości? Polecam;) Składniki(...)szklanki mąki ryżowej 2 szklanki wody 0,5 + ewentualnie ciut więcej "na oko" szklanki wody gazowanej (lub mleka) 1 jajko 2 łyżki cukru 3 - 4 łyżki dobrego kakao, ciasto ma nabrać ładnego brązowego koloru szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Połącz za pomocą miksera lub drewnianą łopatką wszystkie składniki. Ciasto powinno być lekko lejące: Dodajcie kakao, dobrze wymieszajcie
Zasmakuj KuchniMacie tak czasem, że zjedlibyście coś dobrego, jakieś ciasto, ale ciężko się zdecydować czy sernik czy brownie? Ja tak mam, dlatego tak bardzo kocham sernikobrownie, bo rozwiązuje te moje małe problemy. Dodatek truskawki sprawia że deser zyskuje nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie. Mniam mniam mniam. Cudowne w tym cieście jest również to jak łatwo można je zrobić
Wypieki i Rumieńceżytniej typ 720 200 g mąki orkiszowej jasnej 550 g wody 20 g soli himalajskiej 1 jabłko do dekoracji Przygotowanie : Wszystkie składniki ciasta właściwego mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy
Proste Potrawywstępnego podpiekania możecie uzyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, to doskonałej jakości masło o jak najwyższej zawartości tłuszczu i bardzo dobre schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Po zagniataniu, ciasto powinno przejść fazę odpoczynku w lodówce. Stężałe będzie łatwiejsze w obróbce, nie będzie się kruszyć bądź kleić. Po upieczeniu spód będzie miał właściwą konsystencję
cool and mintycukru i ciasteczka". Skwitowałam to krótko "wpadaj do mnie i nie marudź". Kiedy się zjawiła czekała już na nią świeżo zaparzona kawa i fit szarlotka. Na dzień dobry usłyszałam " ciasto, przecież wiesz że mi nie wolno, nie dręcz mnie, bardziej niż to konieczne" Oznajmiłam jej, że w tej szarlotce nie ma ani grama zabronionych składników. "E to pewnie smakuje
Cynamonowe szczęścietwarogu to pokocha ten sernik. U mnie domownicy podzielili się na tych co zachwycali się nad straciatellą i na tych (ja do nich należę) co uważają, że ciasto jest dobre, ale nie rewelacyjne. Moja rada jest taka, że zamiast startej czekolady warto dodać małe kawałeczki czekolady mlecznej i gorzkiej. Składniki: Spód: 200gr herbatników kakaowych 150g
Amatorka kuchennabyłem mistrzem smażenia naleśników i placków, więc kiedy się do tego czasami zabieram przeżywam trochę emocji ;) Co z tego w ogóle wyjdzie? Coś wyszło. Powiem więcej - coś bardzo dobrego :) To ciasto ma zadziwiająco dużo składników, ale wszystko idzie razem do miski i nie ma z tym wiele problemu. Mój stres szybko zniknął. Bardzo podobał mi się zapach wymieszanego ciasta
zadanie-gotowanieszkl. mąki pszennej Wykonanie Jajka miksować i dodać do nich wodę z mlekiem. Następnie dodawać mąki wymieszane. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie zmiksować i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle. Wykończenie Formę okrągłą wysmarować masłem,wyłożyć naleśnikami (2-3 sztuki) zależy jak duża jest forma. Na naleśniki położyć różyczki brokuła
w mojej kuchniprzed końcem została potraktowana termoobiegiem ponieważ lubię jak kruszonka jest nieco chrupiąca. I oto moje efekty. Ciasto szło w ramach prezentu wyjazdowego więc nie zrobiłam zdjęcia smakowitego kawałka. Ciasto jest dobre więc pewnie zrobię je raz jeszcze i wtedy zrobię zdjęcia :) Wyniki jutro wieczorem :) I uwaga niespodzianka... nie wygra jedna osoba, tylko
W Moim Magicznym Domuukładamy śliwki lub inne owoce. Wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut , najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem takim do szaszłyków, jak jest suchy ciasto jest dobre. Wyciągamy i ....jemy :) Smacznego
Wypieki Reneziemniaki. To dobry sposób na wykorzystanie zalegających resztek np z niedzielnego obiadu. Pyzy tradycyjnie gotuje się w wodzie, moje jednak trafiły do piekarnika, co chyba wyszło im na dobre. Składniki: Ciasto: 3 ugotowane ziemniaki 6 surowych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 200 g ugotowanego/upieczonego mięsa, następnie zmielonego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Smakowity Blog KulinarnyMiękkie i kremowe ciasto z owocami. Słodkie i kwaśne jednocześnie. Doskonałe do kawy. Znalazłam je przez przypadek u pani Magdaleny i postanowiłam, że muszę koniecznie spróbować
CoolinarniePLnadal słyszmy "dlaczego nie odbierasz? Martwiłam/Martwiłem się! Aaa zajęcia miałaś/miałeś? Pracowałaś/łeś?. No tak..." . Dlatego dostajemy od nich życzenia. Czasami przelew na konto,książkę,dobra czekoladę,ciasto czy ulubiony obiad bądź paczkę z rogalikami/słoikami/pierogami słaną na drugi koniec polski przesyłką konduktorską. To nie to co kiedyś gdy w ten dzień - obowiązywała dieta lodowa
Fiolka w kuchniOSTATNIO DOSTAŁAM TEN PRZEPIS OD MOJEJ DOBREJ KOLEŻANKI,CIASTO ZROBIŁAM WCZORAJ I OKAZAŁO SIĘ PYSZNE ,PROSTE BEZ PIECZENIA I JESZCZE TRZYMA SIĘ JE W LODÓWCE WIĘC NA TAKĄ POGODĘ IDEALNE,DZIĘKI DODANIU DŻEMU PORZECZKOWEGO NIE JEST ZA SŁODKIE TYLKO W SAM RAZ,NA PEWNO POSMAKUJE I WAM SKŁADNIKI: 4-5 PACZEK HERBATNIKÓW MASA KRÓWKOWA W PUSZCE PACZKA KRAKERSÓW DŻEM
Swojskie jedzonkopotraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania konsystencji patelnię naleśnikarkę przetrzeć olejem i na dobrze rozgrzanej smażyć
W Mojej Kuchni LubięRolada z kremem z tuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 łyżka mąki sól pieprz krem z tuńczyka: 150 g tuńczyka w oleju 70 g sera mascarpone 1 łyżka majonezu 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól
Mama Gotujekochanej rodzinki i gości. Święconka, świąteczne śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest... Święconka: przede wszystkim jajka, baranek z masła, chlebek, wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka, ciasto: wielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie można dodać pomarańczo, jajeczka czekoladowe lub czekoladkę... Śniadanie Wielkanocne: W centrum potraw oczywiście
Kuchnia Beatyprzygodach z foremkami w kształcie biedronek mam o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci
Kolizje Smakównawet nieśmiało pokazywać białe gwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło
les mirabellesSzybki obiad wymaga łatwych rozwiązań. Kiedy trzeba zająć się kilkoma spawami na raz pizza to dobry wybór. Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką. Pycha! Ciasto na pizze 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki
Zapiski Młodej Żonydzielimy na 3 części.Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy np. polewą czekoladową. Albo tak jak ja posypać czarnym sezamem. Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje, a po tygodniu nadal jest świeże i smaczne. :)stefanka
Bon Appetit Małgorzatyciasto. Biszkopty maczać w ponczu i ułożyć na śmietanie. Tężejącą galaretką zalać biszkopty. Odstawić do całkowitego stężenia. Pozostałą śmietanę wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi migdałami. Ciasto jest dobre następnego dnia ,kiedy biszkopty zmiękną
Kulinarny karnet ChristopheraDzień dobry, Choć pieczenie ciast i tworzenie deserów nie jest moją domeną (zdecydowanie wolę potrawy wytrawne), dla rabarbaru zawsze robię wyjątek. Uwielbiam ten kwaśny smak wspaniale kontrastującą ze słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować.Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem. Tosty francuskie
Chilli Czosnek i Oliwa